Gateste Sanatos cu Ajutorul Aburului

Gatitul cu aburi este considerat o tehnica de gatire a mancarii sanatoasa, potrivita pentru aproape orice fel de mancare. Gatitul cu aburi retine cei mai importanti nutrienti, vitamine si microelemente continute de produsele crude si in acelasi timp produsele isi pastreaza forma, culoarea, mirosul si gustul. Atunci cand prajim mancarea, cand o fierbem, cand o pregatim la grill sau cand o preparam la temperaturi foarte ridicate, nutrientii cei mai importanti sunt pierduti, iar cel mai adesea aceste tipuri de mancaruri nu sunt prea sanatoase, mai ales daca acestea sunt preparate in ulei. Cand gatim cu ajutorul aburului, produsele nu au contact cu aerul si nu ajung la o temperatura mai ridicata de 100 de grade, ceea ce ne ajuta sa mentinem cele mai importante vitamine.

Un alt avantaj al gatitului cu aburi, este faptul ca timpul de preparare al mancarii este semnificativ mai mic si anume de 3 ori mai rapid fata de de gatitul traditional. Totodata, mancarea gatita la aburi este mult mai suculenta si benefica deoarece aburul ce dispare din apa, chiar si apa dura sau cu clor, nu contine impuritati ale metalelor.
Din cauza aburului care degaja o caldura gentila, structura celulalara a tesuturilor mancarii cat si compozitia aromatica a acestora este pastrata. Apa fiarta nu ajunge deloc in contact direct cu ingredientele, asadar aroma apei solubile si a vitaminelor nu este irosita.

Gatitul cu aburi este recomandat persoanelor care sufera de gastrita, ulcer, colecistita, ateroscleroza si alte afectiuni cronice, cat si persoanelor care doresc un stil de viata sanatos, dar si bebelusilor care au inceput diversificarea mancarii, si chiar este de recomandat sa ii obisnuiti pe cei micuti sa prinda gustul mancarii cu adevarat sanatoase inca din primii ani ai vietii.

Mancarea prajita in ulei are efecte daunatoare asupra sanatatii, mai alea atunci cand uleiul este reincalzit, deoarece acesta formeaza tot felul de substante cancerigene, iar grasimea continuta de ulei prezinta un risc asupra stomacului si sistemului cardiovascular. Pe cand, mancarea preparata cu ajutorul aburului este asimilata mult mai usor si contribuie la sanatatea consumatorului.

Gatitul prin abur, nu sigileaza si nu agregheaza, ci acesta se difuzeaza incet prin interiorul produsului. Mancarea este impachetata in aburii de apa iar gatitul produselor are loc prin conventie. De exemplu, carnea ramane frageda si in acelasi timp gustoasa. Este un mod ideal de a gati pestele, deoarece acesta nu se dezmembreaza iar acizii grasi esentiali de Omega 3 sunt retinuti.

Alte beneficii pe care gatitul cu aburi il are asupra sanatatii sunt: intareste sistemul imunitar, imbunatateste starea pielii, a unghiilor si a parului si creste tonusul muscular. De asemenea, reprezinta o profilaxie excelenta a bolilor sistemului cardiovascular.

Exista mai multe modalitati de a gati cu ajutorul aburului. Una din aceste modalitati se face cu ajutorul unei oale adanci, in care se adauga apa iar apoi peste aceasta oala se pune o sita, iar peste se pune capacul in asa fel incat sa acopere toata suprafata. O alta modalitate foarte usoara si practica ne este oferita de aparatele construite special pentru acest tip de gatit. Ele sunt mult mai comode si mult mai practice. Se gasesc mai multe modele pe piata, majoritatea sunt supraetajate iar un alt avantaj pe care acestea il reprezinta este faptul ca poti gati mai multe tipuri de mancare in acelasi timp. Principiul pe care functioneaza aceste aparate este destul de simplu, baza se umple cu apa, care este incalzita de un generator de abur iar aburii formati ajung la alimentele situate pe diferite nivelele. Practic, rapid si la un pret foarte accesibil.

Articole asemanatoare:

Un comentariu la „Gateste Sanatos cu Ajutorul Aburului

  • Pingback: Dieta si sanatate | Dorinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *