Plita electrica incorporabila – Criterii de alegere

E deja mult timp de când plita incorporabilă a înlocuit cu brio aparatura „clasică” de gătit, fiind o alternativă foarte eficientă. Dincolo de aspectul elegant, mult mai modern și mai plăcut și, mai ales, ușor de curățat și înteținut față de un aragaz standard. În plus, o plită incorporabilă prezintă un risc mult mai scăzut de explozie și incendii, economisirea timpului (cu un timp mai scurt de preparare a mâncării), multiple funcții și chiar și posibilitatea de a fi programată.

Ca să ai o plită incorporabilă electrică eficientă și la un raport calitate-preț excelent, trebuie să iei în considerare câteva criterii, care sigur te vor ajuta să alegi cea mai potrivită plită pentru bucătăria ta! De aceea, trebuie să fii organizat, să te gândești bine înainte și să îți faci o listă simplă. Poți să te inspiri din cea de mai jos:

Puterea și consumul înregistrat de o plită electrică incorporabilă

Principala problemă pe care un potențial cumpărător de plită electrică incorporabilă și-o poate crea este legată de consumul de curent electric pe care o astfel de plită îl presupune. Trebuie să știi în acest sens că puterea medie a unei plite electrice este de 6-7 kW. În general, ochiul cel mare arzător are puterea maximă în jur de 2-3 kW. Totuși, nu vei folosi adesea mai mult de 2-3 zone arzătoare concomitent, așadar nu prea ai cum să depășești consumul mediu de 4,5 kW.

De asemenea, în general, plitele incorporabile electrice funcționează pe trepte de putere, acestea fiind cuprinse între 6 și până la chiar 19 nivele de căldură. De exemplu, o plită incorporabilă cu 6 trepte de reglare a puterii este Franke FHC6044CRM; cu 9 trepte de reglare a puterii – Bosch PKF659C17E și Bosch PKF375V14E; cu 17 niveluri (modelele de aici) sau cu 19 trepte (precum plita incorporabilă Beko HIC 64502).

Dacă optezi pentru plită electrică incorporabilă, ai grijă ca priza pe care o vei folosi pentru întrebuințarea plitei să fie una cu împământare. Asta pentru că, în general, o astfel de plită se numără printre aparatele electrocasnice cele mai puternice care folosesc curent electric. Ca să nu ai surprize de scurtcircuit ori altele la fel de periculoase…

Mâncarea gătită la o plită electrică se face însă mult mai repede decât la un aragaz obișnuit, pe bază de gaz, pentru că pe curent electric funcționează mult mai rapid un astfel de aparat.

Numărul de ochiuri

De obicei, plitele electrice au fie 2 ochiuri arzătoare, fie 4 ochiuri/zone arzătoare. O plită electrică cu 2 ochiuri e recomandată mai mult persoanelor care locuiesc singure, nu dispun de mult spațiu și nu obișnuiesc să gătească des și foarte elaborat. O astfel de plită are dimensiuni de circa 30 x 50 cm. Plite cu 2 ochiuri arzătoare găsești aici.

Plitele electrice cu 4 zone arzătoare  au o dimensiune medie de 50 x 55 cm. Vei găsi variante fie cu ochiuri propriu-zise, fie cu zone arzătoare, plate (mai ales la plitele incorporabile din vitroceramică), pentru a economisi spațiul, dar și pentru optimizarea rezultatelor. Plite incorporabile cu 4 ochiuri/zone arzătoare sunt disponibile aici.

Majoritatea plitelor incorporabile au forma dreptunghiulară sau pătrată; e indicat să ții cont de forma acesteia, dacă vrei să o încorporezi într-un mobilier de bucătărie.

Plita incorporabila Gorenje ECT610ASC, Vitroceramica, 4 zone gatit
Plita incorporabila Gorenje ECT610ASC, Vitroceramica, 4 zone gatit

 

Plita incorporabila Arctic Domino ARDCE32200X, Electric, 2 Zone, Inox
Plita incorporabila Arctic Domino ARDCE32200X, Electric, 2 Zone, Inox

Funcții

Plitele electrice, față de plitele obișnuite de la aragazuri, sunt dotate de regulă cu o serie de funcții speciale, utile, concepute să îți faciliteze gătitul și să îți reducă timpii de pregătire a mâncărurilor. Astfel de funcții după care merită să te uiți la o plită incorporabilă electrică sunt: indicator de căldură reziduală, sistem de protecție copii, zona extinsă de gătit, indicator de funcționare, funcția de programare cu timer (Electrolux EHG6341FOK;   Hansa BHC63506, Whirlpool AKT 821 BA), semnal sonor, funcția de deconectare automată (Electrolux EHG6341FOK), funcție de gătit rapid High Speed (Bosch PKE611D17E) sau Clever Heat (Electrolux EHF6547FOK), funcție Booster (Beko HIC 64502); unele plite incorporabile sunt chiar mutifuncționale (Bosch PIC645F17E).

Materialul de bază

Cel mai bun material pentru care ar trebui să optezi în ceea ce privește plitele incorporabile, este vitroceramica, un aliaj de sticlă și ceramică, care are un grad foarte mare de conductibilitate, fiind și foarte rezistent. Se sparge și se zgârie greu și, mult mai interesant, vitroceramica se curăță și se întreține ușor, fără să rețină nici măcar amprentele.

Ar mai fi variantele de plite incorporabile din inox/oțel inoxidabil, la fel de calitativ și ușor de curățat și întreținut. Mai mult, poți alege chiar o plită din inox antiamprentă, mai igienic și mai calitativ. Ar mai fi și sticla obișnuită vopsită, însă acestea se murdăresc și se zgârie mult mai repede.

Prețul

Plitele incorporabile electrice sunt foarte diverse și, prin urmare, și prețul lor variază în funcție de dotările cu care sunt acestea concepute. Astfel, găsești plite incorporabile cu 2 ochiuri/zone arzătoare cu prețuri cuprinse între 249 lei și chiar peste 1500 lei (vezi aici), iar cele cu 4 ochiuri/zone de gătit variază între 449 lei și chiar peste 4000 lei (vezi aici).

[sam id=”3″ codes=”true”]

2 comentarii la „Plita electrica incorporabila – Criterii de alegere

  • 20 decembrie 2015 la 14:03
    Permalink

    Am cumparat in luna septembrie a.c. o plita electrica marca Bosch : ,, plita incorporabila VIT PLTPKE611C17E.’’ de la firma ALTEX. Mi0au livrat-o din depozitul Iasi dupa 10 zile. am comandat mobilierul, am montat-o si am vrut sa fac o ceasca de cafea. Dupa un sfert de ora am constatat ca ibricul parca era pus pe gheata nu pe plita. Am urmarit modul de functionare si am constatat ca doua secunde mergea, doua se stingea si asa pe tot parcursul utilizari. Pai cum sa fiarba in aceste conditii. Am mers la firma Altex si am facut cunoscute constatarile. Au sunat services Hosch care au facut o programare pentru constatari. Au venit au constatat cele sesizat, au zis ca asa functioneaza plitele electrice, invocand principiul ,,termostatarii”. Am intrebat pe baza care dotari tehnice se realizeaza acest principiu pentru ca plita nu este dotata cu termostat? Nu au stiut sa raspunda. Astfel mi-am dat seama ca este vorba de un rebut irecuperabil. Am facut 9 reclamatii atat la firma Bosch cat si la ALTEX, solicitand sa o inlocuiasca sau daca nu sa imi restituie c/v. De doua luni de zile astept ca cele doua firme sa rezolve problema, dar nimic. Motiv pentru care m0am hotarat sa fac o plangere penala pentru inselaciune, pentru ca nu m-au informat la cumparare despre acest principiu ca nu as fi cumparat-o si pentru refuzul de a solutiona reclamatiile. Voi promova si un proces civil in instanta, trebui sa imi recuperez pierderile. Asa ca trageti cuvenitele concluzii din patania mea. Pentru mine cele doua firme nu mai exista, decat pe cale procesuala. Fiiti cu mare bagare de seama la firmele care isi fac publicitate si mai ales la v asa zisele brenduri de renume, care nu au nimic cu dezastrul realitati.

    Răspunde
    • 22 decembrie 2015 la 21:06
      Permalink

      @Parvu
      Ai facut cumva sesizare la protectia consumatorului? Cred ca ei ar fi mai in masure sa iti rezolve problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *