Adaptoare Powerline – Internet direct de la priza

Am vazut astazi in newsletterul eMAG, o mica reclama pentru niste produse de retelistica foarte interesante: adaptoarele powerline. Recunosc, pana nu de mult nu am auzit de ele, si abia acum m-am uitat sa vad ce e cu ele, si am ajuns la concluzia ca reprezinta o solutie mult mai buna decat un wireless sau prea multe cabluri trasate.

Ideea e urmatoarea, in cazul in care cumperi mai multe adaptoare, pe unul dintre ele il conectezi la router iar restul le conectezi in priza de langa device-ul pentru care vrei sa ai internet. De exemplu, ai routerul pe hol, introduci un cablu de net intre router si adaptor si introduci adaptorul legat la router in priza. De asemenea, inca un adaptor il iei si il duci cu tine oriunde in casa si ai instant acces la internet, de exemplu in dormitor. Conexiunea in orice caz e mai buna decat cea pe wireless. Practic, transferul de date se face direct pe reteaua de energie eletrica.

De asemenea, am observat ca sunt modele care au echipat si modul de wireless, astfel ca ar putea fi folosite si ca un amplificator de semnal mai curat, sau eventual daca vrei sa acoperi de la un router static o retea wireless strict intr-o incapere.

In trecut aceste modele nu erau atat de populare pentru ca aveau interferente cu undele radio, ceea ce deranja calitatea transmisiilor radioamatorilor. Se cunoaste faptul ca undele electrice cauzeaza anumite interferente sau sunt receptoare bune pentru radio si de aceea adaugarea unei surse de transmisii de date peste aceste cabluri cauza probleme. In acest moment producatorii sustin ca aceste probleme au fost remediate.

Un alt avantaj al acestor adaptoare este ca instalarea este foarte simpla(doar plugin) si sunt modele pe care le poti folosi ca un switch, extrem de util cand intr-o incapere (sa zicem un birou) ai mai multe calculatoare iar sursa de curent este aproape. Este iarasi util la conectarea unui televizor si a unui media player (de exemplu un televizor care are LAN si mai ai si un media player legat la el).

De mentionat este ca:

  • adaptoarele powerline merg doar pe o singura retea de curent. Astfel, daca locuiti la bloc, reteaua va fi disponibila strict in interiorul apartamentului in care a fost instalat, sau pe reteaua cu un singur contor. Se poate pune in teorie si pe casa scarii, insa nu vad.
  • la curentul trifazat merge doar pe o faza, sau va trebui ca pe toate sa fie instalat cate un adaptor conectat la reteaua de internet.
  • In cazul in care locuiesti la casa, si ai etaje, va merge in toata casa – indiferent de etajul locatiei. Poti sa ai la parter in hol routerul legat la adaptor si la doua etaje mai sus doar sa conectezi un adaptor si reteaua va merge.
  • Securitatea este OK. E criptata reteaua si unele adaptoare au nevoie de o confirmare de conectare, prin apasarea unui buton.
  • Reteaua ofera o viteza mai buna decat pe wireless – mai stabila, insa sub legaturile directe de cablu.

Personal nu vad dezavantaje, asadar GO POWERLINE!

[sam id=”3″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *