Alegerea corectă a capacității unei mașini de spălat rufe

Mașinile de spălat rufe vin pe lângă capabilități tehnologice foarte diferite și cu capacități de încărcare variate. Regula generală este însă că atunci când te uiți după o mașină de spălat, cu cât are o capacitate de încărcare mai mare, cu atât este mai voluminoasă, mai grea, ocupă mai mult spațiu și consumă mai multă electricitate.

O mașină de spălat rufe de capacitate mare consumă mai mult și în general este mai voluminoasă

Dar, dincolo de reguli generale – există și excepții. O mașină de spălat rufe în general are o dimensiune pe înălțime de 85 cm (sau puțin sub), una dintre laterale – cea pe lungime – de 55-60 cm, iar adâncimea poate fi până la 60 cm – însă există și mașini de spălat rufe slim cu adâncime mult mai mică.
Aceste dimensiuni sunt destul de standard pentru ca mașinile de spălat să poată fi puse sub blatul de la bucătărie sau să fie mobila creată special pentru ele. Dimensiunile pe adâncime însă sunt ceva mai personalizabile.

Mașinile de spălat rufe slim sunt mai compacte, așadar încap mult mai bine în diferite spații.

Am făcut aici o listă cu mașini de spălat rufe slim și capabilitățile acestora, dar uite mai jos și un shortlist:

Dacă însă nu contează atât de mult dimensiunea, preferatul meu este Samsung WW80J5345MW/LE – cu o capacitate de încărcare de 8 kilograme și numeroase tehnologii moderne. Și Beko WMY81483LMB1 este deopotrivă interesant.

Clasa de eficiență energetică și la spălare este și ea foarte importantă dincolo de capacitate

Clasa A+++ este cea mai înaltă clasă de eficiență energetică
Clasa A+++ este cea mai înaltă clasă de eficiență energetică

Consumul de energie electrică și de apă la o mașină de spălat rufe este însă dat și prin clasa de eficiență energetică. Sigur că o mașină de spălat rufe cu clasa de eficiență A+++ va fi mult mai eficientă decât o mașină de spălat rufe de clasă A.

Atunci când se poate, oricând alege o mașină de spălat rufe cu o clasă cât mai înaltă energetic. Sigur, nu mai este atât de scump curentul electric, dar puțin cu puțin se adună și parcă după 5 ani nu ai vrea să mai plătești o dată mașina de spălat rufe prin consumul de curent, nu-i așa? Pentru că orice sistem care aduce economii de energie electrică îl aduce mai ales pe termen lung.

Așadar, este foarte importantă alegerea corectă a capacității unei mașini de spălat rufe și din prisma consumului de energie electrică.

Dacă alegi o mașină de spălat rufe prea mică, s-ar putea să speli de mai multe ori decât ar fi cazul într-o mașină de spălat mare.
Dacă alegi o mașină de spălat rufe prea mare – s-ar putea să faci risipă de energie. Aici însă trebuie spus că există mai nou destul de multe mașini de spălat care ajustează consumul de apă în funcție de încărcare, și singure detectează încărcarea. Așadar, poate e mai bine să alegi o mașină de spălat rufe cu această tehnologie și capacitate de încărcare mai mare. Plus că, în unele situații, nu se știe când mai apare un membru în familie.

Ce înseamnă capacitatea mașinii de spălat?

Poate pentru unii pare o întrebare destul de simplă, însă unii nu știu ce înseamnă această capacitate. Nu este nicio rușine să nu știi ceva și mă bucur atunci când pot ajuta cu informație.

Capacitatea mașinii de spălat, exprimată în kilograme, reprezintă greutatea hainelor pe care mașina de spălat le poate spăla eficient, fără a folosi surplus de energie sau de apă sau fără a dura prea mult și a afecta eficiența procesului de spălare.

Capacitatea de spălare se măsoară în haine uscate. Adică, cu toții știm cât de grea e o pereche de pantaloni de blugi sau o geacă de blugi când e îmbibată cu apă, cu siguranță nu în asta se măsoara capacitatea 🙂 Așadar, liniștit puteți să puneți haine de greutatea respectivă, sigur, unele țesături pot fi foarte voluminoase. Dacă însă la contactul cu apa ele se fac mai mici, nu ar trebui să fie o problemă.

În general, greutatea este exprimată astfel:

  • 1 tricou = 200 grame
  • 1 pereche de blugi = 1 kilogram
  • 1 prosop = 500 grame (dar depinde și de mărimea prosopului)
Asternuturi pat
Asternuturi pat

Pentru a spăla așternuturile complete ale unui pat de două persoane (față de perini și de plapumă, cearșaf și husă) în general vei avea nevoie de o mașină de spălat cu minimum 5 kilograme, ideal 6-7.

Cum împărțim pe numărul de persoane din familie?

De regulă, mașinile de spălat rufe de capacitate până în 6 kilograme se adresează persoanelor singure sau cuplurilor.

Pentru mult de două persoane este în general nevoie de o mașină de spălat rufe de capacitate 7-8 kilograme, iar pentru familii de peste 4-5 persoane deja ne putem gândi la mașini de spălat rufe XXL de capacitate mai mare de 8 kilograme. Acestea însă nu prea se găsesc în România.

Mașini de spălat recomandate în funcție de necesități

Acum că știți cam ce capacitate trebuie să aibă mașina de spălat rufe, am spus să vă fac și câteva recomandări, bazate atât pe capacitate, cât și pe tehnologiile pe care le au aceste aparate electrocasnice atât de folosite și apreciate.

Whirlpool AWSX63213 – Capacitate 6 kilograme și clasă eficiență A+++

Masina de spalat rufe Slim 6th Sense Colours Whirlpool AWSX63213
Masina de spalat rufe Slim 6th Sense Colours Whirlpool AWSX63213

Whirlpool AWSX63213 este o mașină de spălat excelentă pentru familiile mici. Are multe tehnologii interesante și programe de spălare iar prețul îl face ideal.

Pe lângă eficiență, are și un display care afișează informații extrem de utile iar multitudinea de butoane și programe prezente îl fac o mașină de spălat ideală pentru cupluri tinere care au necesități diverse.

În plus, adâncimea mașinii de spălat rufe AWSX63213 este de doar 45 cm, ceea ce îl face ideal și pentru apartamente mai mici, unde fiecare centimentru de spațiu este important pentru un plus de confort.

👉 verifică aici preț și disponibilitate

Beko WMY81483LMB1 – capacitate 8 kilograme, 1400 rotații pe minut și clasă A+++ Ideală familiilor mari care caută eficiență și tehnologie

Beko WMY81483LMB1
Beko WMY81483LMB1

Beko WMY81483LMB1 este unul dintre modelele mele preferate de mașini de spălat rufe din oferta magazinelor online din România. Este un produs dotat cu cele mai noi tehnoogii, inclusiv motor cu ProSmart inverter, are o capacitate de spălare extrem de mare – 8 kg iar viteza de rotație este și ea printre cele mai ridicate întâlnite – 1400 rpm.

La fel ca la modelul Whirlpool de mai sus, și acesta are un display interesant, cu multe informații, iar butonul rotativ pentru programele de spălare este super simplu de folosit.

În general produsul are un deisgn modern și construcție care pare de calitate.

👉 verifică aici preț și disponibilitate

Aqualtis Hotpoint Direct Injection AQ105D49D – Capacitate de spălare 10 kilograme și clasa energetică A+++

Aqualtis Hotpoint Direct Injection AQ105D49D
Aqualtis Hotpoint Direct Injection AQ105D49D

Dacă 8 kilograme de spălare par cam puține, mai rar se găsesc în oferta magazinelor online din România și produse premium care se caută mai degrabă în afara țării.
Este cazul și acestei mașini de spălat rufe Hotpoint Aqualtis cu capacitate de spălare 10 kilograme.

Chiar dacă are o capacitate uriașă de spălare, produsul nu costă atât de mult precum ne-am aștepta.

Are 16 programe, clasă de eficiență energetică A+++ și este un produs ideal familiilor care spală haine industrial.

Chiar dacă are o capacitate mare de spălare, dimensiunile nu ies prea mult din standarde.

Mi s-a părut impresionant displayul care afișează o mulțime de informații.

👉 verifică aici preț și disponibilitate

Articole asemanatoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *