Alegerea unei aeroterme: cum să alegi o aerotermă bună și pe placul tău
În fiecare an la început de toamnă unele dintre cele mai vândute produse în cadrul magazinelor online o reprezintă aerotermele. Motivele sunt evidente: încălzirea de la centralele de cartier sau municipale nu pornește decât după câteva zile după ce afară sunt mai puțin de 10 grade Celsius sau uneori e atât de frig încât nici măcar încălzirea centralizată nu este de ajuns. Și atunci, oamenii se refugiază în căldură fiecare cum pot: unii pornesc aparatele de aer condiționat pe căldură, alții își mai cumpără o aerotermă sau un calorifer electric. Iar alții, cu dinții dârdâind de frig scot de la naftalină plapuma groasă păstrată pentru când e cel mai frig.
O aerotermă este bună mereu la casa omului pentru că niciodată nu știi când ai nevoie de ea. De exemplu ai putea avea căldură foarte bună în casă, dar în baie să fie ceva mai răcoare, și atunci când ieși de la duș poți să improvizezi și să ai o aerotermă în funcțiune care să te încălzească.
Totuși, ține însă minte că prețul acestor produse poate fluctua foarte mult – mai ales când este mai frig vor fi mai scumpe. Și nu este doar despre preț, este și despre disponibilitate, ar fi bine să nu aștepți cu achiziția până e prea târziu.
Iar când e și viscol, parcă și curierii se dau peste cap și aduc produsele comandate online mai târziu.
Aerotermele au un principiu de funcționare extrem de simplu
Principiul de funcționare al aerotermelor este extrem de simplu: așa cum îi spune numele, aerul este ventilat spre încăpere după ce în prealabil o rezistență electrică este încălzită. Astfel se încălzește și aerul. Aerotermele cu rezistența din ceramică se spune că au o eficiență mai ridicată.
Majoritatea aerotermelor au două trepte de putere sau un termostat încorporabil reglabil, care pornește și oprește aeroterma funcție de căldură. Unele modele au și termostat, și variator de putere, iar modele ceva mai bune au un reglaj cu temperatura dorită.
Nu este foarte diferit modul de funcționare față de un uscător de păr, de exemplu.
Consumul de electricitate poate fi mai mare decât la un calorifer electric
Ce trebuie reținut însă este că aerotermele au păcatul de a consuma destul de multă electricitate, așadar nu ar putea înlocui eficiența încălzirii standard și poate nu ating nici randamentul unui calorifer electric pe ulei. Avantajul însă este că ocupă de regulă destul de puțin spațiu și încălzește imediat încăperea în care plasezi aeroterma, pe când un calorifer electric întâi trebuie să se încălzească el.
Pe lângă consumul de electricitate, poate lucrul mai deranjant ar putea să fie zgomotul produs de aeroterme. Unele sunt foarte gălăgioase la putere maximă, așadar nu prea este un produs pe lângă care să dormi la puterea sa maximă de ventilare.
Nu toate aerotermele au listate în fișa descrierii zgomotul produs de aerotermă, așadar dacă știi că ești ușor de deranjat cu gălăgie, caută aceste informații înainte de a finaliza o achiziție.
De exemplu, Aeroterma ceramica de perete Tesy HL 280 WPTC are un nivel de zgomot de până la 49.9 decibeli, după cum spune fișa produsului – iar Aeroterma ceramica Stadler Form Anna este listată cu un nivel de zgomot mai mic de 43 decibeli.
Ce ar trebui să aibă o aerotermă?
Termostat – pentru a nu funcționa mai mult decât este cazul și a se opri când e necesar.
Timer – Mai ales aerotermele de perete vin cu această funcție de timer. Practic poți programa pornirea sau închiderea aerotermei, exact cum o faci la aparatul de aer condiționat. Aeroterme cu timer: TESY HL 274 WPTC, ARGO Wally, Aeroterma de baie Aurora Touch.
Telecomandă – aerotermele de perete se montează în locuri fixe, așadar pentru ușurința folosirii ar trebui să aibă o telecomandă. Inclusiv aerotermele care nu sunt de perete merită să aibă această extensie de control, iar majoritatea modelelor ceva mai mid-level vin cu telecomandă.
Mâner – Dacă iei o aerotermă portabilă ceva mai mare, uită-te după un model care are un mâner, pentru a-l putea transporta cu ușurință
Cablu de alimentare cât mai lung – sigur că poți folosi un prelungitor, dar de ce să nu te bucuri de flexibilitate din start?
Aeroterma de perete este varianta elegantă, dar nu oferă flexibilitate de a plasare
Dacă vrei să plasezi un produs permanent, o variantă ideală ar fi o aerotermă ceramică de perete. Acestea arată foarte similar cu o unitate interioară de aparat de aer condiționat, dar desigur că nu este atât de robustă pe cât un astfel de aparat, având în vedere că este atât de ieftin – majoritatea fiind la prețuri de până în 2-300 lei.
Vezi aici Aeroterma ceramica de perete Tesy HL 280 WPTC
Personal am cumpărat acum câțiva ani o aerotermă de perete de la Tesy, pe atunci erau destui de noi pe piață, și am fost destul de mulțumit de model. Astăzi sesizez că aerotermele de perete arată chiar mai bine decât arătau acum 5 ani, când nevoie m-a împins să iau un astfel de produs.
Designul aerotermelor este destul de clasic
Când te gândești la o aerotermă practic te gândești la un ventilator care are și funcția de încălzire. Totuși există și aeroterme care se încadrează mai bine în designul și moodul general al locuințelor noastre, un astfel de exemplu fiind Aeroterma ceramica Stadler Form Anna.
Vezi aici acest model de aerotermă cu design modern
O aerotermă de putere mică va putea să încălzească doar o cameră mică
Un lucru este sigur: cu cât ai camera sau încăperea mai mare, cu atât va necesita mai mult timp și va fi nevoie de o putere mai mare încălzire din partea aerotermei. În general, aerotermele de până la 2.000 W ar putea încălzi o cameră de dormitor, dar nu un apartament întreg. Cu cât este camera mai mare, cu atât va fi nevoie de o putere mai mare (și de regulă variatorul de putere asta face) a aerotermei.
Un alt aspect la care va trebui să fii atent cu privire la o aerotermă este siguranța. Alege o aerotermă care are încorporat pentru siguranță și un modul care oprește aeroterma când se încinge.
Nu aș recomanda niciodată să lăsați o aerotermă în funcțiune fără să fiți prin preajmă, niciodată nu se poate ști. Merită să te uiți prin capitolul siguranță al aerotermei achiziționate atunci când o primești pentru a vedea la ce trebuie să fii atent.
[sam id=”3″ codes=”true”]