Alegerea unei mașini de spălat rufe – Criterii alegere și modele recomandate

Alegerea unei mașini de spălat rufe nu este o misiune foarte ușoară, mai ales datorită multitudinii de opțiuni în ceea ce privește tehnologiile disponibile, capacitățile, dar și programele de spălare pe care le are fiecare mașină de spălat rufe de la anumite mărci.

În acest articol mi-am propus să vă ofer mai multe sfaturi pentru a vă putea alege mașina de spălat rufe potrivită pentru familia voastră, atât din prisma specificațiilor cât și din prima prețurilor.

Modele recomandate

Pentru cei care nu au răbdarea necesară spre a parcurge întreg articolul am ales câteva modele pe care le recomandăm, în baza prețului și a opiniilor generale de pe site-urile care pun la vânzare aceste electrocasnice.

Masina de spalat rufe Slim Arctic EF6100A+

Este un model de mașină de spălat rufe dintre cele mai ieftine și foarte simplă de utilizat. Deși nu este de cea mai înaltă clasă de eficiență energetică, prețul îl face suficient de bun spre a fi recomandat celor care caută un model ieftin.

Masina de spalat rufe Beko WMY81483LMB1

Beko WMY81483LMB1

O mașină de spălat rufe de mare capacitate, ideală familiilor mari. Nu este un model foarte ieftin, dar vine cu calități foarte populare și are un design foarte bun. Are o viteză mare de centrifugare – 1400 rpm.

 Samsung Add-Wash WW70K44305W/LE

O mașină de spălat rufe cu capacitate de încărcare medie spre mare și dotată cu cele mai noi tehnologii.
Cea mai înaltă clasă de eficiență energetică (A+++) și 1400 rpm viteză centrifugare.

? verifică aici preț și disponibilitate ? verifică aici preț și disponibilitate ? verifică aici preț și disponibilitate

Sigur că pe piață mai sunt zeci, poate sute de alte modele bune de mașini de spălat din care să alegi, mai sus am făcut doar un scurt shortlist bazat pe ce se găsește astăzi în ofertă.

Capacitatea de încărcare a mașinii de spălat rufe

Una dintre cele mai importante lucruri după care să vă uitați este capacitatea de spălare a unei mașini de spălat rufe.

Aș spune că este primul criteriu important din punct de vedere tehnologic, pentru că este cel care vă ajută să nu vă pierdeți zilele scoțând intr-una haine din cuva mașinii de spălat dacă este prea mică, sau să așteptați să se adune hainele dacă capacitatea de spălare a unei mașini de spălat rufe este prea mare,

În general, se întâlnesc cam următoarele capacități pentru mașinile de spălat rufe:

  • 5 kilograme și sub 5 kilograme – mașini de spălat rufe de capacitate mică
  • 6-7 kilograme – mașini de spălat rufe de capacitate medie – potrivite pentru 2-3 persoane
  • mașini de spălat rufe de 8 kilograme și peste – potrivite pentru familii mari, de mai mult de 3 persoane. Masina de spalat rufe Beko WMY81483LMB1 este una dintre cele mai interesante variante, am scris despre acesta aici.

Mai multe sfaturi găsești în articolul pe care l-am scris special despre subiectul alegerii mașinii de spălat în funcție de capacitate.

Dimensiunea mașinii de spălat: slim sau dimensiuni standard

Din capul locului trebuie spus că mai toate electrocasnicele de tip aragaz, mașină de spălat rufe sau vase sau altele au dimensiune standard între 83-85 cm înălțime. Acest standard vine pentru a putea fi încorporat cât mai ușor în bucătărie sau în alte spații, plus că e o dimensiune standard cu care până și corpul uman s-a obișnuit. Imaginați-vă cum ar fi dacă nu am avea un standard de înălțime.

Mai mult decât atât, de regulă, există și un standard pe lungine, acesta este de regulă cam de 60 cm.

Și atunci, o mașină de spălat rufe de dimensiuni normale cam are dimensiunile 85 x 60 x 60 adâncime.

Se vorbește foarte mult în ultima vreme despre mașinile de spălat rufe slim. Acestea au o adâncime ceva mai mică, în general între 40 și 50 cm pe adâncime. Așadar salvează ceva spațiu. Acum ceva ani plăteai în plus pentru o astfel de mașină de spălat rufe, astăzi mașinile de spălat rufe slim au cam același preț.

Am detaliat subiectul mașinilor de spălat rufe aici.

Mașină de spălat rufe cu încărcare superioară sau frontală?

Pe piață se găsesc două tipuri de mașini de spălat, cele cu încărcare frontală (din față, prin ușa care se deschide clasic) sau cele cu încărcare superioară, care au capacul superior. În ultima vreme devin însă din ce în ce mai populare modelele cu încărcare superioară, mai ales de la apariția modelelor mașinilor de rufe slim.

De exemplu, la momentul redactării acestui articol, în oferta eMAG erau disponibile 366 mașini de spălat rufe cu încărcare frontală versus doar 29 mașini de spălat rufe cu încărcare superioară, majoritatea provenind de la Whirlpool, Indesit sau Electrolux. Având în vedere oferta destul de slabă pentru mașinile de spălat rufe cu încărcare superioară, în acest articol nu le prea acopăr, dar sfaturile sunt general valabile.

Prețul mașinii de spălat rufe

Sigur că prețul unei mașini de spălat este deosebit de important și face de obicei parte din criteriile care sunt ceva mai emotive, nu neapărat calculate. Fiecare cumpără, în general, mașina de spălat rufe pe care și-o permite, dar cred că toată lumea e de acord că, în general, e mai bine să strângi niște bănuți la saltea pentru a cumpăra ceva mai bun.

Din păcate, prețul nu este întotdeauna criteriul care asigură calitatea produsului, uneori foarte bine poți să găsești mașini de spălat rufe excelente la prețuri mici, alteori poți să dai o grămadă de bani iar mașina de spălat rufe după garanție să cedeze iar reparația să fie mai scumpă decât valoarea unei mașini de spălat rufe noi.

Se prea poate spune că de multe ori prețul este doar o loterie. Sigur că atunci când cumpărați modele mai scumpe este mai probabil ca mașina de spălat să asigure și o durată de viață mai mare, pe lângă, în mod normal, programe și tehnologii mai multe.

Personal aș clasa mașinile de spălat rufe în trei categorii din punctul de vedere al prețurilor:

  • ieftine – până în 1.000 lei
  • la preț mediu – între 1.000 lei și 1.700 lei
  • scumpe – peste 1.700 lei
  • peste 2.500 lei – ultra scumpe, dar de obicei în clasa asta de preț găsești cele mai bune mașini de spălat rufe de la mărci precum Bosch, Siemens sau altele care nu se axează pe cantitate ci mai mult pe calitate

Clasa de eficiență energetică – foarte importantă pentru a economisi energie

Recomandarea mea este să fiți foarte atenți la clasa de eficiență energetică a unei mașini de spălat rufe. În 2017 o mașină de spălat rufe sub clasa A este una care nu mai corespunde standardelor actuale, minimul actual trebuind să fie clasa de eficiență energetică A+.

Mașinile de spălat rufe cele mai economice astăzi sunt cele din clasa de eficiență energetică A+++, și nici măcar nu trebuie să vă chinuiți prea mult să găsiți o astfel de mașină de spălat rufe, mai ales dacă este de dimensiuni ceva mai mare.

Atenție însă și la clasele de eficiență la centrifugare. Aici însă standardul este ceva mai jos, pentru că se punctează viteza de rotație la centrifugare, ori, în general, mașinile de spălat rufe de capacitate mare rar au capacitate de centrifugare mai mare de 1200 – 1400 rpm, ori și aici e clasa B.

La clasa de eficiență la centrifugare nu cred că e cazul să fim atât de pretențioși.

Elementele de design fac și ele mare parte din chimia achiziției

Prefer mașinile de spălat rufe cu display

Nu știu cum sunteți voi, dar eu mereu m-am uitat după mașini de spălat rufe care au un minim de display. Care să afișeze cât mai în detaliu timpul rămas de spălare și care să îmi afișeze grafic opțiunile pe care le am.

Și vă încurajez și pe voi să faceți asta. Desigur, atâta timp cât nu cumpărați o mașină de spălat pentru părinți sau persoane în vârstă, caz în care operarea trebuie să fie cât mai simplă cu putință, pentru a nu îi da peste cap în a învăța lucruri de care nu mai au nevoie, ci doar să ducă treaba până la capăt.

Deschiderea hubloului e indicată să fie cât mai mare pentru comoditate

Deschiderea largă a hubloului este și ea importantă, pentru că aduce un plus de comoditate când scoți rufele din cuva mașinii de spălat.

Programele și opțiunile mașinii de spălat

Numărul de programe și de opțiuni pe care o mașină de spălat rufe le are este un criteriu foarte important în ceea ce privește recomandarea achiziției.

Ca un minim, aș recomanda mașini de spălat rufe care au următoarele opțiuni și programe, la un nivel minim:

  • funcție de programare întârziată – această funcție este utilă atunci când dorești să programezi mașina de spălat rufe să nu înceapă ciclul se spălare imediat, ci să mai aștepte.
    Personal folosesc această facilitate când dimineața pun hainele în cuva mașinii de spălat și doresc ca seara, când mă întorc de la serviciu, mașina de spălat tocmai să termine spălarea și doar să scot pe uscătorul de rufe hainele
  • program de spălare rapidă – ar trebui să dureze un ciclu de spălare la 30 grade cam 30 minute. Nu mai mult, dar nici mai puțin nu știu dacă este în regulă. În această durată aș include inclusiv centrifugarea rufelor.
  • alte programe utile: funcție de spălare manuală pentru haine delicate, program de spălare intensivă pentru copii (mai ales dacă aveți un bebeluș), program sport și desigur clasicele programe pentru spălarea hainelor de bumbac, lână sau altele delicate.
    Aș urmări și ca programele să se poată personaliza prin selectarea independentă a temperaturii de spălare, vitezei de clătire sau dacă să fie cu extra spălare sau nu, dar deja aceste lucruri de niște ani sunt cam pe toate mașinile de spălat rufe.

Care sunt cele mai recomandate mărci?

Din păcate aici vine un răspuns destul de subiectiv, mai ales pentru mărcile din România. În plus, pe piață sunt și modele de la aceeași marcă de tip premium, dar și modele care sunt ceva mai ieftine. Aici îmi vine în minte mai ales Whirlpool, Electrolux, Samsung sau Beko.

Firmele de la care nu prea vei vedea produse ieftine în general sunt cele populare în Europa de Nord, cum ar fi Bosh, Miele sau Siemens.

Între mașinile de spălat rufe ieftine vei întâlni mărci dedicat budget precum Star-Light, Heinner sau chiar și Arctic este tot în această categorie.

Într-un test publicat în Belgia și la care au participat peste 35.000 persoane din Belgia, Italia, Spania și Portugalia s-a întocmit chiar un clasament cu privire la cele mai bune mărci, din păcate nu toate sunt prezente în România sau unele din România nu au luat parte la acest top (notez lipsa celor de la Gorenje).

Test fiabilitate Belgia mașini de spălat rufe și electrocasnice
Test fiabilitate Belgia mașini de spălat rufe și electrocasnice

Totuși, nici acest top nu trebuie luat ca literă de lege, chiar dacă cumva rezultatele sunt destul de așteptate. Altfel, diferențele dintre cele mai bune 10 mărci și următoarele nu sunt prea mari, dar merită luate în calcul.

Mașină de spălat rufe stricată - scurge pe lângă
Mașină de spălat rufe stricată – scurge pe lângă, problema cu închiderea ermetică a ușii

Tot în acel top consumatorii au fost întrebați și care au fost cele mai frecvente cauze pentru care au trebuit să înlocuiască electrocasnicul sau să apeleze la service pentru reparație.
Astfel, a reieșit că cele mai frecvente defecțiuni care pot apărea la o mașină de spălat rufe sunt:

  • Ușa (11.8% din probleme)
  • Centrifuga (11%)
  • Filtrele (10.9%)
  • Scurgeri de apă (9.4%)
  • Pompa de evacuare (9.3%) – probabil defecțiuni care țin de faptul că mașina de spălat rufe nu mai evacuează apa
  • Dozatorul de detergent (8.8%)
  • Butoanele de control (8%)
  • Coroziunea  (7.6%) – mașina de spălat rufe a ruginit
  • Cureaua (5.5%)
  • Alte probleme electrice (5.5%).

Astfel, după cum putem observa, o mașină de spălat rufe este un electrocasnic complex care poate avea numeroase probleme. Probabil de aceea este și o alegere uneori prea complicată și alteori trebuie pur și simplu să avem noroc pentru un electrocasnic bun.

Alte modele de mașini de spălat rufe recomandate

Hotpoint WMSD723B – 1200 RPM, 7 kg, Clasa A+++, Display LED

? verifică aici preț și disponibilitate

Whirlpool AWSX63213 – 6th sense, 1200 RPM, 6 kg, Clasa A+++, Display LCD

Masina de spalat rufe Slim 6th Sense Colours Whirlpool AWSX63213

? verifică aici preț și disponibilitate

Indesit IWSNE 61253 C

? verifică aici preț și disponibilitate

Whirlpool Supreme Care FSCR90425 – Capacitate ultra mare de încărcare – 9 kilograme

? verifică aici preț și disponibilitate

 

[sam id=”3″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *