Alegerea unui aspirator
A trecut de mult vremea bunicilor, cand mopul era considerat inventia geniala menita sa spele podelele, iar periatul – cu matura si peria, la care se adauga un pic de exercitiu fizic si antrenament la batutul covoarelor, era singura solutie de curatare a carpetelor si presurilor… Acum avem aspiratoare, dar la cum a evoluat știința și tehnologia, avem atâtea tipuri de aspiratoare că alegerea unuia devine uneori o misiune ce pare cu adevărat imposibilă. N-ai zice asta la un prim gând, dar credeti-ma pe cuvant: am experimentat deja si… asa este! E destul de dificil sa iti gasesti aliatul potrivit in curatarea covoarelor si a podelelor, mai ales la varietatea de modele si optiuni cu care acestea sunt dotate pe zi ce trece.
Si totusi, sa ne delimitam bine niste criterii, in functie de ceea ce stim ca avem nevoie…
1. Filtrul HEPA
Nebunia cu filtrarea aerului pe care ti-o ofera filtrul HEPA, mai ales daca de regula suferi de alergii, a evoluat atat de repede, in raport cu timpul relativ recent in care a inceput sa fie promovata. Ca sa stai linistit(a) daca ai probleme de respiratie (sau ca sa nu te alegi cu una de acest tip), daca ai un bolnav, un batran ori un copil mic care ar putea deveni oricand tinta alergenilor intaratati in momentul aspirarii casei, iti sugerez sa alegi totusi un aparat care este dotat cu un astfel de filtru. Mai multe despre cum functioneaza si de ce este util un filtru HEPA, te invit sa citesti si articolul dedicat acestui subiect.
Si, ce-i drept, fie vorba intre noi, trebuie sa recunoastem ca, in momentul aspirarii obisnuite, cu aspiratoare de pe vremuri, aspirai si ziceai ca ai curatat optim spatiul cand, dupa o perioada foarte scurta, praful se depunea la loc. Ba mai mult, alergenii si particulele de praf, atatate, faceau aerul si mai greu de respirat… Deci – cam munca-n zadar!
Nu uita, este recomandat sa schimbi chiar si la intervale mai mari de timp (cam de doua ori pe an) acest filtru, pentru a nu-l suprasolicita si a obtine, in final, exact efectul contrar.
2. Puterea de aspirare
Puterea de aspirare joaca un rol primordial in alegerea si, mai ales, folosirea unui aspirator. Pentru ca de acest lucru depinde cat de repede reusesti sa cureti podelele si eficienta aparatului pe termen cat mai lung. Atentie insa, a nu se confunda puterea, capacitatea de aspirare cu puterea propriu-zisa a motorului aparatului, nu la fel de importanta.
Capacitatea de aspirare a prafului (puterea de aspirare) este cuprinsa, la aparatele existente in acest moment pe piata, intre 300 W si 500 W. De obicei, aceasta poate fi ajustata pe trepte, cu ajutorul unui buton rotativ, in functie de tipul de suprafata care trebuie aspirata si de gradul de murdarie. Pentru aspirarea tapiteriilor, este suficienta o putere de aspirare mai mica.
3. Capacitatea de colectare a prafului
Evident, ca sa nu te confrunti foarte des cu golitul sacului / recipientului pentru colectarea prafului – o activitate deloc placuta, iti sugerez sa alegi un aspirator cu o capacitate de colectare a prafului cat mai mare, mai ales daca ai o locuinta destul de mare si, prin urmare, suprafete foarte intinse de aspirat.
Aspiratoarele de pe piata au o capacitate de colectare a prafului cuprinsa intre sub 1 litru (cele tip stick – ideale pentru podele si de mana, pentru tapiterii mai mult) si peste 6 litri (ajungand si pana la 10 litri), cele special concepute pentru locuinte mari si nu numai (pentru institutii si spatii comerciale etc.). Pentru un apartament mai maricel insa este ideal unul cu o capacitate moderata, de maxim 6 litri.
4. Tipul recipientului pentru praf
In ceea ce priveste recipientul, respectiv sacul de colectare a prafului, exista mai multe tipuri si in acest sens; sunt aspiratoare care au sac obisnuit, textil, dintr-o panza speciala, pentru colectarea prafului, sac de hartie sau nu au niciun fel de sac, ci un spatiu special conceput pentru a colecta praful, mizeria si restul reziduurilor.
Dintre acestea, cele pe care ti le recomand cel mai putin sunt aspiratoarele cu sac de panza, care este foarte dificil si neplacut de curatat. Acesta se umple de praf, se murdareste foarte mult si, la final, imprastie praf in afara, ceea ce face ca munca ta sa fie cam in zadar. Desigur, se poate spala, dar praful tot ramane in panza, orice solutii de curatare ai folosi. Apoi, trebuie sa astepti sa se usuce bine ca sa il poti pune la loc.
Aspiratoarele cu sac de hartie sunt mai igienice insa, dar prezinta dezavantajul ca trebuie mereu inlocuit sacul, la umplere, cu altul nou.
Cele mai recomandate si cel mai usor de curatat, sunt aspiratoarele fara sac, cu recipient special din plastic, care se etanseaza foarte bine astfel incat sa nu mai elimine praful, deja aspirat, in exterior. In plus, aceasta cuva speciala pentru praf se curata foarte usor si rapid, se poate detasa si spala sub apa si la final, o poti sterge simplu cu o carpa sau cu un prosop de hartie, sa nu mai astepti pana se usuca.
5. Dimensiunile si masa aparatului
Un aspirator de dimensiuni cat mai mici este potrivit daca nu prea dispui de foarte mult spatiu pentru a-l putea depozita undeva, dar si pentru a fi a-l putea transporta prin casa dupa tine cu usurinta. La fel si masa aspiratorului conteaza foarte mult tot pentru a permite transportarea lui cu facilitate pe oriunde ai nevoie.
Totusi, aparatele mai grele si de mai mari dimensiuni au si capacitate mai mare si mai multe functii, asa ca depinde de tine (dar si de locuinta ta) inspre care parte a balantei alegi sa faci un compromis.
6. Lungimea cablului de alimentare si suprafata / raza de aspirare
Cu cat cablul de alimentare are o lungime mai mare, cu atat, evident, si suprafata de aspirare este mai intinsa, nefiind nevoie sa schimbi prea des sursa de alimentare si sa te plimbi prin casa cu el pe unde ai nevoie.
7. Nivelul de zgomot…
… sau cat de galagios este aspiratorul. Bineinteles, un nivel de zgomot cat mai mic inseamna ca aparatul este unul silentios. Acestea sunt ideale daa locuiesti la bloc si, fiind ocupat, nu poti aspira decat in momente mai putin potrivite – astfel, nu risti sa iti deranjezi vecinii, dar nici alte persoane din casa.
Aspiratoare care se lauda cu un grad ridicat de silentiozitate sunt modelele: Silence Force Extreme Compact Rowenta RO5737, Rowenta Silence Force Extreme RO5635, Rowenta Silence Force Extreme RO582501, Rowenta RO582201, Philips Silent Star FC9302, Bosch Maxx’x ProSilence BGL452132, Bosch Maxx’x SuperSilent BGL452131, Electrolux UltraSilencer ZUS3970P, Electrolux Ultrasilenger USORIGINDB.
8. Accesoriile care il insotesc
Orice aspirator vine la pachet cu o serie de accesorii utile si concepute pentru cate o functie / nevoie a suprafetelor de aspirare: perii pentru covoare, perii si accesorii pentru spatii inguste, perii pentru tapiterie etc. Orice aspirator de pe piata are si cate o tija metalica, pentru prelungirea furtunului de aspirare, pentru a-ti asigura o pozitie cat mai comoda, cu spatele drept, in timpul aspirarii, fara dureri de spate ulterior.
Aspiratoarele, unele mai avansate, altele mai putin avansate pot detine si multiple alte functii si optiuni (functie Turbo, majoritatea prezinta un derulator automat al cablului de alimentare, iar altele au si un indicator de umplere a sacului, astfel incat sa stii cand trebuie sa il golesti, ca sa nu risti sa se umple pana la refuz si sa daunezi astfel si aparatului).
Concluzii
Pe langa aceste criterii, toate foarte importante in alegerea unui aspirator, un altul ar fi pretul, insa trebuie sa stii ca nu e un criteriu de baza in alegerea aspiratorului: in timp ce un aspirator ieftin nu iti asigura nici prea multe functii, dar si, dupa cum tindem sa credem, nici nu va avea o durata de viata foarte mare, acest lucru nu inseamna neaparat ca unul scump isi va face treaba foarte bine si foarte mult timp. Tot nu functioneaza singur… Preturile aspiratoarelor variaza de la aproximativ 130 lei pana la chiar 2000 lei (cele ultraperformante si de ultima generatie), vorbind de cele cu furtun si cablu de alimentare (cele „clasice”), dar nu numai. Cele de mana pot fi si mai ieftine de 100 lei.
Sigur, de exemplu, un aspirator de la un brand cunoscut, precum Rowenta, care promite, dar si iti asigura silentiozitate maxima in timpul aspirarii si de o capacitate si putere mare, nu te astepta sa fie ieftin. Asa ca nu te zgarci, daca nu vrei sa schimbi la aspiratoare in fiecare an… Iti spun din proprie experienta! Pana am ajuns la aceasta concluzie si la aspiratorul ideal (mai scump, dar deosebit – desi raportul calitate-pret a fost si este inca excelent): X Trem Power Rowenta RO5441.
Util mai ales ca trebuie sa ma mut acum! Mai trebuie articolu pentru frigidere si sunt gata de cumparaturi!
Multumim! 🙂
Cat priveste articolul pentru frigidere, ai deja 2 aici: https://www.electroreview.ro/criterii-alegere-frigider-combina-frigorifica/ si aici: https://www.electroreview.ro/cate-tipuri-de-aparate-frigorifice-exista/
Bafta la cumparaturi si spor la mutat! 🙂