Aparat de Aer Conditionat Portabil
În cazul în care nu dorești să tragi un întreg traseu frigorific prin casă, sau dacă ai nevoie de răcoare în zone unde nu merită să investești într-un aparat de aer condiționat de tip split/fix, o excelentă soluție sunt aparatele de aer condiționat portabile. Desigur, ele ocupă spațiu, și tot trebuie să gândești un sistem de evacuare pentru condens și mai au și inconvenientul unui zgomot mai ridicat decât în cazul aparatelor de aer condiționat clasice însă de multe ori sunt mai convenabile datorită mobilității decât celelalte tipuri de aparate de aer condiționat.
Mă gândesc mai cu seamă că merită investiția pentru un aer condiționat portabil la cei care locuiesc în chirie și au nevoie pe perioada verii de un sistem de climatizare mai avansat decât poate oferi un banal ventilator, chiar și dacă ar fi unul de tip tun cum este cel Heinner sau cum ar fi mai puternicul Ventilator Turn Rowenta Classic VU6140. Este bine de știut însă că și modelele din subiectul articolului se bazează pe același principiu: aerul cald intră prin spate, este răcit pe traseul frigorific foarte scurt și pe urmă este introdus în încăpere cu ajutorul fantelor din fața aparatelor.
Un alt lucru pe care trebuie să îl iei în considerare pentru acest tip de AC-uri portabile/mobile este faptul că orice electrocasnic emană o căldură reziduală și va încălzi, așadar efortul frigorific al produsului este mai ridicat decât în cazul unuia de tip split. Da, per ansamblu aparatul răcește, dar mult mai lent decât unul fix.
Cum funcționează?
Este bine de știut însă că și modelele din subiectul articolului se bazează pe același principiu ca la celelalte produse de climatizare: aerul cald intră prin spate, este răcit pe traseul frigorific foarte scurt și pe urmă este introdus în încăpere cu ajutorul fantelor din fața aparatelor.
Sursa imagine
Capacitate și putere climatică
În general, un astfel de aparat de aer condiționat are un număr de BTU de la 6-7000 și până la 12.000 BTU, dar se găsesc și modele industriale de mari dimensiuni care reușesc să scoată și 60.000 BTU per oră.
Majoritatea acest modele oferă și o funcție de încălzire, foarte utilă pe timp de iarnă.
Furtunul de evacuare trebuie scos afară
Marele inconvenient care rămâne pentru acest tip de aparate este că furtunul de evacuare trebuie cumva scos afară, și cel mai comod mod de a scoate acest furtun este prin fereastră, dar așa pierzi din etanșeitatea încăperii. Cea mai bună poziționare a acestor aparate de aer condiționat este lângă fereastră, acolo unde aerul tinde să devină cel mai cald, și, cum spuneam, furtunul de evacuare de regulă este scos pe acolo, dacă nu faci o gaură (de dimensiuni considerabile) în perete.
Pot fi mai scumpe decât sistemele clasice de perete
Până una alta, un AC portabil vine cu multe inconveniente, așadar trebuie, din punctul meu de vedere, să ai foarte puține variante de mișcare în casă dacă îți dorești un astfel de produs. Plus de asta, modelele, datorită distribuirii reduse în piață, sunt mult mai scumpe decât aparatele de aer condiționat obișnuite. Recomandarea mea în acest sezon ar fi Heinner HACCH-1200 (vezi preț) sau modelul Heinner cu inverter (cel mai ieftin model cu inverter).
Modele disponibile la vânzare
O listă cu aparate de aer condiționat portabile poți să găsești aici , iar daca vrei sa ajungi direct la modelele de aparate de aer conditionat mobile poti sa accesezi de aici scurtaturile: Aparat de aer conditionat portabil AUX AM-12A4/R, Aparat de aer conditionat mobil Electrolux EXP09CN1W7, Electrolux EXP12JNOW1.
model Delonghi Pinguin
[sam_ad id=”12″ codes=”true”]