Aparatele de aer conditionat fara inverter INTERZISE din 2014

Anul acesta a intrat în vigoare o directivă europeană care interzice producția și importul de aparate de aer condiționat fără inverter (de tip mono-split) pe teritoriul Uniunii Europene și care din 2014 va interzice inclusiv comercializarea acestor modele de aparate de climatizare.

Directiva vine pentru a încuraja cumpărarea de aparate cu o clasă de eficiență energetică mai ridicată spre a asigura un consum de electricitate mai redus, atât pentru utilizatorii casnici cât și cei comerciali și/sau industriali.

Punerea în aplicare a acestei măsuri nu are efect pentru cei care deja și-au cumpărat modele vechi de aparate de aer condiționat, ceea ce înseamnă că modelele cu compresor simplu mono-split vor putea fi în continuare folosite. De acest lucru au profitat deja câțiva comercianți, anul trecut producția fiind mărită spre a satisface și cerințele de cumpărare din 2013. Prețurile însă nu au crescut semnificativ față de anul trecut, probabil principala motivație este că până acum în 2013 nu am avut pe teritoriul Uniunii Europene o vară foarte caniculară, spre probabil dezamăgirea comercianților acestor tipuri de electrocasnice.

Aparatele de aer condiționat cu inverter, deși mai scumpe, au câteva avantaje notabile:

  • răcire mai rapidă, menținerea temperaturii dorite prin rularea la putere minimă a aparatului de climatizare
  • consum mai redus de energie electrică, cu până la 30%
  • zgomot redus

Deși efortul financiar spre a achiziționa un astfel de model este mai mare, investiția se poate recupera în câteva luni de folosire a aparatelor. Unul dintre cele mai ieftine aparate cu inverter este Heinner HAC-12INVE (vezi preț aici sau aici).
În cazul în care ți-ai propus pentru anul viitor să cumperi un model ieftin, recomandarea noastră este să grăbești achiziția și să încerci cumpărarea din 2013 a unui model ceva mai ieftin, pentru că de anul viitor cel mai probabil modele sub 1400-1500 lei, chiar și de 9000 BTU vor fi destul de greu de găsit.

[sam_ad id=”12″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *