Aspirator Rowenta X-Force Flex 15.60 RH99F1WO – Un aspirator vertical pe baterie foarte versatil

Suntem după câteva luni deja de când folosim aproape zilnic aspiratorul Rowenta X-Force Flex 15.60 și iată mai jos povestea noastră cu acest aspirator, de ce am ajuns să îl cumpărăm și în cele din urmă – de ce îl recomandăm.

Trebuie să spun că de-a lungul anilor ne-au trecut multe aspiratoare prin mână. Aș putea să zic că numărul de aspiratoare pe care le-am testat concurează serios cu numărul de telefoane pe care le-am avut.

Am ales acest aspirator vertical Rowenta pentru acasă după ce variantele anterioare de aspiratoare pe baterii au fost insuficiente pentru nevoile pe care le aveam.

Înainte foloseam de exemplu un Xiaomi Roidmi, dar nu l-am considerat potrivit pentru ce avem noi nevoie. Autonomia era prea mică, capacitatea rezervorului la fel și nu eram prea încântat nici de puterea de aspirare. În acest moment chiar l-am dat gratuit unei cunoștințe..

Un aspirator ceva mai ieftin, da, poate fi bun pentru a aduna praful dintr-o locuință nu foarte mare, dar în momentul în care ai de adunat păr de pisici și de câini de pe canapele textile, parcă îți dorești ceva mai puternic. Și așa am ajuns să încercăm o variantă mai scumpă, aspiratorul Rowenta X-Force Flex 15.60.

Avem deja un aspirator Rowenta cu sac, pe fir, pe care îl folosim și suntem mulțumiți de peste 10 ani, așadar cumva acest lucru a contat, desigur – alături de preț – atunci când am hotărât să luăm un aspirator vertical Rowenta și nu Dyson.

Avusesem pe lista scurtă și Karcher, ținând cont că avem și un aspirator mai de exterior de care suntem foarte mulțumiți.

Gama X Force de la Rowenta

Acum motivul pentru care Rowenta a „botezat” această serie ca fiind X Force Flex pare evident – faptul că tija aspiratorului se flexează și astfel permite o aspirare ceva mai facilă pe sub diferitele corpuri de mobilă (mese, comode, canapele, paturi șamd).

Sincer credeam că mă va ajuta ceva mai mult această tijă flexibilă a aspiratorului. De multe ori sincer uit să îl folosesc și mă trezesc aspirând în genunchi pe sub mobilă..pentru că așa sunt eu obișnuit.

Trebuie avut în vedere că aspiratoarele Rowenta X Force Flex vin în mai multe serii. Adică există gama X Force Flex8, 9, 10, X Force Flex 12, X Force Flex 15. În general, cu cât cifra este mai mare, cu atât vorbim de un aspirator mai premium. Acest premium poate fi prin funcționalitate dar și prin calitatea construcției.
De asemenea, după cifrele 9, 12 sau 15 mai vin câteva cifre. De exemplu noi am cumpărat varianta 15.60. Acest .60 reprezintă codul de accesorii, noi am primit aspiratorul cam cu toate accesoriile posibile, mai puțin capătul de mop (dar pe care l-am cumpărat ulterior).

În primul rând care a fost nevoia pentru un aspirator nou în casă?

Pe lângă aspiratorul Rowenta cu fir, mai aveam un Xiaomi Rodmi de care nu eram mulțumiți și un Roborock (aspirator robot) care pare că e pe final de viață (îl avem deja de 6 ani..și în general aspira cam de 2 ori pe zi în vremurile sale bune).

Nevoia acum era mai degrabă de mobilitate și posibilitatea de a aspira rapid într-o cameră la nevoie, fără a scoate hardughia pe fir și a-l căra între camere sau pe scări. Practic pentru ca aspiratul să poată fi și o chestiune de câteva minute și nu cu o logistică întreagă în spate, cu tras cabluri, gălăgie mare și alte asemenea.

Scopul în sine nu a fost neapărat de a înlocui vechiul aspirator pe cablu pe care îl foloseam. Am învățat că aspiratoarele pe baterii nu au nici pe departe aceeași putere pe care o au aspiratoarele pe cablu..care trag cu puterea unui motor de 1.500 sau 2.000 W.

Deci noul aspirator trebuia să îndeplinească câteva criterii, pe lângă cel clasic de eficiență și fiabilitate:

  • portabilitate
  • o autonomie cât mai mare (să nu rămâi fără baterie în mijlocul casei)
  • accesorii diverse – ne trebuia un aspirator cu multe capete și de preferat și capabil să curețe canapeaua cu husă textilă de părul lăsat de două pisici
  • să fie de la un brand sau dintr-o serie care să asigure o oarecare continuitate în timp și la nevoie să ai un service la care să pui în brațe aspiratorul dacă nu mai funcționează

Hai să vorbim acum despre fiecare element.

Portabilitatea ar fi fost excelentă dacă aspiratorul era mai puțin greu. Nu mă așteptam să fie atât de greu. În rest aspiratorul nu este mare, iar accesoriile de aspirare permit o flexibilitate puternică. Adică o dată ai tija mare care se îndoaie, iar pe de altă parte ai multiple posibilități de conectare direct la aspirator cu accesoriile incluse.
Folosesc foarte des aspiratorul doar cu capătul îngust de aspirare, unde mă ajută extrem de mult tubul acela flexibil care se cuplează direct la aspirator. Cu acel tub aspir colțurile de la mobilă, plintele și chiar și pervazul.

Autonomia este super în regulă. Liniștit poți aspira o suprafață de 70-80 metri pătrați cu o singură încărcare. Eu folosesc cel mai des modul „Auto” deși mai folosesc și modul „Boost” când aspir covoarele sau canapeaua.
Declarativ, autonomia bateriei este de până la 70 minute. În practică, vor fi situații când vei folosi butonul de boost sau când aspiratorul va aspira la putere mai mare. Dar nu prea au fost situații când bateria să fi ținut mai puțin de 30 minute.
Nu am stat să măsor timpul efectiv de încărcare al bateriei pentru că până acum nu am descărcat niciodată complet bateria aspiratorului. Senzația mea este că într-o oră, oră și jumătate bateria s-ar încărca.

Ca accesorii, noi am primit: două capete de periere, unul mai lat, altul mai mic; un capăt de aspirare pentru canapea, un capăt pentru colțuri. Ar mai fi de menționat și stativul pentru aspirator care permite depozitarea aspiratorului cu ușurință.

Suplimentar, ca accesoriu, am cumpărat și capătul de tip „mop”. La început l-am folosit ceva mai des, acum îl folosim mai degrabă punctual, după aspirarea clasică. El ar fi poate mai bun dacă ar permite reglarea cantității de apă pe care o lasă mopul, pentru că apa lăsată este infimă.

Cum folosim aspiratorul?

Evident, ca toată lumea, folosim aspiratorul pentru a curăța suprafețe plane (gresie, parchet, scări) dar și alte suprafețe precum covoare. Aici aspiratorul se descurcă nota 10/10.

În plus, mai curățăm canapeaua. La curățarea canapelei nu folosesc neapărat capătul dedicat, ci capătul rotativ mai mic. Mi se pare mai eficient. Aș da nota 7 pentru curățarea canapelei de părul de pisici. Ar fi de menționat aici că pentru canapea și saltele între timp am cumpărat un aspirator dedicat Jimmy, urmează să fac și reviewul aceluia.

De asemenea, ar mai fi de menționat că folosim aspiratorul și pentru a aduna nisipul pisicilor care iese din litieră. Se descurcă aproape excelent cu acest nisip (folosim unul destul de fin).

Avantaje și dezvantaje pentru aspiratorul vertical pe baterie Rowenta X Force 15.60

Avantaje:

  • portabilitate
  • autonomia este destul de bună, suficientă pentru a aspira în detaliu în mod curent un apartament cu 3 camere
  • ținând cont că este vorba de un aspirator, este totuși destul de silențios (mai ales pe modul auto)
  • este foarte ușor de folosit, accesoriile se îmbină cu ușurință și sunt modulare

Dezvantaje:

  • este un pic greu aspiratorul și obosești dacă îl folosești pe post de aspirator de mână
  • în modul Turbo bateria se consumă foarte repede. La o canapea plină de păr de animale vorbim de aproximativ 15-20 minute autonomie

Concluzia personală – Un aspirator de nota 8,50

În principiu ne împăcăm cu aspiratorul acesta, dar în continuare ne întrebăm dacă nu ar fi fost bine să spargem pușculița poate mai tare și să luăm un vârf de gamă de la Dyson.

Faptul că în continuare atunci când fac curățenie mai serioasă (deci nu curățenie de întreținere) apelez la vechiul aspirator pe fir mă face să mă întreb dacă vreodată un aspirator vertical de acest gen poate înlocui aparatul clasic.

Adică casa noastră nu este nici pe departe showroom, cu două pisici și încă nu neapărat foarte finisată, să zicem că se depune ceva mai mult praf.

Probabil pentru o casă unde nu există chiar 2 pisici aspiratorul acesta vertical ar fi suficient pentru 95% din cazuri. Dar pentru acele 5% din cazuri eu încă nu cred că acest aspirator poate „da afară” aspiratorul pe cablu din casă.
Ceea ce de altfel s-a și întâmplat: în debara, la îndemână este acest aspirator Rowenta vertical, iar undeva mai în spate, încă va sta mult și bine aspiratorul pe cablu.

Așadar, la noi în casă, acest aspirator vertical Rowenta X Force a devenit aspiratorul folosit în 95% din cazuri, dar pentru cele 2-3, hai 4 curățenii mai generale pe an…aspiratorul vechi rămâne piesa de bază.

Pentru curățenie de întreținere, Rowenta X Force din partea mea primește o notă de 8,50 pe scara îndeplinirii așteptărilor după achiziție. Puterea aspiratorului în raport cu alte aspiratoare verticale, numărul de accesorii și autonomia îi dau nota bună, dar minusul vine din greutatea aspiratorului și paradoxal tot puterea care mă așteptam să fie mai mare scade nota. De asemenea, accesoriul de mop(capul de aspirare cu mop) este foarte mediocru, mai ales dacă iau în considerare că am dat 300 lei pe el.

În concluzie, aspiratorul acesta mi se pare destul de decent, raportul calitate/preț depinde însă de momentul achiziției. La aproximativ 2.000 lei, cât costă în mod normal acest aspirator dacă îl prindeți și la o promoție…e cam greu de găsit un rival. Aspiratoarele rivale sunt de regulă cu 30-40% mai scumpe. Ori aici alegerea depinde de cât de tare vrei să scuturi cardul pe la magazinele online.

Dacă v-a ajutat review-ul meu despre acest aspirator, puteți să cumpărați de aici prin acest link și un mic procent (2-3%) din achiziția dvs. mi se va întoarce sub formă de comision.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *