Alegerea unui calorifer electric și modele recomandate

Când primele semne ale sezonului rece apar, oricât de mult ne-ar plăcea să ne gândim la bucuriile iernii, și la magia sărbătorilor de iarna, există și acea latură realistă, chiar și în cazul celor mai visători dintre noi, latură care apasă butonul de panică în ce privește frigul și factura la întreținere.

Sunt foarte mulți români care s-au debranșat de la sistemele de încălzire centralizată, determinați de facturile imense, de multe ori fără a beneficia și de căldură suficientă. Parte din aceștia și-au montat centrale electrice individuale care le permit să își regleze căldura în funcție de propriile nevoi. Pentru cei care au rămas conectați la sistemul de încălzire centralizat al orașului, cartierului sau blocului se prea poate ca în anumite momente să fie prea frig, dar majoritatea să decidă că încă nu este nevoie de pornirea căldurii. Și atunci tu ce faci, când îți este frig în casă? Improvizezi cu ce poți, iar variantele uzuale sunt aerotermele, pornirea aparatului de aer condiționat pe căldură sau varianta cea mai uzuală: alegerea unui calorifer electric.

Achiziționarea unui calorifer electric nu reprezintă un efort financiar foarte mare, în acest moment, pe piață există nenumărate tipuri, din ce în ce mai avantajoase ca funcționalitate, ca putere de a încălzi o suprafață, și cel mai important dintre toate, cu un consum moderat, astfel încât factura de la curentul electric să nu aibă urmările unui dezastru. O alegere nepotrivită poate avea urmări nefaste, și sigur nu asta vă doriți.

Cum alegem caloriferul electric potrivit?

Dacă nu ați studiat deloc piața, și nu știți mai nimic despre un calorifer electric, vă puteți afla în incomoda situație de a avea în fața dumneavoastră mai multe tipuri, și să nu știți pe care să îl alegeți. Tocmai din acest motiv este bine să vă documentați înainte, și să alegeți caloriferul electric potrivit în funcție de criteriile pe care le vom lista mai jos.

Putere

Puterea unui calorifer electric pleacă de undeva de la 700-800 W, însă poate ajunge și la 5000 W, în funcție de încăperea pe care doriți să o încălziți. Este recomandabil să achiziționați un calorifer electric mai puternic, care să aibă posibilitatea de reglare cu ajutorul unui termostat reglabil. Astfel, veți putea regla intensitatea căldurii degajate în încăpere, în funcție de nevoi: dacă trebuie să creșteți temperatura într-un timp foarte scurt, îl setați la puterea cea mai mare, pentru ca apoi, odată atinsă temperatura dorită, să il reglați pe o treaptă inferioară, care să o păstreze mediul plăcut.

Consum energie

Puterea și consumul de energie electrică sunt în strânsă conexiune, astfel încât, dacă veți lăsa să meargă la putere maximă un calorifer de 3000 W de exemplu, pentru câteva ore pe zi, este posibil să primiți o factură foarte costisitoare.  În cazul în care folosiți caloriferul electric ca și alternativă pentru situațiile de urgență, sau în completarea sistemului centralizat de căldură, lucrurile nu sunt chiar de speriat.

Protecția la supraîncălzire și răsturnare

Siguranța dumneavoastră trebuie să fie o prioritate mai ales în cazul în care folosiți mijloace alternative de încălzire. Protecția la supraîncălzire a unui calorifer electric, poate preveni accidente neplăcute. Caloriferele prevăzute cu această funcție au prevăzută o temperatură prag peste care nu trec, pentru că altfel s-ar încălzi în continuu, reușind să topească chiar și materialul din care sunt făcute.

De asemenea, este bine să existe și protecția în caz de răsturnare, aceasta fiind utilă maiales dacă aveți copii sau animale, care, chiar și din greșeală ar putea răsturna caloriferul. Fără acestă protecție, s-ar putea declanșa chiar un incendiu, însă dacă este prevăzut să funcționeze doar pe verticală, ați scăpat de grijade a sta cu ochii pe calorifer.

Și protecția anti-îngheț este foarte importantă, aceasta evitând înghețarea lichidului din interiorul caloriferului, în cazul în care acesta este plasat într-o încăpere foarte friguroasă. 

Mobilitatea

O altă caracteristică importantă o oferă posibilitatea de a deplasa caloriferul cu ușurință dintr-o cameră în alta, cu ajutorul roților și al mânerelor care fac mutarea mai ușoară. Roțile ar trebui să fie din cauciuc pentru a zgâria podeaua, iar mânerul permite prinderea ferma pentru a depăși obstacole de genul pragurilor sau al treptelor. De asemenea suportul pentru prinderea cablului electric este util în momentul în care decideți să scoateți din priză caloriferul, pentru a evita împiedicarea, și alte accidente.

Modele recomandate

Luând în calcul caracteristicile enumerate mai sus, am luat pentru exemplificare, trei tipuri de calorifere existente pe piața.

Calorifer electric Star-Light YOH13B

Este unul dintre cele mai apreciate tipuri de calorifere electrice, dacă e să verificăm părerile consumatorilor. Star-Light YOH13B este un calorifer cu o putere maximă de 2500 W, dotat cu 13 elemenți care corespunde unei încăperi de până la 62 m cubi, ceea ce înseamnă nu doar că face față oricărei camere de apartament, dar ar putea încălzi cu succes chiar si camerele mai mari dintr-o casă.
Caloriferul are 3 trepte de putere ( 2500W/1500W/1000W), și este prevăzut cu termostat de cameră reglabil, care oferă posibilitatea de a seta temperatura dorită.

Termostatul de siguranță, siguranța pentru supraîncălzire si răsturnare,  vă asigură că nu există posibilitatea izbucnirii unui incendiu, chiar și în cazul în care ați putea uita o haină pe  calorifer. Star light mai prezintă buton on/off, funcționarea fiind afișată cu ajutorul unui indicator luminos, loc de depozitat cablul, și roți pentru a fi transportat cu ușurință.

Caloriferul cântăreste 14 kg, iar dimensiunile sale sunt medii; măsoară 62 X 58,5 X 24 cm.  Printre avantajele pe care le oferă putem enumera raportul preț-calitate, posibilitatea de a încălzi chiar și suprafețe mari, și funcțiile de siguranță, iar la dezavantaje, consumatorii au menționat un ticăit care apare indiferent de treapta de putere la care funcționează.

Calorifer electric TESY CB 3014 E01 R

TESY CB 3014 E01 R este un calorifer electric puternic, ce ajunge până la 3000 W, reușind să încălzească orice încăpere de până la 63 m cubi, și are 14 elemenți. Tessy CB 3014 este un model ce se remarcă prin prin funcțiile sale fiabile, având 3 trepte de putere, un  termostat de cameră reglabil, termostat de siguranță, și protecție anti îngheț.  Mai prezintă un buton de on/off, loc de stocare cablu, roți pentru transport, și un indicator luminos de funcționare. Dimensiunile sale sunt 64,5 X 28,6 X 63, și cântărește 17 kg. Printre avantaje, clienții ce deja l-au achiziționat menționeaza prețul accesibil, capacitatea de a încălzi și suprafețe mari, termostatul ce permite reglarea temperaturii, iar ca și dezavantaj clienții menționează consumul mare de energie elctrică.

Calorifer electric Star-Light YOH9

Star-Light YOH9 face parte din categoria „ieftin și bun”. Deși este un calorifer de doar 2000 W, cu nu mai mult de 9 elemenți, acesta reușește să încălzească o încăpere de până la 60 m cubi, ceea ce este chiar impresionant. Cele 3 trepte de viteză ( 2000W/1200W/800W) și termostatul de cameră reglabil vă permit să controlați temperatura din cameră , iar funcțiile de siguranță anti ingheț, și termostatul de siguranță vă protejează de eventuale pericole. Star Light prezintă de asemenea loc pentru depozitarea cablului și roți ce facilitează deplasarea dintr-o cameră în alta. Dimensiunile sale sunt 62,7 X 43,5 X 24,5 cm și cântărește doar 10 kg, consumatorii considerând asta a fi atât un dezavantaj, în sensul că se poate răsturna foarte ușor, dar și un avantaj pentru faptul că de poate muta cu ușurință.

Sunt foarte multe tipuri de calorifere electrice din care îl puteți alege pe cel ce se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră. Este important ca înainte de achiziționare să studiați piața, să alegeți o variantă cu cel mai bun raport preț-calitate.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *