Cana de filtrare BRITA :: Purifica apa si nu mai ai nevoie sa cumperi bidoane la nesfarsit
Nu dintotdeauna am cumpărat apa la bidon de la magazinele de la colț sau de la supermarket.
Să tot fi fost când am plecat la facultate, impulsionat de apa care avea un gust mult diferit de ce eram eu obișnuit acasă. Pentru ca acasă cumpăram apa îmbuteliata doar în cazuri excepționale și de fiecare dată apă minerală. Să dea bine pe lângă musafirii care veneau la noi, luam câte o ladă de apă Borsec, cu bule, că în rest apa de la robinet sau de la fântână erau la ordinea zilei.
Pare că, cu cât orașul e mai mare, apa e mai mizerabilă sau poate e doar datorită obișnuintei. M-am mutat din Timișoara în București și m-am confruntat cu aceleași probleme, atâta tot ca apa din București o găseam extrem de clorata.
Dar pentru plante era bună după ce stătea în bidoane câteva zile – sau uneori ocazional când mă trezeam dimineața cu o sete și iar am uitat să cumpăr clasicul bidon de apă de cu seara. Mai târziu am cumpărat apa de la eMAG supermarket, îi cam cocoloșeam pe săracii curieri cărând până la ultimul etaj atâta apă. Sigur că am lift, dar totuși.
În orice caz, nu dintotdeauna aveam mașină, așa că nici nu puteam să fac cine știe ce provizii.
De mult îmi trecea prin cap să montez un filtru de apă direct pe robinet, dar cum stau în chirie deranjul este foarte mare să montez un astfel de dispozitiv, pleci – dă-l jos, unele sunt chiar mari și trebuie ajustată mobila, chiuveta e mică. Ce să mai, o mie de scuze care m-au făcut sa nu iau un filtru de pus direct pe robinet.
Intră în joc cana filtrantă Brita Marella XL
De ceva vreme se face insistent reclamă la un produs minune – cana filtranta de apă BRITA.
Până la urmă am cumpărat și eu weekendul trecut o astfel de cană din Kaufland dupa ce am văzut că și eMAG îi făcea reclamă. A costat undeva la 80 lei varianta Marella XL (verifica aici preț la eMAG actualizat) și mă tot gândeam pe drum ce îl aduceam acasă dacă chiar funcționează și ce e atât de science-fiction în ea și cum de am trăit atâția ani fără ea.
Pentru că, să fim serioși, la un preț între 80 și 100 lei, cât costă de regulă o astfel de cană filtrantă, cu un principiu simplu de funcționare, te cam întrebi de ce nu a apărut mai repede.
Foarte sceptic l-am adus acasă și mă gândeam dacă chiar se fac analize după apa care iese și dacă chiar funcționează.
Economii importante pe lângă comoditate
Un simulator de pe eMAG imi spunea ca fac o economie anuala de vreo 1.000 lei in casa daca trec pe acest dispozitiv si nu mai cumpar apa la bidon asa ca mi-am spus totusi ca pana la urma e o incercare.
Principiu simplu de funționare
Desfacand acasa cutia iarasi am fost surprins de principiul super simplu de functionare: o cana in care este pus un alt recipient si un filtru care se introduce intr-un locas special. Greseala a fost ca prima data am impins filtrul de tot in locas si mai am incredere sa il scot fara sa ii rup cheita aceea de deasupra.
Zic sa pun apa sus, vad ca scurge o apa foarte incet. Repet procesul de vreo 3 ori ca sa ma asigur ca totul e clatit si de la fabricarea la scara industriala, macar cana e curata, daca apa pe care o bag e din tevi vechi de zeci de ani. Si beau primul pahar de apa – stupoare, pare ca intr-adevar functioneaza, nu mai simțeam gustul acela intens de clor.
Ziua urmatoare ma intorc de la serviciu, hai la cana, sa bem apa. Inca mai aveam niste bidoane de apa pe balcon nedesfacute, dar zic hai sa vad ce-i cu cana, daca ieri doar mi s-a parut. Si nu, cana chiar pare că filtrează, cel puțin o mare parte din clor. Iar cum cana are un capac inchis, nu ai zice ca se evapora clorul, probabil chiar functioneaza prin filtrare și nu prin evaporare.
Acum nu sunt eu institut de cercetare chimica al apei, dar aparent apa de la robinet vine cu alt gust o data ce o trec prin cana filtranta minute Brita.
Rezervele se schimba o data pe luna
Cana pe care am cumparat-o, Brita Marella XL, vine cu un mic calendar pe care setezi data plus o luna la care ai introdus filtrul de apa. Rezervele (cartușe) se schimba o data pe luna, dupa ce spune manualul de utilizare al produsului.
Ce mi-a mai placut la cana este ca plasticul pare de calitate, ma rog, asa imi pare dupa ce pun mana pe produs ca este mai gros si este destul de aderent, ca atunci cand ridici intr-un plastic vreo 4 litri de apa, ea trebuie sa fie rezistenta. Pe langa Brita Marella XL mai era si o alta varianta, care includea si 3 filtre de rezerva, dar capacitatea canii era mai mica.
Pe de alta parte, un filtru Maxtra pentru Brita costa cam 25-30 lei (verifica aici pret actualizat). Am calculat ca la mine, pentru 2 persoane, cana isi recupereaza banii in nici o luna si ulterior in loc sa cheltuiesc lunar pe apa vreo 120 lei, ma costa doar filtrul pana in 30 lei.
Pe langa bucati indivuadele de filtre, acestea se pot cumpara si la set, e mai ieftin uneori, desi cred ca mai bine cumperi varianta mai ieftina de care aminteam mai sus, care aproape la acelasi pret include inca o cana.
Deocamdata, dupa cateva zile de utilizare, ma declar relativ multumit de produs. Pare sa isi faca treaba. Sunt curios daca dupa doua saptamani filtrul respectiv isi pastreaza eficienta.
Personal cred ca filtrele astea Brita vor fi urmatorul next thing in materie de dispozitive in bucatarie, cum au fost de exemplu vreo doi ani aparatele Bosch Tassimo, la care prea des uit sa cumpar capsule.
Mai poți să găsești uneori cartușe de filtrare de înlocuire la Lidl. Totuși, uneori poate fi mai ieftin să cumperi la variile promoții câte o cană nouă cu tot cu trei filtre de rezervă.
[sam id=”3″ codes=”true”]
Bun articol dar, o recomandare : cartușul, înainte de întrebuințare, se ține (două minute) într-o cană/oală, să se ,,amorseze” .
Nu se schimbă, după două săptămâni sau, o lună ; când simțiți (în cană), un miros greu, specific, înlocuiți-l ! E