Capturi video din exteriorul avioanelor

Mereu m-am intrebat cum se fac videoclipurile de prezentare ale noilor modele de avioane. Daca pentru cele care inca sunt in faza de dezvoltare se merge pe ideea unui simulari pe calculator, companiile serioase dupa intrarea in productie si finalizarea avioanelor apeleaza la solutii ceva mai customizate si mai aproape de adevar. Chiar si asa, cu tehnologie care este disponibila, din pacate majoritatea companiilor aeriene inca aleg varianta randarilor prin calculator in locul imaginilor live, probabil din cauza bugetelor incomparabil mai mici decat cele ale producatorilor majori din industria aeronautica cum este Boeing sau Airbus.

Am descoperit urmarind Facebook-ul celor de la Aeronews urmatorul videoclip:

Din punctul meu de vedere este absolut superb.

M-am documentat un pic si se pare ca tehnologia folosita este incredibila. Practic se monteaza in niste avioane de dimensiuni mai mici camere video de dimensiuni mari, capabile sa inregistreze in formate de calitate IMAX. De regula camere sunt sincronizate astfel incat imaginea sa fie continua chiar daca avionul filmat nu apare in vizorul unui aparat, tehnologia permitand chiar si capturi la 360 grade, probabil folosind unitati de inregistrare dispuse pe mai multe avioane “suport”. Acest lucru este posibil datorita faptului ca dincolo de aparatul propriu zis de filmat, in interiorul avioanelor de pe care se efectueaza filmarea sunt niste calculatoare care coordoneaza automat randarea, prelucrarea si inregistrarea imaginilor.

Vectorvision camera system

Tehnologia aceasta este realizata de catre Nettmann Systems. Poti vedea aici un articol interesant despre realizarea live a unui film de prezentare pentru Boeing 787 Dreamliner.

Indiferent de cat de interesanta e tehnologia, aceasta nu este deloc noua, ea fiind prezentata in trecut si pe Discovery Channel (link video). De asemenea, aceste capturi au generat imagini foarte misto in mai multe filme.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *