Cardul de Credit Fara Dobanda – PRO sau CONTRA?

De aproximativ un an si jumatate folosesc pentru achizitia electrocasnicelor si a altor lucruri care nu intra in aceasta sfera, cardul de credit de la Credit Europe Bank, Card Avantaj. La inceput, mi s-a parut o unealta fantastica, dobanda 0(zero) – desigur in afara de comisionul anual de administrare 45 de lei si posibilitatea de a imparti cumparatura in cate rate vreau eu, ma rog, aproximativ cate vreau eu, depinde si de politica comerciantului.

Totusi, am facut la inceput cateva greseli pe care va recomand sa nu le faceti pentru a nu imbogati profitul bancilor si sa va folositi de cardul de credit strict pentru achizitia in rate fara dobanda!

Greseala numarul 1 si cea mai dureroasa a fost ca la inceput credeam ca suma de plata lunara este acel “minim” pe care ti-l impune banca, astfel ca plateam cateva zeci de leci pentru achizitii mai mari. Dupa cateva luni mi-am dat seama ca nu e ceva in regula, asa ca am sunat la ei sa imi dea lamuriri – raspunsul: cu cardul de credit ai posibilitatea sa platesti 5% din suma reala datorata pentru acea luna, iar la restul se pune dobanda. In fapt, acei 5% reprezinta doar dobanda aferenta si daca nu platesti suma REALA de pe extrasul de cont atunci nu faci decat sa amani la nesfarsit plata integrala a ratelor si sa intri intr-un carusel din care iesi greu. Asadar, marele SFAT este sa platiti TOATA suma de plata lunara, nu acel minim pe care vi-l cere banca. Ofiterii de credite, adica persoana de la ghiseul bancii e invata sa va spuna ca e foarte bine sa platesti acei 5%, insa acei angajati ai bancilor sunt vanzatori, au tot interesul ca tu sa ramai clientul lor tot timpul.

La inceput, exista marea posibilitate sa nu iti aprobe limita de credit pe care o vroiai, vor sa te testeze, cat de repede platesti, daca aduni restante, asadar vei primi in 50% din cazuri o limita de credit cam cat un salar net pe care il iei, chiar daca reclama este ca primesti 3 salarii. In realitate, poti sa ceri marirea limitei dupa 6 luni de istoric curat, fara restante si atunci iti vor da in general 3 salarii nete limita. Unii spun ca nu ar fi necesar sa ceri atat de mult, insa daca esti cumpatat, acea limita poate fi un colac de salvare cateodata daca ai o problema financiara.

Asadar, cardul de credit, fie ca vorbim de cele de la Credit Europe Bank, Raiffeisen sau Banca Transilvania sunt mijloace excelente pentru achizita comoda a electrocasnicelor sau a altor lucruri utile. Lucrul cel mai important totusi este ca sa folosesti cu discernamant aceasta facilitate a bancilor si sa cumperi strict de ce ai nevoie si iti permiti pe urma sa platesti, pentru ca dupa aceeea banca nu se joaca daca nu platesti si te raporteaza la Biroul de Credit…si greu vei mai lua un credit cu istoric urat in plati.

Concluzia este ca intr-adevar, acel 0% dobanda exista, insa trebuie sa iti stapanesti tentatiile si sa platesti mereu la timp. Miza bancilor e sa te faca sa intarzii si sa iti cumperi lucruri pe care nu le permiti pentru ca sa castige bani prin penalitatile de neplata pentru depasirea perioadei de gratie.

Pentru orice lamuriri, puteti sa ma intrebati prin comentarii si in masura cunostintelor noastre va raspundem cum si de ce sa folositi cardul de credit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *