Ce este Ultra HD?

Ne-am obisnuit pana acum ca televizoarele sa fie HD, Full HD, 3D insa acum avem o denumire noua, care nu este mereu asociata cu o rezolutie. Ultra HD mai este denumit si televiziune 4K sau 8K, insa aceasta ultima denumire este mai putin prezenta de vreme ce nu este atat de comerciala precum UHD. Se intampla, in realitate, acelasi lucru care s-a intamplat cu 720p si 1080p, cand denumirea a fost schimbata in HD si Full HD.

Televizoarele cu specificatie Ultra HD sunt in continuare extraordinar de scumpe si majoritatea vin la diagonale extrem de mari. Producatorii care au intrat cel mai mult in segmentul Ultra HD sunt din zona spatiului sud-coreean, si bineinteles vorbesc aici de Samsung si de LG. Si Sony a miscat ceva pe aceasta piata, insa televizoarele lor nu au prea ajuns inca in spatiul european.

Rezolutia minima pentru un televizor sa fie considerat de tip Ultra HD este de 3840 x 2160 pixeli, la un raport al aspectului imaginii de 16:9, pentru televizoarele cu specificatie “4K” – aceasta fiind de 4 ori rezolutia obisnuita a unui televizor Full HD. Televizoarele Ultra HD 8K au o rezolutie de 7680 pixeli pe 4320 pixeli, adica cam 33 Megapixeli.

Se spune ca urmatoarele competitii sportive majore, precum Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia si urmatoarele Jocuri Olimpice, vor fi transmis la rezolutie 4K.

[sam_ad id=”41″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *