Ce inseamna timpul de raspuns la un televizor?

Peste tot suntem invadati cu materiale de marketing in legatura cu timpul de raspuns fie al televizoarelor, fie al monitoarelor. In realitate, aceasta specificatie nu este chiar atat de importanta pentru utilizare casnica, decat atunci cand deja diferentele sunt evidente.

Practic, ochiul uman nu face o distinctie foarte clara intre un timp de raspuns de 4 milisecunde, fata de unul cu timp de raspuns de 6 milisecunde, eventual diferenta poate fi observata doar daca redai un material foarte cursiv (jocuri, filme cu actiune foarte multa -explozii de recomandat) pe doua monitoare/televizoare cu o rata de raspuns foarte diferita, sa zicem 2 milisecunde in comparatie cu 10 milisecunde.

Conform standardelor actuale, producatorii pentru a se incadra in grupa de paneluri B (cele mai uzuale, A fiind deja pentru domeniul medical mult peste HD), trebuie sa ofere un timp de raspuns pentru ecrane undeva sub 12-15 milisecunde, probabil de aceea in primii ani de existenta al LCD-urilor eram bombardati la televizor cu mesaje de marketing de genul “super televizor cu timp de raspuns 7-8 milisecunde”, cand intr-adevar era o diferenta pentru ochiul uman.

In aceste conditii, cel mai mult conteaza efectiv calitatea constructiei ecranelor si softul din spate pentru televizoare care face procesarea imaginii, iar in acest moment daca te duci intr-un showroom si faci comparatie intre panel-urile LG, Samsung sau Sony, nu vezi foarte mare diferenta. Ma rog, altii < LG < Samsung < Sony e raportarea uzuala, rar avand in fata televizoare care sa depaseasca aceste 3 branduri, mai ales pe ultimele tehnologii Smart TV sau 3D.

pixeli televizor

Image: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *