Detaliile principale la care sa fii atent cand alegi un frigider sau combina frigorifica

Important si necesar, frigiderul nu lipseste din locuinta niciunuia dintre noi. Evolutia tehnologica a facut, de-a lungul timpului, dintr-un astfel de aparat electrocasnic de maxima necesitate, un mijloc prin care sa putem sa ne imbunatatim chiar si stilul de viata sau regimul alimentar. Insa, atunci cand ne alegem frigiderul din casa, trebuie sa fim atenti la criteriile de baza, pentru ca, odata achizitionat, stim cu totii, frigiderul este un aparat electrocasnic de care trebuie sa ne folosim timp cat mai indelungat.

Asadar, daca esti in cautarea unui frigider potrivit, de la care sa obtii cat mai multe lucruri, iata cateva criterii dupa care sa te ghidezi atunci cand vrei sa achizitionezi un anumit model sau esti nehotarat intre mai multe tipuri:

Compartimentarea si rafturile reglabile

Frigider Beko DBD306+
Frigider Beko DBD306+

Personal, pentru mine, acesta este unul dintre cele mai importante criterii, pentru ca vreau sa am spatiu pentru toate alimentele pe care le pastrez in frigider. Daca si tu esti genul care umple frigiderul cu alimente diversificate, atunci uitat-te dupa un frigider cu suporturi si compartimente speciale pentru oua, branzeturi si unt, sticle, legume si fructe.

Iti recomand rafturile din sticla care impiedica pericolul scurgerii de lichide pe rafturile de mai jos, daca un vas se rastoarna. In plus, vezi sa fie reglabile, ca sa le poti urca sau cobori la ce nivel doresti, pentru atunci cand ai de introdus inauntru vase mai inalte. Unele frigidere au si spatii speciale, cu compartimente rotunde, pentru torturi sau pizza.

Modele de frigidere foarte bine compartimentate ar fi: Hotpoint NMTM 1921, Beko DBD306+ sau Bosch KSV36AI31.

Sistemul de racire

In cazul aparatelor frigorifice, se intalnesc 2 tipuri de racire: racire statica si racire No Frost.

Sistemul de racire statica se realizeaza prin peretele din spate al frigiderului. Cand stratul de gheata depaseste 3 mm, aceasta se topeste automat, apa indreptandu-se spre o cuva de evaporare, frigiderul, in majoritatea cazurilor, dezghetandu-se automat. Daca frigiderul dispune si de un mini-congelator, lucrurile se complica putin, pentru ca la acestea decongelarea trebuie sa se faca manual, de doua ori pe an, in cazul in care dispun de o racire statica si, impluicit, nu au un sistem automat de decongelare.

Racirea de tip No Frost se realizeaza prin miscarea curentilor de aer rece si uscat, astfel incat nu se produce gheata nici in frigider, nici in congelator. Scapi astfel de dezghetarea manuala periodica a frigiderului. Mai multe detalii despre sistemul de racire No Frost, poti citi si in articolul dedicat.

Adesea, se intalnesc insa si frigidere care dispun de sistem No Frost numai in congelator, nu si in frigider, dar acest lucru prezinta totusi si un avantaj, pentru ca, prin No Frost la portiunea de frigider, curentii de aer rece, in loc sa le mentina proaspete, pot usca alimentele rapid. Ideal ar fi sa iti achizitionezi un frigider cu sistem de racire No Frost macar la congelator, precum: Frigider Beko DDEN507WD+ (No Frost si la frigider, si la congelator), Electrolux EJF4442AOX (No Frost si la frigider, si la congelator), Whirlpool 6th Sence WTV4598NFCIX (No Frost doar la frigider).

Clasa de eficienta electrica sau de consum

Orice aparat frigorific primeste notatii de la A pana la G pentru clasele de eficienta energetica in care se incadreaza, in functie de rezultatele oferite, cat mai performante, dar cu un consum cat mai redus de curent electric. A este clasa cea mai inalta, pentru aparatele cu cel mai mic consum, in timp ce G reprezinta aparatele cu cel mai ridicat consum energetic.

Totusi, clasa de eficienta G, din fericire, nu se mai intalneste in randul electrocasnicelor. Astazi, nu se intalnesc pe piata decat aparate electrocasnice cu clasa A, A+, A++, A+++, B sau C. Pe masura ce un frigider are oclasa de eficienta cat mai indepartata de A, trebuie sa stii ca procentul de consum se mareste cu pana la 30 %. Frigiderele cu sistem de dezghetare No Frost insa consuma putin mai mult decat un frigider standard. De aceea, un frigider de tip No Frost are, in cele mai multe cazuri, clasa B. Asta nu inseamna insa ca nu este eficient.

Consumul unui frigider variaza si in functie de cativa factori precum cantitatea de alimente de racit, volum si marime, numar de compresoare, temperatura interioara sau temperatura ambientala etc.

Frigidere cu o clasa foarte buna de eficienta ar fi: Frigider Arctic AFB 245+, clasa A+; Frigider Bosch KSV36AI31, clasa A++.

Frigider cu 1 usa (cabinet) sau cu 2 usi

Cu o usa, sau frigiderul standard, acesta nu prezinta o usa separata, vizibila, si pentru congelator, sau, uneori, nici nu este prevazut cu un minicongelator. Este potrivit celor care nu consuma decat alimente proaspete, care nu prea gatesc si care doar au nevoie sa isi mentina alimentele fresh pana in momentul consumarii. Unele pot insa atinge capacitati de peste 400 litri si inaltimi de 180 cm, in ciuda aspectului. Frigidere cu o singura usa gasesti aici.

Frigiderele cu 2 usi sunt, practic, foarte apropiate de o combina frigorifica. Congelatorul este pozitionat in partea de sus si prezinta un singur compartiment. Se recomanda celor care consuma destul de rar produse congelate. Volumul total net al unui astfel de frigider variaza intre 250 si 400 litri. Modele de frigidere cu 2 usi gasesti aici.

Usi reversibile

Asta inseamna ca poti alege tu partea spre care sa se deschida usa, in functie de spatiul si peretii din zona in care intentionezi sa amplasezi frigiderul. Acest lucru face aparatul mult mai ergonomic. In ultima perioada, majoritatea aparatelor frigorifice dispun de usi reversibile. Frigidere cu usi reversibile gasesti aici.

Filtrul Antibacterian

Multe frigidere de ultima generatie au peretii, atat ai frigiderului, cat si ai minicongelatorului, tratati cu ioni de argint impotriva formarii bacteriilor urat mirositoare si daunatoare alimentelor proaspete precum legumele, fructele, carnea si pestele, pe care le pot altera in scurt timp. De aceea, aceasta functie este deosebit de importanta pentru igiena interiorului frigiderului tau, pentru ca protejeaza mancarea atat de microbi, cat si de mirosurile altor alimente din frigider. Te protejeaza implicit si pe tine si familia ta. Frigidere cu filtru antibacterian sunt Frigider Beko DDEN507WD+, Frigider Beko DBD306+.

[sam_ad id=”13″ codes=”true”]

3 comentarii la „Detaliile principale la care sa fii atent cand alegi un frigider sau combina frigorifica

  • 11 martie 2013 la 16:40
    Permalink

    Cum aflu si eu (fara sa intorc frigiderul pe toate partile) care e consumul unui frigider Arctic cu 2 usi altfel decat media aia tampita de x kwh/ an. As vrea sa stiu de ex. consumul lui in punctul maxim, cand porneste motorul si consumul lui in regim stand-by! De unde aflu chestia asta online?
    10X!

    Răspunde
    • 22 iulie 2014 la 0:58
      Permalink

      Haivas, din pacate aceasta informatie nu prea este oferita de catre producatori, se spune doar de media anuala, si aceea in anumite conditii…

    • 27 aprilie 2015 la 17:42
      Permalink

      Haivas, recomand o priza cu contor consum energie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *