Cum să alegi o mașină de spălat vase bună pentru tine – Ghid și sfaturi alegere mașină spălat vase

În ultimii ani mașinile de spălat vase au devenit tot mai întâlnite și populare în rândul gospădăriilor din România. Și acest lucru este o evoluție normală, o mașină de spălat vase pe lângă că oferă un consum mult mai redus de apă la spălare mai ajută și la salvarea prețiosului timp.
Indiscutabil, o mașină bună de spălat vase poate curăța vasele mult mai bine decât un spălat clasic manual. Niciodată nu vei reuși să speli manual cu o presiune la fel cum tâșnește apa fierbinte din brațele de spălare ale acestei minuni în bucătărie. Acest lucru se poate compara de exemplu pe furculițe sau pe tacâmurile care au tot felul de modele în relief și care tradițional, mai ales când intră în contact cu grăsimea, care la spălarea manuală sunt foarte dificil de îndepărtat, iar la spălarea constantă cu mașina de spălat vase nici vorbă de ele.

Este și foarte comod să pui vasele murdare în el și ulterior, după 2-3 ore, să scoți vasele perfect uscate, gata de a fi puse în dulap.

Ei bine, dacă cochetezi cu ideea de a-ți achiziționa o mașină de spălat vase, dar nu știi de unde să pornești și care ar trebui să fie criteriile principale pentru alegerea acestui electrocasnic extrem de util pentru salvarea timpului (dar și pentru a economisi apă și energie), ar trebui să parcurgi sfaturile noastre pe care ți le-am lăsat mai jos. 
În plus, vei găsi și recomandări punctuale pentru modele interesante de mașini de spălat vase.

Caracteristici principale de observat în alegerea unei mașini de spălat vase

Tipuri de modele – indepedente și încorporabile în mobilier

În general, mașinile de spălat vase sunt de două tipuri: independente și încorporabile.

Cele independente se pot plasa exact ca o mașină de spălat rufe, oriunde, pe când cele încorporabile se încastrează în mobilier, de obicei sub blatul de bucătărie. Dacă cele independente sunt de obicei achiziționate în momente în care ai bucătăria finalizată și mobilierul nu permite încorporarea unui model, cele de tip încorporabile sunt cumpărate deseori o dată cu mobila, sau chiar înainte de ea.

De departe aș putea să spun că mai practică este o mașină de spălat vase încorporabilă, pentru că nu va ocupa spațiu suplimentar, iar plasarea ideală pentru un astfel de electrocasnic este lângă chiuvetă, tocmai ca acesta să se conecteze cu ușurință la sifonul de scurgere dar și pentru alimentarea cu apă.
Dezavantajul este însă că un electrocasnic încorporabil îl cumperi de regulă atunci când renovezi sau schimbi mobilierul, așadar nu este neapărat o achiziție făcută doar pentru că ai văzut o ofertă bună ci este o achiziție ceva mai planificată. Poate de aceea prețurile electrocasnicelor încorporabile nu variază atât de mult de la o zi la alta.

Pentru mașinile de spălat vase independente acestea vin cu avantajul de a fi plasate oriunde, dar inevitabil va trebui să tragi țevi suplimentare prin casă pentru alimentare și evacuarea apei reziduale. Iar acest lucru nu este neapărat cel mai estetic.

Între mașinile de spălat vase independente se mai regăsesc și modelele compacte, de dimensiuni mai reduse, de obicei cu un singur sertar de spălare, acestea se pot plasa în mobilier dar și pe blatul de bucătărie sau în anumite cazuri chiar și sub chiuvetă. Cu toate acestea, sunt modele din ce în ce mai puțin populare și sunt o variantă de compromis, în general de spațiu, pentru că din punct de vedere buget nu este vreo economie semnificativă. Dacă totuși te interesează aceste modele, vei găsi mai multe aici, dar nu zăbovi prea mult asupra lor dacă nu ai varii constrângeri (de spațiu în primul rând) care te direcționează spre ele.

Mașină de spălat vase independentă Bosch - compactă
Mașină de spălat vase independentă Bosch – compactă

Există și modele semiîncorporabile, de regulă acestea au panoul de control dispus frontal, iar frontul de mobilier vine doar peste ușă. Eu însă aceste modele le văd cumva tot în categoria încorporabilelor și este o chestiune mai degrabă de gust. Personal favorizez modelele încorporabile pentru poziționarea lor discretă în mobilier.

Dimensiuni fizice, capacitate spălare și compartimentare

După ce te hotărăști dacă vei dori o mașină de spălat vase încorabilă sau una de tip independentă este timpul să treci la alegerea acestui model. În general există două dimensiuni de mașini de spălat vase: cele cu înălțimea de aprox. 80-85 cm x aprox 50-55 cm adâncime x 45 sau 60 cm lățime. Deci, practic, sunt două variante: cele înguste de 45 cm și cele cu lățime de 60 cm.
Înălțimea este de regulă standard în jur de 80-85 cm (au piciorușe reglabile mai toate) iar adâncimea este făcută să fie până în 60 cm, mai ales a celor încorporabile care au scopul de a sta sub blatul bucătărie și să păstreze spațiu în spate și pentru alimentarea cu apă și evacuare.
Mașinile de spălat vase independente tind să aibă aprox 85 cm înălțime pentru a se alinia cu restul electrocasnicelor din casă, pe când cele încorporabile au aprox 80-82 cm înălțime pentru a se plasa sub un blat standard de bucătărie. Vei observa că electrocasnice precum mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase sau aragazuri au dimensiuni destul de standard pe înălțime și adâncime.

Este esențial să alegi o mașină de spălat vase cu dimensiuni potrivite, iar regula de aur este că o mașină de spălat vase mai lată va avea o capacitate de încărcare mai mare. 

Capacitatea de spălare

Dacă la o mașină de spălat rufe se vorbește în kilograme încărcare, la o mașină de spălat vase se evaluează capacitatea acesteia în seturi de vase care se pot spăla (veselă și tacâmuri) la o singură spălare.
Această capacitate este relativ aproximativă și ține foarte mult de compartimentare, aranjarea sertarelor și mai ales de tipul de vase pe care urmează să le speli.

Mai sus am o poză cu o încărcare foarte firavă, dar datorită faptului că pe sertarul inferior am plasat o oală și un castron, acesta a ocupat tot spațiul farfuriilor. Sigur, acestea s-ar fi putut plasa și pe raftul superior al mașinii de spălat. Am vrut să exemplific însă cât de aproximativ se vorbește de capacitatea mașinilor de spălat vase.

Majoritatea mașinilor de spălat vase înguste (45 cm lățime) au o capacitate de spălare de 8-9 seturi, pe când mașinile de spălat standard vin cu o capacitate de aproximativ 12-14 seturi.

În general mașinile de spălat au două sertare. De obicei pe cel inferior se plasează farfurii, vase, coșul pentru tacâmuri iar pe suportul superior veselă mai puțin murdară sau veselă de dimensiuni atipice. La mașina mea de spălat vase sertarul de sus este un coș standard, fără grile de fixare a farfuriilor, dar are niște suporți superiori care au și rolul de a ține baza paharelor de vin.

Pentru o familie de până la 2 persoane poate fi eficient și cu o mașină de spălat cu capacitate până în 9 seturi, pentru familiile mai numeroase consider că varianta pe care trebuie să o căutați este una cu capacitate în jur de 12 seturi de vase.

Eficiență energetică și consum apă

Acest criteriu nu mai este la fel de important ca în trecut pentru că o mașină de spălat vase este de mult timp mai economică decât spălarea manuală sub jetul de apă. În general mașinile de spălat vase, la un ciclu de spălare, au un consum de apă cuprins între 10 – 15 litri, în funcție de programul utilizat și capacitatea de spălare a electrocasnicului. Incomparabil mai eficiente din punct de vedere al consumului de apă cu o spălare manuală.

Programele de spălare

O mașină de spălat vase nu are atât de multe programe de spălat precum una de spălat rufe. În general diferența între programe este dată de temperatura de spălare, durata de spălare sau opțiunile de spălare.

Majoritatea mașinilor de spălat vase au 3-4 programe: cel standard de spălare la 55 grade, un program intensiv la temperatură mai înaltă, un program de clătire. Modelele mai recente și moderne includ și program de spălare rapidă (deseori fără uscare), programe de spălare ecologice (utilizează mai puțină apă) sau alte programe în funcție de producător.

Opțiunea de programare întârziată binevenită mai ales dacă există variații de presiune pentru apă în anumite momente sau dacă electricitatea are tarife diferențiate între anumite ore. În principiu mașinile de spălat vase nu sunt gălăgioase, așadar nu ar trebui să fie probleme cu zgomotul nici la bloc.

Durata unui program de spălare în mod obișnuit este de aproximativ 2 ore. Există uneori programe rapide, dar aceste programe nu includ aproape niciodată și uscarea vaselor. Programele eco au o durata de obicei mai mare, iar programele rapide nu includ întotdeauna uscarea vaselor.

Recomandare mașini de spălat vase

Modele încorporabile compacte 45 cm

Arctic BI45A++ / BI45E

Acest model de la Arctic este unul economic și un model compact slim de succes. Îmi place faptul că are un indicator luminos LED care arată că este în funcțiune și numeroasele opțiuni de personalizare pentru programele de spălare. Dezavantajul este însă că nu are pentru sertarul superior ajustare pe înălțime și că programarea întârziată se poate face doar 3, 6 sau 9 ore. Totuși, prețul este unul suficient de prietenos încât să fie printre cele mai populare alegeri. Capacitatea de spălare de 10 vase face ca spațiul să fie organizat bine în interiorul sertarelor de spălare.

Arctic BI45A++ sau BI45E reprezintă același model, dar numele s-a schimbat o dată ce au intrat în vigoare noile clase de eficiență energetică.

? verifică aici preț și disponibilitate

Whirlpool ADG 301

Whirlpool ADG 301
Whirlpool ADG 301

Acesta este un model care și-a găsit loc chiar în bucătăria personală și ar fi prima variantă în cazul în care există stoc pe care l-aș recomanda. Acesta vine cu o capacitate de spălare de 10 vase dar are dezavantajul faptul că nu are suporții de farfurie rabatabili pe sertarul de jos, ceea ce dacă ai vase de dimensiuni mai speciale poate deranja.

În rest am reușit încorporarea modelului foarte ușor, acesta a fost prins sub blat și de corpurile laterale adiacente pentru a nu se mișca din poziție.

Ca programe de spălare are 6 programe, inclusiv un program ECO, un program rapid fără uscare de 25 minute și un program de înmuiere extrem de util dacă ai lăsat vasele mai mult timp vasele fără să le speli.

Găsești aici reviewul detaliat pentru Whirlpool ADG 301.

Electrolux ESL4201LO

Electrolux ESL4201LO
Electrolux ESL4201LO

Electrolux ESL4201LO este printre mașinile de spălat vase favorite în acest moment pentru cei care caută un model echilibrat între funcționalități, preț și fiabilitate. 
Vine cu 5 programe, din care programul intensiv are avantajul că spală chiar la 70 grade și de asemenea are un avantaj prin faptul că ușa se deschide ușor singură la terminarea programului de spălare, ajutând astfel la uscarea mai rapidă a vaselor. Este de înțeles astfel de ce acest model a primit clasa de eficiență A+ la uscare.

Este un model cu o capacitate de 9 seturi, destul de standard pentru mașinile spălat vase slim de 45 centimetri.

Un alt avantaj vizibil din poză este faptul că raftul de sus are grilele făcute astfel încât să poată fi capabile să țină vasele.

? verifică aici preț și disponibilitate.

Pentru cei care preferă un model parțial încorporabil, adică cu panoul de comandă la vedere, ar fi varianta Electrolux ESI4201LOX care este foarte asemănătoare cu ESL4201LO, prezentată mai sus.

Bosch SPV25CX00E

Cei de la Bosch sunt un brand de tradiție în lumea mașinilor de spălat vase și sunt foarte recomandați atunci când vine vorba de achiziția acestui electrocasnic. 
Se spune despre Bosch că ar fi modele mai robuste, dar robustețea modelelor în general costă mai mult. E de cântărit bine când alegem doar după brand, dar acest SPV25CX00E pare să fie o alegere interesantă. Spun asta mai ales prin pricina compartimentării, modelul având o compartimentare interesantă, cu un suport suplimentar pe raftul superior pentru obiecte mai mici.

De asemenea acest model SPV25CX00E face parte din gama Silence Plus, fiind mai bine izolată fonic și cu un zgomot mai redus. 

Modelul are programare întârziată selectabilă între 3, 6 și 9 ore, spălare intensivă la 70 grade, program ECO, program rapid de o oră și un program automat care reglează consumul de apă și temperatura pentru rezultate optime.

Foarte util ar fi și spotul luminos care proiectează pe podea faptul că mașina de spălat vase în continuare este în funcțiune (util în cadrul programelor de uscare când nu vrei să deschizi prea repede, evitând aburul).

Deși ceva mai scump, Bosch SPV25CX00E vine cu câteva opțiuni mai avansate și cu un nume de renume. 

? verifică aici preț și disponibilitate.

Modele încorporabile standard 60 cm

 

Modele standard independente (neîncorporabile)

Arctic DFSA60S1

Relativ nou pe piața mașinilor de spălat vase, Arctic a reușit să producă un model destul de interesant și la un preț echilibrat prin modelul DFSA60S1. 
Acesta este un model de tip free-standing (independent neîncorporabil) de 60 cm cu o capacitate de 12 seturi de spălare, care poate fi organizat foarte bine încât să încapă multe vase.
Are avantajul faptului că are panoul de comandă în limba română, ceea ce ar putea ajuta persoane mai vârstnice, mai ales dacă cumpărați acest produs ca un cadou pentru a fi de ajutor în casă.

? verifică aici preț și disponibilitate.

Sfaturi generale pentru utilizarea mașinilor de spălat vase

Întotdeauna plasează vasele cu baza în sus

Majoritatea mașinilor de spălat vase au câte două etaje/sertare și fiecare sertar are sub el un dispersor de apă. Acestea stropesc vasele cu apă de jos în sus, iar pentru a evita ca la finalul programului de spălare să rămâi cu apă cu detergent în vasele proaspăt spălate, acestea trebuie plasate astfel încât apa să se poată scurge de pe ele. Dacă la farfurii sau tacâmuri există suporturi speciale, dacă pui o oală mai mică cu baza în jos, ai toate șansele ca atunci când mașina de spălat vase dă semnalul de spălare completă să rămâi cu apă în vase.

De obicei este bine să clătești mizeria de pe vase

În general este bine să clătești vasele înainte de a le pune la spălat în mașina de spălat. Acest lucru este bine pentru a preîntâmpina întărirea resturilor de mâncare pe vase (pilaf, piure) care ar putea fi mai dificil de înlăturat. 

Chiar dacă mașina de spălat vase ar avea capacitatea de a înlătura această mizerie, ea se va depune pe grila de evacuare și în timp o va putea bloca. Așadar, pe lângă că vasele pot fi mai curate, o mică igienizare a vaselor înainte de a le plasa în mașina de spălat vase poate ajuta și la durata de viață mai mare a acestui electrocasnic extrem de util în bucătărie.

O altă mențiune aici ar fi și ștergerea urmelor de ruj de pe pahare, acestea au tendința de a se înlătura mai greu.

Alegerea unui detergent bun este esențială

Noi în casă suntem fanii pastilelor de tip All – in-one, pastile care includ atât detergentul cât și agentul de limpezire. Am făcut un stoc semnificativ de pastile Finish cu ocazia campaniilor de reduceri de tip Black Friday, în general când prețul unei capsule este de aproximativ 70-80 bani se cheamă că este o ofertă bună. 
Urmăriți variante diferite de împachetare, pentru că uneori pachetele mijlocii sunt mai economice, alteori pachetele cu câte 100+ pastile sunt cele mai convenabile. Totul depinde promoția curentă a magazinelor.

Am sesizat că mulți au început să prefere detergenții tip capsulă de la Fairy, eu recunosc că nu sunt momentan tentat să îi încerc, pentru că acestea trebuie depozitate pe fundul mașinii de spălat vase, nu în locașul său special. 
Un alt brand popular pentru pastile de tip „all in one” este W5, pastilă care se poate achiziționa de la Lidl.

Pentru sare orice brand este deopotrivă bun, iar pentru agentul de clătire, pentru diversitate, aș putea să recomand Somat, are recenzii excelente lăsate de clienți pe eMAG.

Pentru punerea în funcțiune a unei mașini de spălat vase este bine să apelezi la un meșter instalator

Modul în care meșterul a optat pentru instalarea mașinii mele de spălat vase - robinet alimentare 1/2 - 3/4, evacuare pe sifonul de la chiuvetă
Modul în care meșterul a optat pentru instalarea mașinii mele de spălat vase – robinet alimentare 1/2 – 3/4, evacuare pe sifonul de la chiuvetă

Instalarea unei mașini de spălat vase nu este un lucru deloc complicat dacă deja ai parte de toată țevăraia și ai și scurgerea din bucătărie făcută. În general un sifon bun va veni și cu o gură de evacuare pentru mașina de spălat vase.
Greul vine când ai de plasat un astfel de electrocasnic iar sistemul de țevi nu este făcut astfel încât să aibă o alimentare pentru mașina de spălat vase.
Standard, alimentarea unei mașini de spălat vase se face întocmai cu un robinet ca la cea de spălat rufe, aceasta are conectarea 3/4 la mașina de spălat și 1/2 la alimentarea de pe țeavă. 

În principiu, instalarea unei mașini de spălat vase ar trebui să fie floare la ureche pentru orice instalator, chiar dacă producătorii recomandă instalarea mașinilor de spălat vase doar cu reprezentanți autorizați.

Sper că sfaturile prezentate mai sus să fie utile pentru voi, iar dacă aveți orice fel de întrebare referitoare la modele recomandate de mașini de spălat vase, ce tip de electrocasnic să cumpărați sau dacă voi aveți anumite recomandări pe care ar trebui să le cuprindem în acest ghid, vă invit să folosiți secțiunea de comentarii de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *