Cum sa alegi o masina de spalat rufe?
Multi dintre vizitatorii site-ului ElectroReview intra aici cautand informatii despre cele mai noi electrocasnice si cu precadere masini de spalat. Nici nu este de mirare acest lucru, avand in vedere ca electrocasnicele in general si masinile de spalat rufe in particular sunt achizitii pe termen lung, care ar trebui sa iti tina companie minim 5 ani de zile. De aceea, intreaga nostra echipa trateaza cu seriozitate si ne documentam in acest aspect, neavand niciun interes de la un producator sau altul in vanzarea masinilor de spalat, noua ne este egal care model se vinde, pentru ca in fond si la urma urmei prezentam informatiile puse la dispozitie de producatori si incercam sa le analizam obiectiv.
Primul criteriu in a alege o masina de spalat rufe trebuie sa fie capacitatea de incarcare. Locuiesti singur – o masina de spalat cu capacitatea de 4-5 kilograme ar trebui sa fie de ajuns, sunteti 2-3 componenti ai familiei la o masina de spalat rufe? Mergeti pe 6 kilograme. De asemenea, daca asteptati sau aveti copii mici functiile de spalare la temperatura inalta si o capacitate de incarcare care merge spre sau depaseste 7 kilograme deja sunt recomandate.
In general toate aceste aparate isi duc cu un oarecare succes treaba pana la final. Optiunile si ce mai vine pe langa sunt lucrurile care fac aparatul mai scump sau nu, insa exista momente in care o foarte mare diferenta o face brandul, si aici as recomanda mai ales masinile de spalat Gorenje sau Beko(chiar daca vin din Turcia, sunt OK). Nu este de neglijat nici saltul Samsung in acest top, o data cu introducerea tehnologiilor EcoBubble si cuvei Diamond Drum.
Spatiul. Cat spatiu ai in casa? Daca locuiesti singur intr-o garsoniera, alegerea este relativ simpla si ai la dispozitie doua modele slim: una de la Indesit si una de la Gorenje, cu diferenta de vreo 10 centimetri pe adancime intre ele, insa cea mare are si capacitate de incarcare mai buna si parca e mai solida. In cazul in care totusi ai probleme cu spatiul, si vrei o capacitate de incarcare mai mare – modele de 6 si sub 6 kilograme incarcare in 2012 deja trebuie sa fie cu adancime mai mica de 60 centimetri, ori producatorul care nu si-a adaptat masinile de spalat la noile specificatii 85 x 60 x 50-55, deja si-a tras presul de sub picioare pentru ca ramas in urma cu evolutia.
Un alt set de specificatii pe care le consider obligatorii la masinile de spalat moderne, este prezenta unui Display cat de mic, insa sa fie acolo si a functiei de programare intarziata, care chiar daca este banala e o specificatie obligatorie pentru o masina de spalat rufe de 5 stele. Ofera comoditate si flexibilitate astfel, practic poti sa setezi programul dimineata iar dupa amiaza cand te intorci de la servici abia atunci programul sa se termine si rufele sa fie proaspat spalate, astfel neimbacsindu-se stand in cuva aparatului.
In ceea ce priveste centrifugarea, orice viteza peste 800 rotatii pe minut pentru haine deja e mult, si chiar daca iti scoate rufele deja aproape uscate, o viteza mai mare de centrifugare poate dauna mai ales tesaturilor sensibile pentru ca se degradeaza, evident. Asadar nu as lua prea mult in considerare acest aspect, sigur este de preferat ca aparatul sa posede minim 1000 rpm si neaparat cu reglaj gradual al vitezei de rotatie la centrifugare.
Chiar daca scriu mai jos, foarte important este si zgomotul, care la spalare trebuie sa fie sub 63-65 decibeli si maxim 72-73 decibeli la centrifugare, aici as fi mai permisiv, pentru ca are mare legatura si cu numarul de rotatii. Din pacate foarte multa lume se plange de faptul ca masina personala de spalat rufe ar fi zgomotoasa, insa nu si-a facut reglajul la rotitele de jos bine si de asemenea aparatul nu este pe suprafata plana. Orice masina de spalat rufe moderna trebuie sa stea drept, si spre exemplu aparatul meu Beko are deasupra depozitate tot felul de cosmetice si alte lucruri de prin baie si la viteza maxima de rotatie nu pica, in fapt se misca foarte, foarte usor. Deci totul tine de reglajul pe care il faci si tu acasa, in 85% din cazuri.
Poti citi si despre instalarea masinii de spalat.
Succes! Daca ti-a placut articolul nu uita sa apesi pe butonul de Like de mai jos si daca ai si o parere, ajuta-ne sa ne perfectionam. Multumesc!
Frumos review dar…unde e logica cu capacitatea de incarcare daca dimensiunile tamburului sunt aceleasi la 5,6 respectiv 7 kg??25 cm adancime,47 raza tamburului?
Poate ma ajuti tu cu un raspuns,eu inca nu l-am gasit.
Este vorba de sistemul de scripeti si balansul care permit o incarcare mai mare, mai ales in raport cu centrifugarea.
Uneori nu are de a face cu volumul rufelor puse la spalat, ci cu greutatea/tesatura acestora. Majoritatea masinilor de spalat cu toate acestea au cuva cu un volum mai mare cand vorbim de capacitate de incarcare.