Cum sa cureti suprafetele si aparatura electrocasnica din inox / otel inoxidabil?

Inoxul (otelul inoxidabil) este un metal de calitate superioara, printre cele mai scumpe si durabile materiale din care se confectioneaza si aparatura electrocasnica de cea mai buna calitate. Trebuie sa stii ca un obiect din inox va rezista timp indelungat, chiar o viata intreaga, daca stii sa il intretii.

Ce este inoxul?

De fapt, este impropriu spus ca inoxul este un metal, deoarece este un fel de aliaj, un otel cu un continut redus de carbon in compozitia sa, dar cu un procentaj de 10 % crom, metal ce ii confera cel mai inalt grad de inoxidabilitate (imposibilitatea de a se oxida) si rezistenta / duritate.

Cu toate acestea, inoxul prezinta insa si un dezavantaj, minor ce-i drept: in timp, isi pierde stralucirea si aspectul lucios, capatand o suprafata terna si deloc atragatoare. In plus, de exemplu, chiuvetele din inox, „se pateaza” cu mici pete de la urmele de apa, in picuri, dupa modul in care aceasta se usuca peste intreaga suprafata. Acestea dispar odata ce ai udat din nou suprafata si ai sters bine cu o carpa absorbanta, uscata in intregime. Dar tot ramane o suprafata terna, fara sclipire. Asta da nu esti norocoasa si ai deja aparate electrocasnice din inox antipata sau antiamprenta.

Ce este de facut? Cum se curata suprafetele din inox?

Pentru ca dupa o vreme, chiuveta ta din inox, dar si restul aparatelor din casa care sunt realizate in parte din inox sa nu-si piarda stralucirea si sa devina fade, iti vand un pont, deloc complicat, care functioneaza in schimb ca o vraja:

In primul rand, freaca putin suprafata cu o solutie de curatare la alegere, dar ai grija sa fie una delicata, cu particule fine, care sa nu zgarie. Combinatia substantelor din solutie trebuie sa aiba la baza mici granule de frecare si inalbitor, care elimina bacteriile si orice pete. Daca ai dubii si vrei totusi sa iti cureti suprafetele cu ceva de calitate, alege kitul de curatare general, de la Electrolux, care, pe langa 2 bureti eficienti, contine si o solutie special conceputa pentru curatarea delicata a suprafetelor din inox. Dupa aceasta prima etapa de curatare, suprafata va arata curata, dar tot terna. Asadar, aici intervenim cu solutia secreta miraculoasa: uleiul de lamaie.

Suprafata de inox curatata cu solutii obisnuite

Intinde cateva picaturi de ulei de lamaie in mai multe directii, uniform, pe suprafata din inox pe care ai curatat-o anterior. Uniformizeaza si intinde acest ulei pe intreaga zona de curatat, cu ajutorul unui prosop de hartie. Acum arata atat de stralucitoare, iar inoxul tau pare nou!

Suprafata curatata cu ulei de lamaie

Uleiul de lamaie nu numai ca ii confera stralucirea unica, dar ii creeaza si o bariera protectoare impotriva lichidelor si a altor lucruri cu care inoxul vine in contact ulterior. Apa nu va mai lasa urme, ci se va strange in mici picaturi deasupra stratului de ulei si se va evapora uniform.

Picaturi de apa pe suprafata de inox curatata cu ulei de lamaie

Din pacate, nu rezista o vesnicie, insa nici nu va trebui sa faci acest lucru prea des: este suficient de cateva ori pe luna, pentru ca stralucirea se mentine pentru o buna perioada totusi. Si nici nu necesita nu stiu cat efort. Iar de mirosit, miroase minunat. O sticla de ulei de lamaie te va tine in jur de un an si chiar mai mult. Gasesti ulei de lamaie la orice plafar sau farmacie cu produse naturiste.

Bucura-te acum de produsele tale din inox! Mai jos iti ofer cateva sugestii de produse realizate din inox in ideea de a rezista foarte mult, astfel incat tu sa ai parte de avantajele unor astfel de aparate cat mai mult timp:

Plita incorporabila Bosch NGU4151DE, cu 4 arzatoare, pe  gaz, cu aprindere electrica, suprafata din inox

Combina frigorifica Side by side Whirlpool 6th Sense WSF7256 A+IX, Clasa A+, No Frost, suprafata din Inox antipata

Masina de spalat vase Electrolux Real Life XXL ESF66070XR, 12 Seturi, 5 Programe, Clasa A+, Display LCD, 60 cm, Inox Antiamprenta

Cuptor incorporabil Zanussi ZOB35701XK, Electric, Grill, Clasa A, suprafata exterioara din sticla si Inox Antiamprenta (citeste review despre Zanussi ZOB35701XK)

Oala inalta cu capac Tefal Volupty, cu gradare, diametru 28 cm, din Inox Puternic

[sam_ad id=”15″ codes=”true”]

13 comentarii la „Cum sa cureti suprafetele si aparatura electrocasnica din inox / otel inoxidabil?

  • 14 septembrie 2014 la 19:02
    Permalink

    Vrei sa-ti iei un aragaz de inox? NICIODATA!!! Sau doar daca vrei sa intri in depresie accelerata!!! Va arata bine doar daca ti-l iei de bibelou si ca sa arati prietenilor ce bucatarie super ti-ai facut si-apoi mananci doar la restaurant… sau pana la prima tentativa de a fierbe pe el o cana de apa… Si nu-l vei putea curata sau lustrui in veci si cu nimic, mai ales daca esti o gospodina adevarata, care chiar gateste. Cei care le-au proiectat sau care le fabrica, n-au fiert in viata lor un ou pe un astfel de aragaz, d-apoi sa-l prajeasca: orice atingere cu un deget, orice picatura de apa, dar mai ales orice strop de grasime, vor lasa pe el o pata, iar cele de grasimi, mai ales arse, greu de curatat, cu efort si nervi sau… o pata ireversibila daca nu te grabesti sa stergi fiecare strop odata ajuns pe suprafata lui… Iar la cele mate, pot inmulti cu 10 nervii si efortul! Nu mai vorbesc de faptul ca aragazul de tip nou – fie el emailat sau de inox – nu mai are posibilitatea de a-i detasa placa aia superioara pe care se aduna mizeria si sa-i “arzi” o spalatura competenta cu Triumf (la cele emailate) sau cu ce-o da Domnul (la cele de inox, la care nimic nu pare sa functioneze) si-apoi o clatire adevarata, nu, icapabilii care le-au proiectat nu s-au gandit ca aragazul mai trebuie si folosit, si in consecinta spalat bine, placa fiind fixa, trebuie sa te chinui sa o cureti la fata locului, iar clatirea nu va fi niciodata completa, sigur, exceptand situatia in care petreci 5 ore ca sa tot clatesti… Si nu in ultima instata – ca dovada ca proiectantii aragazului de ultima generatie nu l-au pus la treaba in veci, ca sa vada si ei ce ar mai trebui imbunatatit sau facut altfel la el: butoanele sunt tot fixe si complet neprotejate, asa ca orice strop de grasime ce ajunge pe ele si care nu a fost depistat imediat, ca sa fie sters, iti va manca timp din viata si nervi la maxim in aceeasi incercare disperata de a-l mentine curat… nu era mai simplu sa le poti extrage de-acolo si sa le pui in apa cu detergent si sa le speli astfel fara bataie de cap? Sau sa puna un amarat de capac peste ele, sau ceva sa un mic “acoperis”, deasupra loc? Asa incat, ganditi-va bine ce model alegeti la viitoarea cumparare, daca cel vechi de 20 de ani arata onorabil, pastrati-l si onorati-l in continuare si in niciun caz nu va bagati la cele de inox, caci sunt maxim consumatoare de nervi si timp!!!

    Răspunde
    • 8 iulie 2017 la 15:15
      Permalink

      Nu te supăra dar înseamnă ca nu știi ce înseamnă calitate si nu știi să-l păstrezi.

  • 5 aprilie 2015 la 9:22
    Permalink

    Și eu pățesc la fel ; simt că o iau razna. Până termini un aragaz inox de spălat lună, poți face toată bucătăria de două ori. Dar de, mofturile ne costă.

    Răspunde
  • 18 mai 2016 la 16:41
    Permalink

    Si eu sint tare dezamagita de noul meu aragaz!!! nu las nici-un pic de mizerie pe el, ma ingrijesc sa curat imediat, insa, a inceput in colturi unde folosesc mai frecvent ochiurile sa capete o culoare putin maronie, am incercat cu solutie ptr. inox, nici pomeneala, am citit aici intr-un comentariu despre “kitul de curatare, ulei de lamie” ….etc. imi pare f. rau!!! sintem pensionari si cu greu am strins acesti banuti ptr. a cumpara un aragaz. REGRETABIL! si aici cineva isi bate joc de munca noastra}}}.

    Răspunde
  • 14 noiembrie 2016 la 12:46
    Permalink

    Cel mai prost aragaz de inox marca Hansa ,in mai putin de o luna de la cumparare s-a ars plits ,de zici ca nu-i inox, dar pretul a fost de 1350 lei .Garantie nu-ti ofera chiar daca este vina lor ca nu l-au testat .Nu cumparati asa ceva ca sa nu plangeti ca mine.

    Răspunde
    • 8 februarie 2017 la 12:38
      Permalink

      Este adevarat. Asa am patit si eu si l-am cumparat doar de o saptamana. Ce fel de inox este daca s-a ars, e negru si nu reusesc sa-l curat? Ce pot face?Sunt dezamagita!

    • 26 februarie 2017 la 21:36
      Permalink

      Bine dar tu nu esti nici prea inteligenta, nu?

  • 26 februarie 2017 la 11:14
    Permalink

    Sunt de acord.Nu stiu unde mi-a fost mintea cand am cumparat aragaz Bosch.Aceeasi problema,numai dupa zile are pete si nu reusesc sa acap de ele.Proasta alegere ptr.aragaz DE INIX.Nu cumparati.

    Răspunde
  • 3 martie 2017 la 21:51
    Permalink

    Am si eu Hansa , pluta si cuptor inox . La mine nu s-a ars plita . Am curățat cu solutie Nufar pt inox si o limpezire cu naveta umedă. Curat plita de 2 ori pe sapt asa si de care ori curge ceva la fiert ori de stropesti la prăjit.Nu pot sa spun ca imi pare rau ca am cump asa. Pluta vitoceramica e si mai rea.

    Răspunde
  • 11 iulie 2018 la 19:01
    Permalink

    Am achiziționat dex curând un aragaz Hansa.Totul a fost ok,pana am copt ardei și vinete.Mi sa înnegrit plita.Am tot curățat cu Cif și soluție pentru inox dar tot am mai rămas câteva pete vizibile.Vă sfătuiesc sa nu va achiziționați aragazuri din inox dacă sunteți înnebuniți sa gătiți vinete ardei sa faceți grătare. …

    Răspunde
  • 29 septembrie 2018 la 17:07
    Permalink

    Prea tarziu….! Si eu mi-am luat un Hansa! Nu l-as mai fi luat!!!!

    Răspunde
  • 7 aprilie 2020 la 0:32
    Permalink

    lasa ca eu am luat plita electrolux,s a patat dupa ce am pulverizat solutie parca ar avea varsat de vant.pete mici,albe ca stropii de ulei ce erau pe el acum arata ca murdar.nu stiu ce sa fac si ce sa mai pun pe el.

    Răspunde
  • 19 iunie 2020 la 12:54
    Permalink

    Am cumpărat un aragaz Zanussi de inox care după numai 2 săptămâni să patat iar petele nu pot să le scot nici cu cif sau triunf. Sunt forte proaste calitiv și am o plită Studio Casa de inox și văd că e mult mai calitativă nu prea se pateaza.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *