Cum scoatem petele dificile

Pentru a te scapa de o pata, trebuie sa iei in considerare mai multe lucruri precum tipul de material, tipul petei si vechimea petei. Cu cat actionezi mai rapid cu atat mai bine.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand te alegi cu o pata si doresti sa te scapi de ea, este sa te uiti pe eticheta la instructiuni, care specifica daca acel articol poate fi spalat in apa rece sau calda. Daca eticheta specifica faptul ca materialul nu poate fi spalat cu apa calda, atunci ar fi indicat sa eviti acest lucru, in caz contrar, pata se poate aseza permanent pe material.

Imediat dupa ce haina s-a patat, va trebui sa o speli cu apa rece cat mai repede posibil, pentru a stopa intinderea petei, iar apoi se aplica un pic de detergent lichid pe un buretel, se freaca usor locul cu pata iar apoi se clateste. Pentru a scapa de o pata eficient, cea mai indicata metoda este de a incepe curatirea de pe dosul materialului, pentru a nu permite impregnarea acesteia.

In cazul petelor la materialele care au nevoie de o ingrijire speciala (precum matasea, pielea, materialele exotice, etc.) si se pot curata numai la curatatorie, va trebui sa mergeti de urgenta la curatator si sa ii explicati acestuia ce fel de pata este. Daca aceasta pata este mai veche de 2 zile, ar putea fi prea tarziu ca sa va scapati de aceasta, deoarece cu cat este pata mai veche cu atat aceasta este mai greu de indepartat.

Cu cat pata este mai proaspata, cu atat aceasta va fi inlaturata mai usor fata de petele deja impregnate in material.

Unele pete necesita un tratament mai special. Aici sunt unele metode folosite pentru indepartarea acestora:

Sange – petele proaspete pot fi indepartate cu apa rece. Pentru petele uscate, inmuiati peste noapte in apa cu un detergent special iar apoi frecati cu sapun si apa.

Vopsea pe baza de ulei – umeziti cu o substanta de scos petele pe baza de benzina, intindeti articolul pe o carpa moale si tamponati pata; repetati de mai multe ori

Pete uscate de grasime – umeziti cu terebentina, intindeti articolul pe o suprafata moale si tamponati pata cu varful degetelor si cu o carpa moale de bumbac

Rugina – Acid oxalic dizolvat in apa fierbinte sau un produs pentru indepartarea ruginii, utilizat rece. Aveti grija cu petele de rugina care nu sunt recente, deoarece structura de celuloza a fost deja deteriorata, iar tesatura se poate gauri.

Petele de mucegai – se indeparteaza cu o substanta de scos petele iar apoi se clateste bine (numai articole albe si colorate ale caror culori nu ies)

Pix si clei – umeziti cu acetona, intindeti articolul pe o carpa moale si tamponati pata. ATENTIE! acetona nu poate fi folosita pe matase.

Ruj – umeziti cu acetona ca mai sus, iar apoi tratati petele cu alcool denaturat. Tratati toate urmele ramase cu inalbitor. ATENTIE! acetona nu poate fi folosita pe matase.

Vin rosu – inmuiati in apa cu detergent, clatiti si tratati cu acid acetic sau citric, apoi clatiti. Tratati toate urmele ramase cu inalbitor

Cerneala – in functie de tipul de cerneala, umeziti tesatura mai intai cu acetona, iar apoi cu acid acetic; tratati toate urmele ramase pe tesaturile albe cu inalbitor si apoi clatiti bine. ATENTIE! acetona nu poate fi folosita pe matase.

Pete de smoala – tratati mai intai cu o substanta de scos petele, alcool denaturat sau benzina, apoi frecati cu pasta de detergent.

Vopsea pe baza de ulei – se umezeste cu o substanta de scos petele pe baza de benzina.

Voi ce solutii pentru scoaterea diferitelor pete dificile aveti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *