Cum se monteaza un aparat de aer conditionat?

Sunt zile prea calde… si din cate se pare, vor tine ceva vreme. Ca sa nu te chinui pe calduri dintr-acestea, ar fi bine sa optezi pentru un aparat de aer conditionat.

Pana la achizitionarea aparatului de aer conditionat insa, e bine sa afli cateva sfaturi practice de montare. Desigur, iti recomand si chiar te sfatuiesc sa nu incerci sa il montezi singur, ci sa lasi asta pe seama unor specialisti, cu care va fi neaparat nevoie sa iei legatura pana la achizitionare. Caci, in zilele toride,  e greu de gasit o echipa de instalatori profesionisti, care sa si vina la timp. Dar, nici intr-un caz, sa il montezi singur din cauza aceasta…

De ce bine insa sa stii cum sa il montezi? Pentru ca astfel cooperezi mai bine cu echipa de instalare, afli cum si de ce e mai bine pentru sanatatea ta, dar si pentru eficienta aparatului, sa il montezi intr-un anumit loc etc. In plus, vei verifica daca instalatorii isi fac treaba cum trebuie si vei putea sesiza anumite lucruri care pot fi in neregula…

Tot astfel afli si daca pana acum ti-a fost montat corect aparatul de aer conditionat vechi…

aparate-aer-conditionat-toshiba-daiseikai-interior

Cum alegi locul potrivit pentru montarea aparatului de aer conditionat?

Alegerea locului in care urmeaza a fi instalat aparatul tau de aer conditionat este primul si cel mai important pas in montarea aparatului. In acest sens, principalul criteriu de care trebuie sa tii cont este acela care are in vedere sanatatea ta si a celor dragi sau a celor care urmeaza sa locuiasca in acel spatiu. De aceea, e bine ca acest aparat sa fie montat intr-un spatiu in care nu prea se desfasoara niciun fel de activitate, in care nu urmeaza sa fie loc de odihna, de lucru etc.

Prin urmare, NU monta aparatul de aer conditionat in zona biroului, calculatorului, canapelei sau, cu atat mai rau, a dormitorului… De ce? Pentru ca acei curenti de aer ce se formeaza bat perpendicular pe corpul tau, pe cap mai ales. Si pot fi daunatori sanatatii tale. Poti suferi raceli severe, sinuzite si chiar meningite sau semipareze usoare ale fetei daca nu tii cont de astfel de indicatii esentiale. Sanatatea e pe primul loc, nu uita, inaintea confortului de orice tip, chiar si a celui termic.

Mai mult chiar, fii sigur de faptul ca, daca ai mai multe camere, cu un singur aparat de aer conditionat nu vei reusi sa racoresti toate camerele locuintei. De aceea, e bine sa te gandesti logic si la acest aspect. Sa montezi aparatul undeva unde aerul sa poata bate inspre majoritatea camerelor principale ar fi ideal. Sa gasesti un echilibru intre acest fapt si intre aspectul ce tine de sanatate, e foarte greu. Astfel, multe persoane iau in calcul optiunea montarii intr-un spatiu neutru, cum ar fi holul, insa nici aceasta nu e intotdeauna solutia optima. Asta pentru ca a monta aparatul de aer conditionat pe hol presupune sa legi componentele externe ale aparatului de cele interne printr-un sir de tuburi inestetice si destul de lungi, care incurca. Ba ma mult, cu cat tuburile aparatului sunt mai lungi, cu atat aparatul de aer conditionat va avea un randament scazut.

Instalarea propriu-zisa

Instalarea aparatelor de aer conditionat se va face DOAR de catre o echipa autorizata de instalatori. De regula, la achizitionarea aparatului de aer conditionat, ti se asigura si montarea lui in cateva zile (se cade de comun acord, dupa programul personalului de montare) – astfel, poti beneficia de pachete atractive cand vrei sa iti montezi un aparat de aer conditionat si ai si garantia producatorului inclusa, chiar si in ceea ce priveste instalarea propriu-zisa si a posibilelor erori ce intervin.

Instalarea aparatului de aer conditionat se face in doua etape, asta pentru ca in general un astfel de aparat are doua componente de baza (mai multe in acest sens poti citi in articolul despre tipurile de aparate de aer conditionat); astfel, are loc o instalare a unitatii interioare, respectiv o instalare a unitatii exterioare.

Instalarea componentei interioare se face pe un perete neted, fara denivelari, solid. Trebuie evitata montarea in apropierea zonelor de caldura, cu umiditate ridicata sau in bataia directa a soarelui. Evident, in imediata apropiere a acestei unitati, este necesara o sursa de curent, dar acest lucru se poate rezolva foarte usor cu ajutorul unui prelungitor, mai ales daca cablul de alimentare a aparatului este prea scurt.

Nu mai mentionez ca, evident, trebuie ca spatiul in care montezi aceasta unitate interioara sa fie unul deschis, care sa permita imprastierea aerului rece pe o raza cat mai intinsa. Acesta este deja un lucru de la sine inteles. Totodata, distanta dintre aceasta unitate si podea trebuie sa fie de cel putin 2 metri.

Componenta exterioara, dupa cum sugereaza si denumirea, se monteaza in afara locuintei, pe un perete liber, neocupat cu alte corpuri in preajma. Este indicat sa fie ferita de precipitatii si de caldura prea puternica care ii pot dauna. In acest sens, se poate amenaja un spatiu pentru protectie. Aceasta trebuie sa permita cu usurinta accesul in cazul unei eventuale reparatii. Drept calcule ale distantei de amplasare, este indicat sa fie situat cu cativa centimetri mai jos decat cel din interior, pentru eficientizarea scurgerilor de apa.

In rest, se va realiza un orificiu mic, in jur de 8-10 cm, in peretele exterior, in vederea trecerii tevilor ce fac legatura cu unitatea din interior. In functie de tipul de perete si de cat de dur este, va fi sau nu dificila si realizarea  acestei gauri.

Montarea aparatului de aer conditionat

Testarea aparatului si verificarea periodica

Dupa montarea propriu-zisa a unitatilor principale ale aparatului de aer conditionat, este necesara o sumara verificare a functionarii aparatului, care trebuie apoi reluata periodic de catre echipa de instalatori. Importanta in aceasta verificare este scurgerea condensului si cum se realizeaza ea de la interior catre exterior. Poti ruga instalatorii sa realizeze un mic test de functionare, care consta in scurgerea inceata a unui litru de apa in tavita pentru evaporare. Se urmareste astfel apoi traseul apei, asigurandu-va daca apa curge cum trebuie: in exterior si nu in interiorul apartamentului.

Si mai important este ca aparatul de aer conditionat sa fie verificat anual, ideal ar fi de 2 ori pe an. Acest lucru se face doar de catre o echipa specializata, aceeasi sau alta care ti-a instalat si montat aparatul. Ar fi bine ca aparatul sa fie insa verificat de aceeasi echipa, sa tii legatura cu ei, cu firma avizata si sa ii anunti de fiecare data cand exista vreo problema de functionare sau ai nevoie de o simpla reverificare. La montare, intreaba tot ce vrei sa stii in legatura cu aparatul, fara retineri. E dreptul tau sa te informezi. Tine aproape de fiecare data manualul de utilizare al aparatului si noteaza pe el daca e nevoie tot ce te intereseaza. Realizeaza primele comenzi ale aparatului de la inceput, cat inca echipa de instalatori e acolo sau roaga-i sa iti explice cum realizezi comenzile si posibilele setari. E bine sa stii corect de la inceput, ca sa nu ii pricinuiesti vreo defectiune sau sa ii scurtezi durata de viata.

Afla, de asemenea, ultimele stiri in legatura cu montarea de aparate de aer conditionat si reglementarile in vigoare din articolul dedicat.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *