Cum să alegi un cuptor cu microunde – Criterii alegere si modele recomandate

E un lucru cert faptul că trăim în secolul vitezei, și că ducem lipsă de timp pentru a face orice. Vorbim cu viteză, mergem, conducem cu viteză, facem totul grabiți. Puțini sunt cei care își oferă luxul de a găti în voie, de a pregăti masa liniștiți, și să își ia tot timpul de care au nevoie pentru asta.

Dacă e cu adevărat un obiect în bucătărie care salvează timp, acela este controversatul cuptor cu microunde.  În câteva minute, acesta poate încălzi, dezgheța, ba chiar și găti anumite feluri de mâncare, lucru care nu este deloc de neglijat. Cu toții avem nevoie de puțin timp liber, de multe ori chiar cu orice preț.

Cum funcționează cuptoarele cu microunde?

Piesa de rezistență a unui cuptor cu microunde este magnetronul, un tub care generează energie electromagnetică, ce la rândul ei afectează moleculele de apă din interiorul alimentelor, determinându-le, prin intermediul unei mișcări de rotație, să se încălzească.
Procedeul, deși este apreciat pentru rapiditatea cu care reușește să înlcălzească alimentele, este și hulit de către unii în aceeași măsură, pentru că ar distruge parte din nutrienții din alimente.

Desigur, sunt două tabere, ca în majoritatea cazurilor; iar cei care recunosc avantajele unui cuptor cu microunde ca fiind cu mult mai mari decât dezavantajele pe care le aduce, susțin că nu este cazul să le excludem, ba chiar să ne bucurăm de ceea ce pot oferi. Dacă ați parcurs deja cele două opinii, sau dacă nu vă lasați influențați de părerile din jur, și vă doriți un cuptor cu microunde, haideți să vedem cum îl găsim pe cel potrivit.

Cum alegem cuptorul cu microunde potrivit?

Este intr-adevăr o întrebare bună, asta deoarece sunt nenumărate modele pe piață, diferite însă prin aspectul sau funcțiile cu care sunt dotate.

Înainte de orice, gândiți-vă cât de des veți folosi cuptorul cu microunde, și ce cantități de mâncare veți încălzi sau chiar găti la el.

Dimensiunea unui astfel de aparat este determinată de răspunsurile la aceste întrebări.

Dacă vă doriți unul pentru cazurile de extremă urgență, sau pentru a face floricele, este clar că nu aveți nevoie de mari performanțe ale aparatului, și atunci un model basic v-ar fi suficient. Modele ieftine și cu ratinguri favorabile din această gamă de cuptoare cu microunde ieftine ar fi Hansa AMG17M70VH, Beko MOC20100W sau Samsung ME73A. Țineți însă cont că prețurile (sau disponibilitatea) se pot modifica periodic, așadar nu este neapărat tot timpul aceasta lista perfectă. 

Dacă aveți de ales, luați în calcul un cuptor de microunde încorporabil 

Există însă modele mari, incorporabile chiar, ce pot ajunge și la 50 l,asta în cazul în care știți că îl veți folosi cu regularitate și pentru un număr semnificativ de persoane.
Dacă vă utilați bucătărie acum și aveți mobilă la comandă, este foarte util un cuptor de microunde încorporabil. Sigur, și acestea sunt disponibile în diferite variante de capacitate și mai ales preț.
Cuptoare cu microunde încorporabile ieftine ar fi Hansa AMM20BMXH pe când modele de capacitate mai mare și mai scumpe sunt Beko MGB25333BGHansa AMM44BEXH sau Whirlpool AMW 505 IX.

Majoritatea cuptoarelor cu microunde sunt pe alb, gri/inox sau negru

Aspectul este și el deosebit de important. Ca și cuptorul aragazului, plita, sau chiar frigiderul, și cuptorul cu microunde trebuie să se încadreze în stilul bucătăriei, iar ele variază de la unele simple, albe, la modele cu design modern, în culori precum negru, gri, argintiu, ba hiar și în culori mai tari. Culoarea și materialul din care sunt făcute, sunt foarte importante nu doar cromatic, cât și din punctul de vedere al ușurinței cu care pot fi curățate.
Pe un cuptor alb, de exemplu, este evident că orice urmă de murdărie va fi vizibilă, și atunci va necesita o curățare mai amănunțită, decât unul negru, sau chiar și unul inox. Totuși, dacă toate electrocasnicele din bucătărie îți sunt albe, regula de design ar fi să îți iei tot un cuptor cu microunde alb.

Modele de cuptoare cu microunde pe negru: Samsung GW731K-BDaewoo KOR-6L65B (model ieftin), Samsung GE83X (negru oglindă) sau Sharp R642BKW iar pe gri/inox: Samsung MS23F301TASGorenje MO17DE sau Whirlpool MWD 122 SL.

Orice ați face, trebuie să știți că majoritatea cuptoarelor au sticla ușii interioare pe negru, fiind un lucru pentru siguranță.

Puterea începe de le regulă de la aproximativ 600 W 

Puterea cuptoarelor cu microunde este un criteriu foarte important. Cu cât veți achiziționa unul mai puternic, cu atât timpul de așteptare va scădea. Ele variază de la 600-700 W la majoritatea, iar la unele modele depășesc și 1000W. Evident, cu cât aparatul este mai puternic, cu atât va consuma și energie electrică mai multă.

Funcțiile principale ale cuptorului cu microunde

Pentru unii ar putea să fie o surpriză, însă da, cuptorul cu microunde poate face și altceva în afară de încălzit și floricele.

Doar unul foarte simplu echipat vă limitează posibilitățile la atât, însă un cuptor modern vă poate oferi și funcția de dezghețare, pentru a nu mai aștepta cu orele până ce un aliment va fi pregătit pentru gătire.

Grillul este întâlnit la majoritatea cuptoarelor cu microunde și poate fi folosit pentru a rumeni mâncarea, sau pentru a pregăti pizza.

Timerul este un element foarte important, care îți permite să vezi cât timp durează pregătirea produselor alimentare, iar panoul de comandă îți oferă posibilitatea de a seta foarte precis temperatura și tipul de încălzire în cazul unuia electronic, pe când în cazul unui panou mecanic se stabilesc prin simpla învârtire a unui buton.

Gătirea cu abur este o funcție care nu este ușor de întâlnit, este prezentă în cazul unor modele mai costisitoare, însă dacă țineți foarte mult la sănătatea dumneavoastră, acesta este un mod ideal de a găti, și cu siguranță veți fi deacord sa platiți o sumă în plus pentru garanția sănătății dumneavoastră. Sau, desigur, puteți opta pentru un aparat de gătit cu aburi.

Modele recomandate

Cuptor cu microunde Hansa AMG17M70VH
Cuptor cu microunde Hansa AMG17M70VH – unul dintre cele mai ieftine modele disponibile în magazinele online din România

Cel mai ieftin dintre ele, Hansa AMG17M70VH, este evident un model simplu, alb, cu caracteristici basic. Cântărește 10 kg, dimesiunile sale sunt 452 x 306 x 262 mm, și are o capacitate de 17 l. Are o putere medie de 700 W distribuită pe 6 nivele de putere , și un panou de comandă mecanic, iar semnalul sonor atenționează când timpul pregătirii alimentelor a expirat. Pentru o utilizare ocazională, este o variantă acceptabilă, care poate încălzi rapid mâncarea, și astfel salvați timp pentru alte activități.

Cuptor cu microunde Samsung GE109MST
Cuptor cu microunde Samsung GE109MST

Samsung GE109MST vorbim deja de un cuptor vizibil îmbunătățit cu o tehnologie de distribuție triplă, adică o emisie uniformă a undelor ce are ca rezultat o mâncare gătită uniform; în plus, sistemul de convecție STEAM este de foarte mare ajutor pentru funcția de autocurățare cu ajutorul aburilor. Este un cuptor de dimensiuni mai mari (de 16 kg) avand o capacitate de 28 l, are  o putere de 900 W și prezintă un interior din email ceramic, plus, evident, rezisteță puternică la zgârieturi. Panoul de comandă este digital ceea ce permite o reglare fină a temperaturii, și tipul de afișare este LED. Printre funcțiile sale le amintim pe cea de dezghetare, de reîncălzire, curățare cu aburi, și chiar protecție copii. Timerul anunță printr-un semnal sonor sfârșitul preparării alimentelor, iar pentru pregătirea acestora puteți folosi  suportul rotund sau tava pentru mâncăruri crocante. 

Franke FMW 380 SM G XS este un model de top atât prin prețul său, cât și prin caracteristicile sale. Este incorporabil, are aspectul unui cuptor normal, și evident și dimensiunile sunt mai mari, 59.5 x 45.5 x 45 cm și o capacitate de 38 l. Materialul din care este făcut este inox antiamprentă, ceea ce asigură un aspect curat, fără urme, desăvârșit. Cuptorul are o putere de 900 W, și are cum era de așteptat un afișaj digital și un panou de control electronic. Fiind și mai costisitor, evident calitatea nu lasă urme de îndoiala, atât referitor la materialul ireproșabil cât și la funcțiile sale (microunde, grill, preparare combinată, decongelare în funcţie de greutate, decongelare în funcţie de timp, reţete presetate/ start rapid).

Pe lângă cele exemplificate există desigur multe alte variante care vă pot ușura munca în bucătărie. Dacă vă doriți un cuptor cu microunde pentru a mai salva din timp și dacă ați analizat deja beneficiile versus dezavantajele pe care le aduce, veți găsi cu siguranță un model potrivit în funcție de ceea ce vă doriți.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *