De ce in Romania Black Friday se tine mai devreme?

Fara doar si poate, evenimentul de shopping al anului pentru magazinele online din Romania se intampla de Black Friday, in noiembrie. Foarte multi spun ca aceasta zi este cea in care magazinele online reduc cel mai mult preturile si avand in vedere statisticile furnizate de principalele magazine online din Romania ne dam seama de ce este atat de importanta aceasta zi: magazinele vand intr-o singura zi produse in valoare atat de mare incat aceasta zi egalizeaza vanzarile unei luni intregi. Iar la anumite magazine online mici, valoarea vanzarilor este cat vanzarea chiar cat ar avea in 3 luni, totul tine de cat de bine reusesc sa se promoveze si sa directioneze clientii amatori de reduceri catre ei.

Din 2013, evenimentul de shopping in Romania se tine cu o saptamana mai devreme

Daca in 2011 cand in Romania cei de la eMAG au lansat primii promotiile de Black Friday evenimentul s-a tinut in aceeasi zi in care se tinea in intreaga lume, din 2013 incoace cei de la eMAG au mutat evenimentul cu o saptamana inainte de data la care se tine in Statele Unite. Acest lucru s-a intamplat si anul trecut si chiar daca pana in acest moment nu s-a anuntat oficial data ca fiind 20 Noiembrie 2015, din cercurile magazinelor online aflam ca mai toate magazinele se pregatesc pentru aceasta data. Ba chiar, unele magazine precum Altex sau Citgrup au inceput deja promotiile de la inceputul lunii noiembrie, in incercarea de a capitaliza pe nerabdarea clientilor pentru reduceri generoase.

Motivele din spatele mutarii

Cum tot mai multi clienti au inceput sa cumpere online iar livrarea produselor comandate in mare proportie realizandu-se prin curierat rapid, aici s-a produs un blocaj. Cu totii stim pe cineva care a fost nevoit sa astepte foarte mult dupa produsele comandate. Daca anul acesta Black Friday s-ar tine in 27 Noiembrie, cum se tine in intreaga lume, trebuie sa stim ca in lunea imediat urmatoare, 30 Noiembrie, este zi libera de Sfantul Andrei. Ba chiar si in urmatoarea zi, in 1 Decembrie 2015, este zi libera pricinuita de Ziua Nationala a Romaniei. Ori, in aceste perioade foarte multi oameni isi planifica mici vacante, ceea ce ar ingreuna suplimentar livrarile pentru comenzile de Black Friday.

Asadar, solutia magazinelor online si a firmelor de curierat in aceasta problema a fost tinerea in continuare a evenimentului, dar cu o saptamana mai devreme. Anul trecut a fost 21, anul acesta cel mai probabil va fi 20, astfel ca pana la zilele libere acordate tuturor de Sfantul Andrei si Ziua Nationala plus probabil planificarea unor city-break-uri ale clientilor, pachetele in mare parte ar trebui livrate.

emag black friday

Pe de alta parte, poate nu stiati, dar Black Friday in lumea mare, in afara de Statele Unite nu a avut foarte mare succes. In Europa practic este un concept prea putin existent, ce a intrat mai mult a fost Cyber Monday, cand sunt reduceri la produsele din zona IT. Astfel ca aducerea in Romania a evenimentului a fost destul de interesanta. De exemplu, din 2013, eMAG a adus Black Friday-ul din Romania si in Bulgaria si tinand cont ca Bulgaria are o populatie de doua ori mai mica decat Romania, tot au reusit sa aduca intr-o singura zi in site peste 500.000 vizitatori.

2014 a fost anul cu cele mai putine site-uri picate

Black Friday de foarte multe ori a fost caracterizat de catre carcotasi drept ziua in care foarte multe site-uri pica. Adevarat, pana in 2014 am tot avut intreruperi ale site-urilor, insa anul trecut mai toate site-urile au stat sus foarte bine, probabil si pentru ca multe dintre procese s-au mutat in cloud si s-a reusit si o scalare la numarul de vizitatori. De exemplu, in 2014 a fost primul an in care si Flanco a tinut un Black Friday adevarat pe flanco.ro iar site-ul a mers perfect.

Asadar, pentru 2015 cred ca putem sa nu avem emotii daca site-urile vor pica sau nu. Desigur, vor mai fi magazine online mici sau care nu au mai trecut printr-un Black Friday si vor avea probleme de incarcare, dar in ansamblu nu cred ca vom avea situatii deosebite. Experienta anilor anteriori a calit toate departamentele magazinelor online iar curierii acum stiu ca la final de noiembrie au parte din online de cel mai mare varf de livrari din tot anul.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *