De la HDD la SSD – Este asa mare diferenta?
Mai bine de o jumatate de an ma uitam dupa oferte pentru SSD-uri (Solid State Drive), asta pentru ca nu doream sa inlocuiesc de tot PC-ul, chipsetul fiind ceva mai vechi, ci sa ii ofer un plus de performanta prin mutarea sistemului de operare de pe HDD-ul Western Digital clasic pe un nou SSD, care se bucura de o reclama ca imbunateste substantial performantele PC-ului. Am stat cu numeroase semne de intrebare pentru ca diversi IT-isti imi spuneau ca diferenta nu este extraordinar de mare avand in vedere pretul inca destul de mare pentru aceste componente insa pana la urma am cumparat un SSD – nici cel mai ieftin model, ci dintr-o gama oarecum premium – insa nu cele mai performante.
Model SSD ales – Intel 330 – 120 GB
Modelul ales a fost Intel Solid State Drive (SSD) 330 Series, 120GB. A costat la momentul respectiv 499 lei, mai scump decat unele modele similare de la Samsung sau Kingston insa mai ieftin decat cele de la OCZ. Puteam sa aleg si varianta mult mai ieftina de la Kingston insa specificatiile tehnice erau net superioare pentru Intel(la citire) si atunci mi-am spus sa aleg ceva care ori e laudat ca fiind bun, ca oricum daca nu eram multumit puteam sa il returnez in cele 30 zile cum a fost cumparat de la eMAG.
Montarea SSD-ului in PC – o treaba foarte simpla
Cu toate ca nu aveam extrem de multa experienta in aceasta privinta, montarea SSD-ului in PC este extraordinar de simpla. Pentru SSD-urile Intel primesti cablu de transfer si cablu power – eu aveam pregatite niste cabluri (costa 10 lei) pentru ca aveam impresia ca se livreaza bulk, fara cablu si fara bracket – insa cutia le-a continut pe toate (in poza de mai jos). Se monteaza extrem de usor, fie in laptop, fie in desktop. Pentru laptop se monteaza ca atare (HDD-urile de laptop au si ele 2.5 inch), insa pentru PC are inclus un bracket pentru montarea in locasul de 3.5 inch. Efectiv se insurubeaza SSD-ul pe acel raft si se pune in PC.
- Desfaceti cu grija cutia si dezambalati din folia protectoare SSD-ul.
- Montati SSD-ul cu suruburile incluse pe bracket (pt. PC) dupa ce ati demontat cover-ul calculatorului.
- In functie de cate cabluri aveti, demontati cablurile de la HDD-ul initial. Montati bracket-ul cu SSD-ul pe el in PC.
-
Puneti cablurile pe SSD (power se conecteaza la un slot liber dintre cablurile care ies de la sursa si SATA se monteaza pe placa de baza). remontati toate cablurile Hdd-ului initial daca doriti sa functioneze concomitent.
- In functie de cate cabluri aveti puteti sa le legati intre ele pentru a sta cablurile bine – eu nu am facut aceasta operatie pentru ca am legat cablurile de stalpii raftului pt. HDD-uri. Montati inapoi carcasa PC-ului.
Pornirea si recunoasterea SSD-ului
Pentru pornirea SSD-ului si recunoasterea acestuia trebuie sa porniti PC-ul in Windows si sa mergeti in Start – Computer Management. Acolo va fi un pop-up si care va spune sa initializati SSD-ul. Il formatati in NTFS folosind tot spatiul disponibil pe SSD.
La mine disk 0 este reprezentat de HDD si disk 1 de noul SSD Intel 330 adaugat.
Rularea Windows-ului de pe SSD. Mutare Windows de pe HDD pe SSD.
Pentru a putea profita din plin de puterea noului SSD este cel mai bine sa mutati Windows-ul direct pe SSD. Contrar multor voci, performantele se imbunatatesc simtitor chiar si fara a reinstala absolut tot sistemul. Folosind programul Paragon Migrate OS to SSD™ practic treaba se rezolva in 20 minute.
- Descarcati programul Paragon Migrate OS to SSD™
- Rulati programul si mergeti practic pe Next-Next, insa cititi indicatiile. Este foarte simplu.
- Dupa ce programul spune ca instalarea s-a efectuat cu succes este necesar sa mergeti in BIOS pentru a seta noul SSD ca Primary Boot Device. In general in Bios se intra la bootarea calculatorului apasand unul dintre tastele Del, F2 sau F12, in functie de fiecare calculator. Salvati toate setarile cu Save and exit si se reporneste calculatorul. Initial se mai reintra in Paragon automat si sitemul va reboota.
- La repornirea finala veti simti cat de repede porneste Windows-ul 🙂
Performantele cresc simtitor!
Cu toate ca pentru majoritatea dintre noi investitia intr-un SSD poate costa destul de mult, chiar pana la jumatate din cat costa intregul sistem, este o investitie extrem-extrem de utila. Performantele cresc si nu doar la pornirea si inchiderea Windows-ului ci si la navigare sau la pornirea programelor. Multe programe practic au splash screenul de 1-2 secunde, ca exemplu la mine inainte de SSD Photoshop pornea cam in 15 secunde, acum load-ul este de sub 5 secunde. Si am un procesor destul de vechi: un AMD Dual Core 3.00GHz, de prin 2009-2010.
Daca merita investitia intr-un SSD? Cu siguranta, si mai ales daca lucrati mult de pe PC cu programe care necesita multe resurse – este a doua cea mai necesara investitie pe langa memorii RAM 🙂