DLNA Server pentru Mac OS

O problemă destul de nasoală după ce am primit noul iMac a fost faptul că nu puteam să îl conectez nicicum la televizorul Samsung pe care îl posed, prin metoda tradițională DLNA. Cei de la Samsung prin Allshare nu oferă suport pentru Mac iar din declarația cuiva oficial de la ei se pare că niciodată nu vor oferi support pentru produsele Apple, pentru că – am fi în minoritate și majoritatea avem Windows (desi indica si o posibila solutie aici). Mi se pare o mișcare extrem de stupidă, adică daca eu am Mac să nu îmi cumpăr un TV Samsung? În fine, problema este la fel de actuală probabil și pentru ceilalți producători de le televizoare, care din câte știu nu au însă aplicații atât de avansate precum Samsung AllShare nici pentru clienții de pe Windows.

Asadar, minunat încă de trecerea la Mac OS, care mi-a adus doar avantaje până acum, căutam soluții pentru a rezolva cu conținutul trimis prin DLNA spre televizor. Că altfel videoclipurile și alte fișiere multimedia le salvez direct pe PC și nu pe televizor. Logic. Așadar, să nu pierd vremea transferând pe USB stick și pe urmă pe TV am găsit câteva soluții, scormonind prin tot internetul.

Soluția se numesc aplicațiile stand-alone DLNA, multi-platform, așadar și pentru Mac. În AppStore-ul Apple existau câteva variante, însă mi s-au părut fie scumpe și cu demo-uri extrem de limitate ca să mă dumiresc dacă merită sau nu banii. Faptul că posed Mac nu înseamnă că arunc cu banii pe lucruri de care nu am nevoie. Din contră, aș spune.

Prima soluție găsită – Serviio Media Server

Se poate descărca de aici, site-ul se mișcă greu și cel puțin eu nu am reușit să îl fac să funcționeze. Se blochează. S-ar putea să fie de la Firewall, să fie de la setările de securitate incoming/outgoing din system preferences, însă pe care până nu mă familiarizez bine cu OS-ul nou, nu am de gând să le schimb.

Ce a funcționat – TVMobili

Am luat varianta demo a aplicației și a funcționat. Adăugarea folderelor disponibile se face din clientul web instalat local iar redarea pe televizor se face selectând, evident sursa din telecomandă. Se poate downloada de aici. Funcționează, însă este nu este neapărat cea mai elegantă și foarte user-friendly implementată aplicație.

tv mobili mac os
tv mobili mac os

SofaPlay – o aplicație foarte simplă

SofaPlay este o variantă plătită, nu foarte scumpă – detalii aici. Este o variantă foarte basic, e un client direct în OS, cu drag&drop redai fișierul și pe urmă începe să ruleze pe televizor. Există și o variantă Free pe AppStore, însă te lasă să testezi doar 2 minute. Nu mi s-a părut o chestie pe care să ofer nici 0.99$ așadar nu am cumpărat aplicația.

Alte Soluții

Sunt ferm convins că există și alte aplicații DLNA pentru Mac Os, însă nu am căutat suficient de bine sau suficient de mult. Am listat variantele pe care le-am încercat și am rugămintea ca în cazul în care știți și aveți aplicații testate sau găsiți variante, să reveniți la acest articol cu un comentariu – pentru a putea actualiza lista. Este o bătaie de cap prea mare incapacitatea producătorilor de televizoare în a oferi soluții complete, cross-platform pentru aceste aplicații. Un criteriu pentru care mi-am ales televizorul la achiziție a fost disponibilitatea conexiunilor la rețea, ori această limitare la Windows este foarte dezamăgitoare.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *