Ce este DLNA?

Astazi, majoritatea televizoarelor moderne vin cu o multime de functii utile care simplifica interactiunea si conexiunea televizoarelor, spre a fi folosite in medii cat mai diverse. Astfel, majoritatea televizoarelor din ultimele generatii vin si cu o conexiune la retea, pe cablul de internet sau wireless, si in functie de model permit rularea filmelor de pe reteaua de calculatoare si a altor fisiere multimedia, iar televizoarele mai avansate cum sunt cele din gama Philips Smart TV deja permit si navigarea pe internet cu un mouse si tastatura legat la USB. Una dintre cele mai importante functii pe care le luam in vedere in review-urile de pe ElectroReview este functia DLNA, sau transferul de date intre dispozitivele de acasa, in principal intre televizor – PC/laptop si telefonul mobil.

Dar totusi, ce este sistemul DLNA?

DLNA, conform definitiei de pe Wikipedia, ar insemna Digital Living Network Alliance. Acesta a fost initiat incepand cu anul 2003 de catre japonezii de la Sony si a incercat incorporarea functiilor gadgeturilor pentru a permite rularea fisierelor multimedia pe platforme cat mai diferite, cu ajutorul transferului de date prin cablul de retea sau wireless. Primul nume pentru DLNA totusi a fost Digital Home Working Group, si avea ca obiectiv transferul de date intre dispozitivele multimedia de acasa, intre care televizoare, calculatoare, imprimante sau telefoane mobile. Mare parte din aceste specificatii s-au pastrat si astazi, insa pentru televizoare acestea au primit o utilitate foarte mare.

In acest moment in sistemul DLNA sunt inrolati aproximativ 220 membrii, dintre care cei care sunt promotorii acestui sistem sunt cei de la ACCESS, AT&T Labs, Awox, Broadcom, Cisco Systems, Comcast, DIRECTV, Dolby Laboratories, Ericsson, Hewlett-Packard, Huawei, Intel, LG Electronics, Microsoft, Motorola, Nokia, Panasonic, Promise Technology, Qualcomm, Samsung Electronics, Sharp Corporation, Sony Electronics, Technicolor, si Verizon. Deopotriva avem parte de producatori diversi, atat de software, cat si de hardware; ceea ce face ca legatura intre tehnologii si transmisii sa fie cat mai buna si compatibila intre multe device-uri.

Pentru Samsung cea mai populara aplicatie pentru transferul de date prin DLNA este Samsung Allshare, un program care se poate instala atat pe calculatoare/laptopuri cat si pe smartphoneuri si tablete. Pentru LG aveti aici un tutorial de instalare, aceleasi linii pastrandu-se si pentru alti producatori care nu au aplicatii dedicate acestui sistem, insa sunt compatibile. Cei de la LG au recomandat si aplicatia TVMobili, insa noi nu am testat-o.

De mentionat este ca unele televizoare cu DLNA cunosc sa redea toate formatele, inclusiv filme .mkv cu subtitrare, in unele parti ar aparea ca nu se poate, insa televizorul meu Samsung suporta mkv-uri peste DLNA. De asemenea, serverul de DLNA se refera la calculatorul pe care este instalat programul si de unde dai share la filme, in niciun caz nu iti trebuie un server dedicat, echipamentul obligatoriu fiind doar un router si conectarea TV-ului pe retea la router.

Mai multe explicatii gasiti si pe site-ul oficial, DLNA.org.

[sam_ad id=”11″ codes=”true”]

One thought on “Ce este DLNA?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *