Filtru HEPA – Inovatie in Tehnologia Filtrarii Aerului
Tot am auzit de acest filtru HEPA insa propun sa ne lamurim ce anume inseamna, unde se foloseste si ce il deosebeste de un filtru standard, normal. Pentru inceput, sa pornim de la denumire, HEPA vine de la High-Efficiency Particulate Arresting, mai exact, este vorba despre un filtru de aer cu o eficienta sporita in absorbtia celor mai mici particule.
Istoricul filtrului de acest tip coboara pana in anii 1940 cand a fost proiectat pentru prima data in cadrul Proiectului Manhattan in scopul prevenirii contaminarii radioactive urmand ca in anii 1950 sa intre si pe piata comerciala a industriilor tehnologice din domeniul medical, nuclear, al transporturilor si tehnologiei electronice.
In domeniul biomedical, filtrele HEPA sunt de o importanta majora intrucat datorita lor, se poate ajunge pana la o retentie de pana la 99,995% a bacteriilor si virusilor responsabili de transmiterea bolilor pe cale virala iar in domeniul aparaturii medicale filtrele sunt imbunatatite cu unitati de iluminare ultra-violete care distrug microorganismele captate de filtre. In domeniul transporturilor sunte deasemenea utilizate astfel de filtre atat pentru purificarea aerului in automobile cat si pentru retentia poluarii emise de avioane in timpul zborului.
In ceea ce priveste partea de aparatura electrocasnica, am sa fac referire in mod special la utilizarea sistemului de filtrare pentru aspiratoare. Retentia de pana la 99,99% a impuritatilor aerului ridica semnificativ nivelul de calitate a vietii atunci cand facem curatenie, reduce riscul aparitiei alergiilor sau problemelor respiratorii si este un plus de confort mai ales pentru persoanele astmatice. Atentie, insa, nu toate aspiratoarele etichetate HEPA prezinta nivelul maxim de siguranta! Pentru ca eficienta sa poata fi dovedita, sistemul de filtrare al aspiratorului trebuie sa fie realizat in asa masura incat absolut tot aerul absorbit sa treaca prin filtru, sa aiba, de asemenea, etansare de tip HEPA. Iar si mai simplu, un aspirator dotat cu un astfel de filtru, din cauza densitatii ridicate a acestuia este obligatoriu sa dezvolte si o putere mai ridicata pentru a putea da randament.
Principiul de functionare al filtrului are la baza o consistenta de fibre de sticla cu diametrul cuprins intre 0.5 si 2 micrometri dispuse aleatoriu. Distanta intre fibre este de aproximativ 0.3 micrometri (1 x 10-6 ). Particulele sunt stocate de catre filtru gratie unei combinatii a trei procese distincte: aderenta pe fibre, impactul unei particule cu fibra, prin elasticitatea acesteia cauzeaza viteza mai mare de abstobtie si difuziunea care cauzeaza o miscare Browniana care reia, la randul sau, ciclul celor doua procese anterioare. Cele mai bune rezultate sunt acoperite in campul particulelor sun 0.1 micrometri si peste 4 micrometri, plaja intre 0.1 – 0.4 micrometri fiind punctul slab pentru HEPA. De asemenea, filtrele nu absorb nici moleculele de gaz nici cle de miros, pentru acestea existand aditional filtrele din carbon.
Clasificarea filtrelor HEPA porneste crescator de la o absorbtie de 85% pentru E10, 95% – E11, 99.5% – E12, 99.95% – H13, 99.995% – H14, 99,9995% – U15, 99.99995% – U16 si ajunge la 99.999995% pentru U17. Astfel densitatea, dispunerea in straturi multiple si dimensiunea extrem de redusa a fibrelor fac diferenta intre un filtru de tip HEPA si unul normal.
In concluzie, filtrul HEPA a fost dezvoltat la baza unei tehnologii puternice de absorbtie a impuritatilor din aer pana la cele mai mici particule care plutesc in jurul nostru iar scopul principal este acela de a influenta pozitiv calitatea vietii si confortul tau fie ca este vorba de domeniul medical, in automobile, avioane sau electrocasnice. Sper ca acest articol sa te fi lamurit putin atat in privinta conceptului cat si a importantei si beneficiilor aduse de aceasta inovatie in sistemele de filtrare a aerului.
Cam cate aspiratoare folosesc mai mult de H6 testat ?
H6 nu exista, clasa H (HEPA) începe de la H13. Clasele de filtrare sunt:
G,F,E,H,U
Interesant, totusi e ‘micrometri’ nu ‘micrometrii’.
Ai vazut undeva scris “metrii”, altundeva decat postari pe facebook sau bloguri? 🙂
Salut, multumim pentru comentariu, am corectat! 🙂