Google Nexus 7 Review
Noua tableta Nexus 7 de la Google inca de la momentul anuntarii din iunie a produs furori prin prisma excelentului raport configuratie-pret. Astfel, gadgetul pentru piata din Statele Unite este disponibil incepand cu luna iulie 2012 la preturi cuprinse intre 199 si 249 $, in functie de configuratia aleasa – cea pe 8 GB sau cea pe 16 GB – si trebuie spus ca se bucura de un imens succes datorita faptului ca este primul device care este echipat cu Android Jelly Bean 4.1 nativ. De altfel, se bucura de un sistem de operare curat, fara widgeturile puse de regula de catre producatori (HTC Sense, Samsung, samd) – astfel ca se misca excelent, atata datorita sistemului de operare curat cat si datorita configuratiei extrem de solide pentru un device cu ecran de 7 inch.
In acest moment, tableta Nexus 7 in Romania a ajuns doar prin intermediul celor de la Quickmobile iar premisele lansarii tabletei de catre Asus (producatorul hardware al lui Nexus) pe piata din Europa sunt undeva pe la sfarsitului lui septembrie 2012, insa la preturi diferite de cele din US datorita sistemului fiscal diferit din Comunitatea Europeana, a TVA-ului si a altor taxe si costuri aferente importurilor. Cu toate acestea, cred ca preturile nu vor fi diferite de cele la care au ajuns deja in Romania – 1199 lei pentru Nexus 7 8GB si 1599 lei pentru Nexus 7 16 GB, variantele pe negru. Noi am primit de la Quickmobile in teste varianta cu capacitate a memoriei de 8 GB, iar liber in momentul primei porniri sunt undeva la 6 GB. Tableta Nexus cu siguranta este un raspuns foarte solid pentru cei de la Amazon, care au scos si ei de curand o tableta destul de bunicica – Kindle Fire, insa din punctul meu de vedere sub Nexus, dovedit si de rezultatele de benchmark la care am supus device-ul.
Unboxing
O data ce primesti tableta, cutia este una de genul o cutie – intr-o cutie, intr-o cutie. Se desface destul de greu, partea colorata care inveleste cutia in care se afla tableta este foarte fixa, insa cu un pic de atentie se desface fara a rupe cutia, chiar daca la inceput este greu de crezut. Un videoclip cu unboxingul tabletei se regaseste aici.
Design si Display
Tableta uimeste prin designul extrem de simplu la care au apelat cei de la Google in colaborare cu Asus. Astfel in partea superioara ecranul nu are badge-uri sau logo-uri, doar pe partea din spate fiind un logo Nexus si tot in spate, in partea inferioara un mic logo Asus. Partea din fata este cristal-clear, oglindeste destul de mult insa gratie ecranului IPS cu o luminozitate foarte buna stopeaza reflexiile in timpul lucrului, ceea ce se poate vedea si in poza de mai jos, tableta fiind in bataia directa a soarelui si cu toate acestea se putea distinge foarte bine ce prezinta ecranul.
Rezolutia este extraordinar de buna pentru dimensiunile tabletei, ceea ce se vede si in screenshot-uri. Apropo, daca va intrebati cum se fac screenshoturi – este cam la fel ca la mai multe dispozitive Android: tineti apasat deodata tasta de micsorare volum si tasta power si automat se realizeaza o captura de ecran.
Daca la tabletele cu dimensiunea de 10 inch aveam o mica problema atunci cand doream sa le tinem intr-o singura mana si cu a doua sa operam, dimensiunea de 7 inch este potrivita astfel incat sa lucrezi de pe tableta aproximativ in aceleasi conditii ca de pe un telefon. Desigur, este mai greu ca un telefon, dar la cei aproximativ 350 grame este mai mult decat ok pentru a nu obosi foarte tare mainile. De asemenea, avand in vedere ca suprafata frontala este lucioasa, asadar si alunecoasa – spatele este construit cu un material care are cauciuc deasupra si micile insertii ofera o posibilitate de a-l tine in mana mai solid, fara a aluneca.
Partea din fata, cea a displayului este lucioasa si atrage urmele de utilizare – adica amprentele – fiind necesara a o curatare periodica – mai ales daca mainile iti transpira insa partea din spate cu acel material cauciucat nu retine urmele si materialul pe langa ca are o priza buna in maini, asigura si un confort sporit in a tine in mana tableta. Trebuie spus ca tableta nu ofera acces la baterie si nu se poate desface capacul.
Designul lui Nexus 7 este uniform si daca nu ar fi camera de 1.3 megapixeli dispusa in partea superioara ai avea probleme sa iti dai seama care parte trebuie apucata, mai ales ca acea camera este cam singurul reper. Butoanele de volum si deblocare sunt puse in lateral-dreapta-sus, accesul nu este foarte usor din prisma pozitionarii insa consider ca este si o chestiune de obisnuinta, dupa aproape o saptamana de butonat aproape instant tableta m-am obisnuit. In partea diametral opusa butoanelor de volum exista 4 conectori, probabil pentru un viitor stand – docking station, baterie externa sau o
tastatura externa – deocamdata nu am observat nimic lansat. Partea inferioara a tabletei prevede conectorul miniUSB de alimentare, jack audio pentru casti si speakerul mono care se aude decent. Cat de bun e hardware-ul audio totusi se afla doar cu castile, pentru ca boxele in timp se vor uza, in suprafata aceea va intra praf. Apropo de butoanele de control de volum si de pornire, acestea sunt singurele butoane de pe tableta, nu are un buton de home sau back aplicat,
ci tot controlul se face direct de pe ecranul tabletei, aceasta fiind si directia in care este proiectat sistemul Android incepand cu versiunea 4.0.
Daca pentru unii designul pe negru, cu suprafata frontala lucioasa ar putea parea simplist, vreau sa spun ca tableta este foarte eleganta si arata mult mai bine in realitate decat in poza. Marginea ofera o relativa protectie dintr-o carcasa de aluminiu gri, insa consider ca tableta ar trebui protejata printr-o husa (una de piele ar fi ideala) sau o carcasa, atat impotriva
urmelor de utilizare (in imaginea din stanga se vad urmele de utilizare intensa dupa o saptamana, nu am sters intre timp tableta), cat mai ales impotriva zgarieturilor, LCD-ul lui Nexus avand o protectie impotriva zgarieturilor insa nu are Gorilla Glass, probabil pentru a putea lansa tableta la un pret cat mai mic.
Cu toate ca vorbim de factorul pret la un nivel destul de jos, fiind o tableta ieftina pentru configuratia ei, calitatea materialelor din care este facuta tableta este una extrem de buna.
Configuratie si sistem de operare excelent calibrate
Pentru un device atat de ieftin, este una dintre tabletele cu cel mai bun raport configuratie-pret din punctul meu de vedere. Ofera un procesor Quad Core la 1.30 GHz, unitate de procesare grafica NVidia Tegra cu 12 nuclee, 1 GB de memorie RAM si o baterie de 4325 mAh, insa partea cu bateria este una destul de slaba, datorita faptului ca ecranul IPS este un mare consumator de resurse. Mai bine de jumatate din baterie este consumata de catre ecran in utilizarea curenta, orice aplicatie/joc ai porni.
De altfel, incarcarea tabletei este destul de lenta si in conditiile in care incarci de pe USB si de exemplu te joci in acelasi timp este foarte lenta, incarcarea la priza fiind sensibil mai rapida. Teoretic, autonomia este de pana la 10 ore – insa in conditii de economie, daca il folosesti fara oprire autonomia este undeva la 4-5 ore.
Performanta tabletei este excelenta, si asta se vede atat din rezultatele benchmarkurilor cat mai ales din fluiditatea extraordinara cu care ruleaza Android Jelly Bean pe Nexus 7.
Efectiv este una dintre cele mai performante tablete pe care am pus mana si se misca la fel ca una dintre cele mai calibrate si mediatizate tablete (if you know what I mean). Teoretic este la nivelul unui Samsung Galaxy S3.
Rularea aplicatiilor in multi-tasking, navigarea printre aplicatiile care ruleaza este extrem de rapida si este o adevarata placere sa te joci pe device. Nu ai zice ca ar costa doar atat.
De asemenea, plusul oferit de Android 4.1 este unul fantastic, multe dintre widgeturi au fost reconstruite si se misca mai fluid, cu noi optiuni de lucru cu tableta.
Google Now – este o aplicatie extrem de misto, mixul dintre aplicatiile Google si continutul pe care il folosesti este foarte bine realizat. Nici nu iti dai seama ca ai nevoie de asa ceva decat dupa ce il folosesti. De altfel, suportul pentru touch este ireprosabil realizat – nu poti avea nici o obiectie pe aceasta parte, iar ecranul tabletei ecranul de lucru se roteste la 360 grade.
Mai jos regasiti niste scoruri cu benchmark Antutu, ideea este ca intre timp mai aveam in rulare niste aplicatii in rulare, insa am pus si scorurile maxime obtinute de Nexus 7, probabil fara aplicatii instalate. Daca in AnTuTu a depasit Asus Transformer Prime-ul, se pare ca in Quadrant nu a depasit device-ul de la acelasi producator. Totusi, tind sa cred ca performantele sunt similare.
Lipsa 3G-ului este un mare minus pentru Nexus 7
Singurul lucru care m-a deranjat extrem de mult este lipsa conexiunilor de date prin retelele de telefonie mobila, 3G-ul consider ca este absolut necesar la orice device mobil. Am cautat pe internet daca as putea folosi modemul de la RDS cu un adaptor microUSB – USB, insa datele sunt contradictorii. Unii spun ca se poate folosi fara probleme, altii spun ca se poate folosi doar daca rootezi Androidul.
Avand in vedere ca aceste zile am fost mai mult plecat prin zone unde accesul la internet este destul de limitat, routere/retele wi-fi nefiind disponibile, o utilizare extrem de reala a tabletei nu am gasit-o, decat in jocuri. Conexiunea la internet este absolut necesara, daca vrei sa treci peste stadiul de a rula jocuri (care multe dintre ele au nevoie de acces la internet) sau a te uita la filme.
Concluzii
Nexus 7 este alegerea ideala pentru cei care cauta o tableta atat pentru divertisment cat si pentru navigare pe internet, acasa, la birou sau in locatii cu wireless disponibil. Rezolutia de 7 inch este perfecta pentru un device mobil care este si puternic – insa lipsa conexiunilor de date prin retele mobile este un minus destul de mare, ceea ce implica cantarirea deciziei in a vedea cat de mult te afecteaza acest lucru. Cu toate acestea, in cazul in care va veni un update si se va putea conecta un modem extern usor (sunt semne ca si asa se poate), Nexus 7 poate deveni un device extraordinar datorita pretului si a performantelor foarte ridicate la care lucreaza tableta.
Ecranul ofera o claritate fantastica insa este un mare consumator al bateriei, rezolutia de 1280 x 800 pixeli la cei 7 inch ofera o vizualizare HD impecabila iar Android 4.1 ofera stabilitate si posibilitatea descarcarii unei game extrem de vaste de aplicatii si jocuri. De altfel, Nexus 7 poate fi privit si ca o tableta de lucru secundara.
Una peste alta la trimiterea gadget-ului inapoi catre cei de la Quickmobile m-am despartit cu greu de jucarie si inca ma gandesc daca sa imi cumpar gadget-ul, poate foarte usor inlocui laptopul in calatorii – este ideal sa raspunzi pe email (tastatura in landscape permite operarea cu doua maini), sa navighezi pe internet (pe terase, canapea) sau pentru jocurile multe care au tot aparut in Google Play.
Screenshot-uri din Android 4.1 si aplicatiile instalate
Tableta se poate folosi si ca un GPS, insa trebuie sa salvezi dinainte de a pleca hartile in stocarea interna