Harta tipurilor de prize folosite in lume

Datorita trecerii de la un anumita frecventa si voltaj la altul, in lume se folosesc diferite standarde pentru conectarea la sursa de curent a aparaturii electrice. Cu toate ca inca de zeci de ani s-a incercat o standardizare a acestor prize, pana in acest moment nu s-a reusit si nici nu sunt semne ca vom avea un singur tip de priza pe viitor. Pe alocuri s-a mai trecut de la un standard la altul, ca macar fiecare continent sa fie sub un anumit standard insa pentru calatoriile pe diferite continente avem nevoie de diferite adaptoare – mai ales pentru incarcarea gadgeturilor precum laptopurile, telefoanele mobile sau aparatele foto.

Acest lucru face ca in cazul in care plecam intr-o calatorie sa avem nevoie de diferite tipuri de adaptoare travel. Cel mai mult imi place cum arata de exemplu kit-ul de calatorie de la Apple pentru telefoane, care este chiar destul de ieftin, daca e sa comparam cu restul accesoriilor originale Apple.

Iata si harta tipurilor de prize folosite ca standard in majoritatea tarilor din lume. Se observa ca in America se foloseste in principiu un singur tip de priza (mai putin in Sud – tari precum Chile, Uruguay sau Argentina au diferite conexiuni). De asemenea prizele europene sunt si ele de mai multe tipuri, in principiu datorita faptului ca in unele tari impamantarea se realizeaza diferit.Insa pana si in Elvetia si Liechtenstein exista un alt standard, la fel si in Italia (insa functioneaza si cel normal european, asa ca n italia nu ai nevoie de adaptor)

harta tipurilor de prize folosite in lume

Iata si o selectie de diferite adaptoare de calatorie:

  • Adaptor Universal Europe to World – personal nu sunt fanul adaptoarelor universale insa sunt cele mai economice cand intentionezi sa calatoresti mult si in diferite locuri. Oricum, cred ca un adaptor nu este de ajuns, desi poti sa adaugi un prelungitor in kitul de calatorie.
  • Pentru calatoria in Statele Unite sau continentul american (partea centrala si de nord) ai nevoie de acest adaptor. Acest adaptor pentru SUA se foloseste si in locatii mai exotice precum Cuba, Republica Dominicana sau Bahamas.
  • Daca cumva ai un dispozitiv luat de pe orice alt continent decat Europa, sau Marea Britanie, un astfel de adaptor te poate ajuta sa iti functioneze dispozitivul in Europa. Este util de avut in casa si daca vei avea musafiri din tari care nu au prize compatibile cu standardul nostru. Un alt model asemanator este cel de la Bachman, putin mai ieftin – am scris despre el inca de mult, aici.
  • Pentru cei care calatoresc in Marea Britanie le recomand acest adaptor, fie ca este vorba de Anglia, Scotia, Irlanda sau Tara Galilor.

[sam_ad id=”41″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *