HTC One X Review
Am primit saptamana trecuta in teste telefonul HTC One X. Ce e drept, am insistat un pic spre a-l primi chiar daca este un model aparut deja de aproape o jumatate de an in oferta magazinelor. Vroiam sa fac o comparatie exacta intre Samsung S3 si acest model, de vreme ce din specificatii si parerile citite pe internet despre iPhone 5 am ramas relativ dezamagit, plus ca HTC-ul cel putin ofera mai multe pentru mai putini bani.
Am cerut varianta pe alb pentru ca eram clar interesat sa il cumpar si daca reusea sa imi satisfaca cerintele doream sa il pastrez. Ceea ce am si facut, nu imi pare rau de cei aproximativ 2200 lei(verifica pret actualizat aici) platiti. Apropo de pret, diferentele intre magazinele online sunt semnificative, l-am vazut chiar si cu 2700 lei, iar in momentul in care am fost sa schimb cartela cu un nano-sim specific acestui telefon la Cosmote cea mai buna oferta pe care puteau sa mi-o faca cu 2 ani prelungire de abonament (si client de 3 ani) a fost cam la acelasi pret cu ce mi-au oferit cei de la magazinul online. Asadar, nu avea rost sa ma leg la cap cu inca doi ani prelungire de abonament ceea ce va recomand si voua: luati-l la liber.
Unboxing si prima impresie
Trebuie sa recunosc, am fost extrem de surprins de cum arata o data desfacuta cutia. Cei de la HTC au schimbat designul cutiilor, eram obisnuit(One X e al patrulea meu telefon HTC) cu ceva mai colturos si mai gros insa au optat pentru o hartie reciclata care in definitiv nu stiu daca arata mai bine, insa protejeaza bine telefonul. De asemenea ambalarea de la QuickMobile a fost ireprosabila, cutia telefonului a fost plasata intr-o cutie mai mare si protejata de perne de aer pentru a preintampina eventualele manipulari gresite a curierului. Reactia mea impreuna cu unboxingul in video-ul de mai jos, din pacate nu am setat cum trebuie camera foto cu care am realizat videoclipul si nici nu am fost inspirat in alegerea softului de editare video (Windows Live Movie Maker) asadar a iesit slab. Plus ca e primul video facut de mine insotit de voce 🙂
Design si Display
Designul lui One X este absolut superb. Pe de o parte te uimeste marimea ecranului – 4.7 inch si claritatea acestuia iar pe de alta parte albul carcasei este impresionant in contrast cu negrul displayului. Telefonul este incredibil de usor avand in vedere dimensiunile destul de mari iar carcasa este dintr-o bucata de policarbonat, cu un feeling grozav cand il ai in mana. Ce e drept trebuie sa te obisnuiesti cu marimea daca treci de la un telefon cu diagonala mai mica de 4 inch insa este o chestiune de cateva zile. La inceput imi era frica sa nu il scap pe jos, insa e drept ca nu am maini de pianist 🙂
De asemenea telefonul este foarte subtire, mai subtire chiar decat Samsung S Plus si HTC Aria pe care le aveam in casa – insa acesta este avantajul telefoanelor care nu au carcasa demontabila – totul e mai comprimat si se salveaza spatiul de la imbinari.
Carcasa are o usoara curbura in partile laterale, nu atat de pronuntata insa arata foarte elegant. Ce nu imi place este faptul ca are camera iesita un pic in afara ceea ce in timp poate acumula mai multe zgarieturi. Sper insa ca este bine facuta sticla care acopera camera si vopseaua alba va predomina. In orice caz, pentru cei mai neindemanatici recomand cu caldura o carcasa.
Un alt lucru care nu mi-a placut este faptul ca intrarea miniUSB nu este acumulata si dupa un timp se poate strange acolo praf. Insa pozitionarea este excelenta pe lateral, in cazul in care vrei sa te joci si in acelasi timp sa incarci telefonul nu esti incurcat de cablul de incarcare.
Butonul de pornire/deblocare este pozitionat in partea superioara, este usor accesibil si raspunde foarte bine la comenzi. Butonul de volum este unul singur, este mare iar acesta din nou raspunde bine la comenzi.
Cu toate acestea recomand o dubla blocare – atat cel de la buton cat si un pattern-style de la Android pentru ca mi s-a intamplat la un moment dat sa apelez din greseala pe cineva, ceea ce este neobisnuit pentru un telefon cu touch, insa presupun ca este din cauza tastelor de acces rapid de pe display.
Dimensiunile exacte ale lui One X sunt de 134.4 x 69.9 x 8.9 milimetri si are o greutate de 130 grame.
Displayul de 4.7 inch ofera o rezolutie HD de 720×1280 pixeli, are dupa cum spuneam 4.7 inch si o densitate a pixelilor de 312px/inch, extrem de buna – pixelii fiind insesizabili. Ecranul este de tip Super IPS LCD2 si ca performante este aproximativ la nivelul lui iPhone 5 dupa teste si cu siguranta cel putin egal cu Galaxy S3. Pentru protectia ecranului vine cu un strat Corning Gorilla Glass care il protejeaza de zgarieturi, insa pentru o protectie suplimentara se poate opta si pentru o folie speciala de protectie.
Telefonul vine cu HTC Sense 4.0 inca din fabricatie si prin doua update-uri succesive se va actualiza la Sense 4.1 ceea ce ofera o experienta vizuala extraordinara. Ce am observat la update, pe langa viteza, este faptul ca ofera o transparenta in miscare meniurilor si widgeturilor. Nu stiu daca faptul ca bateria tine mai mult dupa aceasta actualizare are legatura cu ea sau cu faptul ca s-au facut ciclurile de incarcare/reincarcare.
Din nou, si la acest device stabilitatea Android 4 isi spune cuvantul, la fel cum am remarcat stabilitatea tabletei Nexus 7, la care intre timp pretul i-a scazut foarte mult, uite aici.
Performante remarcabile – HTC One X este cel mai performant telefon cu sistemul de operare Google Android.
Telefonul are la baza un procesor NVidia Tegra 3, un model Quad Core de 1.50 GHz si mai are 1 GB de memorie RAM, din care aproximativ 350-400MB liberi pentru alte aplicatii, asadar suporta extrem de bine rularea aplicatiilor in regim de multi-tasting. One X este cu siguranta cel mai performant telefon prezent pe piata cu aceste specificatii, lucru dovedit si de numeroasele teste de bechmark la care a fost supus. Depaseste binisor Samsung S3 iar parerile intre HTC One X si iPhone 5 sunt impartite in privinta performantelor, insa sper ca in viitorul foarte apropiat sa pun mana pe noul telefon Apple si sa le pun cap la cap. Cu toate acestea, nu gresesc cand spun ca HTC One X este cel mai performant telefon cu Android pe care poti sa il cumperi in acest moment. Poate va fi depasit de catre One X+ care a fost anuntat zilele acestea insa acela deja e un model care costa extrem de mult (3000+ lei).
In toate aplicatiile de benchmarking video redarea se facea la 57 fps-uri ceea ce este extrem de bine. Un singur lucru notabil ar fi ca telefonul la utilizare intensa, mai ales in jocuri si daca il tii la incarcat in acelasi timp se incalzeste intr-un nivel foarte sesizabil.
Rezultatele sunt net superioare de exemplu in comparatie cu tableta Google Nexus 7 testata de editorii EletroReview.
Camera Foto
HTC One X dispune de doua camere foto – una frontala de 1.3 Megapixeli utila pentru videocalling sau camera din spate de 8 Megapixeli, care este mult mai buna decat cu ce am fost obisnuiti in mod normal de la HTC. Poseda in plus numeroase filtre si se poate ajusta imaginea extrem de mult. Sunt incantat de performantele camerei foto atat in fotografiere pe timp de zi cat si pe timp de noapte. De asemenea camera din spate poseda si un blitz LED extrem de bun.
Mai jos gasiti cateva poze cu camera foto din spate, sunt poze realizate ad-hoc fara sa caut cele mai bune cadre, am facut drag and drop instant. Consider mai relevant asa.
Ultima poza este facuta in intuneric cu blitzul activat. Mi se pare foarte bun in spatii inchise si slab iluminate pentru pozele de aproape acest LED flash.
Ce gasesc destul de dificil este sa tin telefonul nemiscat in mana in timp ce fac poze. Cu toate ca sunt foarte rapid capturate cadrele – unele poze ies miscate, din punctul meu de vedere lipseste un buton dedicat fotografierii. Adica camera este una dintre key-features ale acestui telefon – trebuie ca lumea sa scoata exact calitatea asteptata a pozelor.
De asemenea o functie foarte interesanta este ca in timp ce filmezi efectiv videoclipuri HD utilizand camera poti folosi aceeasi camera pentru a face si poze. Mi se pare o functie foarte tare pentru ca poti face doua lucruri deodata si daca capturezi video ceva ce nu iti place macar poti sa ramai cu poze de o calitate exceptionala (pentru un telefon mobil).
Multimedia – Audio exceptional, filme vizionate in HD pe telefon!
In prima zi in care am primit telefonul va vine sa credeti sau nu – m-am pus sa vizionez un film pe vplay direct de pe telefon, cu toate ca puteam sa o fac fie de pe laptop, fie de pe televizor. Am fost incantat de calitatea imaginii – mi se pare extraordinar sa vizionezi direct pe telefon un film la calitatea care trebuie. Se vede extraordinar si in calatorii cu siguranta voi pune pe memoria telefonului (25GB) filme spre a le viziona.
In ceea ce priveste calitatea audio – de boxe sunt inca indecis. Se aude bine, insa se putea auzi mai tare. Sunetul este calibrat Beats si are audio enhancer Beats ceea ce face ca muzica sa fie redata extrem de fidel.
Cu toate acestea trebuie sa spun ca castile telefonului sunt o mizerie. Chiar daca se aude bine in ele (cred ca este datorita celor de la Beats) calitatea materialelor din care sunt construite castile cu care sunt livrate aceste telefoane sunt niste mizerii. Nici macar un burete intermediar nu au gasit de cuviinta sa ii puna.
Mentionez ca acesta fiind al patrulea meu telefon HTC niciodata nu am inlocuit castile cu care veneau, chiar daca ascult mereu muzica la telefon, pentru ca erau decente. Din pacate nu pot spune acelasi lucru despre castile lui HTC One X, cele livrate standard in Romania (am inteles ca Vodafone in Marea Britanie le livreaza cu tot cu castile Beats).
Acest lucru m-a impins spre o alta achizitie: casti in ear Beats Monster (urbeats) pe care i-am prins la o reducere consistenta (verifica pret aici) de 30%. Vreau sa spun ca daca dati mai bine de 20 milioane pe acest telefon trebuie sa va luati si castile. Se aude extraordinar impreuna cu Beats Monster! Cu toate ca pare scump (si chiar este) calitatea audio este impecabila.
Bateria putea fi mai buna
Un lucru de care am fost surprins la primarea telefonului este faptul ca bateria era goala-goala, cu toate ca cutia a fost sigilata. Nu am fost obisnuit sa primesc gadgeturile fara macar 10% baterie.
In primele zile imi spuneam ca trebuie sa incarc telefonul mai des decat sa beau apa, insa mi s-a parut asa pentru ca stateam mai toata ziua pe el, fie in convorbiri – fie in aplicatii, navigare sau vizionare de videoclipuri.
Ulterior bateria s-a stabilizat si ofera o autonomie de 30-40 ore in regim de utilizare normala: 30-40 minute de convorbiri, navigare pe internet (mailuri, browsing), un pic de jocuri si cateva aplicatii care din nou se conecteaza la internet. Mai folosesc telefonul cateodata si ca telecomanda la televizor.
Destul de important pentru a avea autonomie mare la baterie cred ca consta in faptul ca Wi-Fi, conexiunile de date si GPS&bluetooth sa nu fie pornite atunci cand nu sunt expres folosite.
Calitatea convorbirilor – impecabila, date rapide
Convorbirile se aud extraordinar de bine si daca la vechiul HTC mai dadea rateuri in timpul convoribirilor cand aveam Wi-Fi pornit si comuta din 2G in 3G, la One X nu m-am confruntat cu acest lucru.
Viteza la internet este excelenta – insa poate fi meritul si retelei – Cosmote in cazul meu. Conectivitatea Wireless este extrem de rapida.
Aplicatii HTC specifice si alte aplicatii gratuite
Telefonul vine cu cateva aplicatii specifice HTC insa care sunt prezente intr-o masura mai mica sau mare si pe alte telefoane.
Personal imi place foarte mult meniul Car, util – evident – atunci cand esti la masina. Ai acces la aplicatiile uzuale (Phone, Contacts, Muzica, Maps) intr-un mediu facut astfel incat sa fie mai clar de la distanta si operarea cat de cat in sugranta.
Extrem de important din punctul meu de vedere este ca telefonul iti ofera si 23 GB de spatiu de stocare gratuit pe Dropbox. Mi se pare absolut fantastic, personal folosesc extrem de mult Dropbox si prin sincronizarea telefonului cu acest cont practic am uitat de cabluri atunci cand transfer pozele, pentru ca urca in cont si implicit pe celelalte calculatoare sincronizate instant la conectarea Wi-Fi (se poate si prin 3G, insa nu recomandat daca nu folositi un pachet de date unlimited). Cu toate acestea din mesaj observ ca toate telefoanele HTC noi cu Sense 4.0 ar primi acest bonus, extrem de bine venit.
Concluzie
Avand in vedere ca am pastrat telefonul si am platit pretul intreg cred ca va puteti da seama ca il consider practic cel mai bun telefon care mi-a ajuns in mana. Cu toate acestea in momentul in care il cumperi trebuie sa ai in vedere cele cateva dezavantje pe care le-am enumerat mai sus: castile incluse foarte prost facute si autonomia bateriei care poate fi considerata mica. Insa in ceea ce priveste autonomia lui One X trebuie tinut cont de faptul ca procesorul Quad Core de 1.5 GHz impreuna cu displayul de 4.7 inch solicita resursele. Dupa cele doua updateuri de soft insa autonomia creste simtitor insa nu stiu daca nu era vorbat de fapt de cele cateva cicluri de incarcare, in cazul acestui telefon HTC nu vorbim de Li-Ion baterie ci de Li-Polymer.
O alta recomandare personala ar fi sa va cumparati o husa de acest gen, speciala pentru One X. Telefonul cam trebuie protejat mai ales daca luati varianta pe alb. Al meu dupa doua saptamani nu are fara husa urme de utilizare insa am emotii 🙂
Pentru orice intrebari despre telefon va stau la dispozitie prin formularul de comentarii. In general am incercat sa pastrez acest review (stiu ca m-am lungit) intr-o directie nu foarte tehnica ci efectiv pe cum sa folosesti telefonul si cum se simte “dupa ce dai banii”