Inductia – Cum functioneaza in Bucatarie

Focul, se spune, a fost cea mai importanta descoperire a omului. Datorita focului omul a inceput sa consume carne gatita si astfel sa isi dezvolte capacitatile intelectuale, iar acum paradoxal, focul dispare definitiv pana si din bucatariile noastre. In acest articol am sa explic cum sta treaba cu inductia in bucatarie! Cum functioneaza, de ce ai alege o plita cu inductie si mai ales ce mai trebuie sa ai in vedere atunci cand te hotarasti sa cumperi o astfel de plita!

Plitele cu inducție nu sunt ceva nou

Pentru inceput, am sa te dezamagesc putin anuntandu-te ca acest sistem nu e atat de nou precum pare, ci doar ca acum, inductia incepe sa devina o tehnologie ceva mai accesibila, ca pret.

Principiul de functionare este acela al inductiei electromagnetice prin care caldura este transmisa direct catre recipient si nu ca la plitele electrice clasice prin incalzirea plitei care mai apoi face transferul de caldura recipientului. Mai jos, am sa iti prezint in termeni simpli ce inseamna mai exact acest principu.

Vezi o listă de plite cu INDUCTIE aici

Inductia practic face ca recipientul sa genereze caldura direct. Mai intai trebuie mentionat ca acest lucru nu poate avea loc cu un recipient normal din aluminiu sau ceramica simpla ci este nevoie de un recipient metalic care sa contina o baza magnetica. Plita, la randul sau, are in componenta un electromagnet de inalta frevcenta sub suprafata ceramica care prin intermediul firelor de cupru care il inconjoara genereaza un camp electromagnetic care comunica cu cel al recipientului generand incalzirea acestuia. Vasul si compozitia sa sunt singurele elemente afectate de procesul de incalzire. Simplu, caldura nu se risipeste, procesul debuteaza foarte repede iar eficienta este garantata.

Ai nevoie de veselă specială pentru plitele cu inducție

Principiul este simplu insa destul de costisitor, mai ales ca odata cumparata plita, trebuie reinoita toata vesela intrucat, cum am mentionat si mai sus, pentru a putea functiona, este nevoie de vase speciale construite din material feros, cum sunt cele din fonta, fier sau inox special. Cum poti verifica daca vasul face sau nu parte din aceasta categorie? Fie dupa semnul conventional al inductiei, fie puteti verifica daca fundul recipientului are proprietati magnetice. Insa, cel mai sigur este sa utilizezi recipientele recomandate de producator.

Singurul dezavantaj este cel al costului ridicat insa daca vorbim despre avantaje, categoric iesim cu mult pe plus.

In primul rand, pornind de la simplul fapt ca plita in sine nu se infierbanta, acest lucru impune un nivel de siguranta foarte ridicat si o intretinere si curatare foarte lejera (nu ia foc nimic si nu se lipeste nimic de plita). Apoi, neavand loc acel transfer de caldura de la plita la recipient ci direct recipientul incalzeste continutul se scurteaza semnificativ timpul petrecut in bucatarie iar reglarea temperaturii se face cu mare precizie – o marja de eroare de numai 1 grad Celsius. Filmuletul de mai jos prezinta explicit aceste avantaje si va reusi sa iti faca o imagine de ansamblu asupra tehnologiei.

Simbol inductie

In concluzie, avantajele tehnologiei cu inductie sunt absolut sigura ca te-au convins, mai urmeaza un mic efort cu preturile, deocamdata, relativ ridicate atat pentru plita in sine cat si pentru accesoriile fara de care nu poti beneficia de ea. Oricum, siguranta, puterea, intretinerea deosebit de usoara si designul sunt atuutile ireprosabile ale plitelor cu inductie! Impresionant, daca este sa ne intoarcem putin in timp la momentul descoperirii focului!

[sam id=”3″ codes=”true”]

4 comentarii la „Inductia – Cum functioneaza in Bucatarie

  • 20 februarie 2013 la 19:51
    Permalink

    Buna! Vas ruga sa precizati daca prin acest procedeu se incinge si capacul vasului, mai precis as vrea sa stiu daca un vas de fonta cu capac din acelas material poate fi folosit ca un tzest de copt paine. De asemenea si in acelas scop v-as ruga sa-mi spuneti daca exista si cuptoare cu inductie de uz casnic, deoarece ma gandesc ca inchizand plita cu inductie intr-o “cusca Faraday” sporim gradul de protecţie si mai eliminam din suspiciunile legate de riscurile intrebuintarii acestei tehnologii in mediul domestic, crescand astfel cota de piata a acestor echipamente; mai adaug şi posibilitatea includerii unui element gril deasupra pentru rumenirea preparatelor supuse coacerii. Astept raspuns mai ales pe privat la decaro(at)rdslink.ro. Multumesc! Nevazator

    Răspunde
  • 19 iulie 2013 la 8:44
    Permalink

    Aceste plite sunt excelente si moderne. Recomand cu caldura…

    Răspunde
    • 12 august 2013 la 15:15
      Permalink

      Nu doresc sa fac un comentariu propriu-zis ci mai mult sa pun o intrebare legata de consumul de energie electrica al unei astfel de plite. Doresc sa imi achizitionez o masina de gatit. Cuptorul va fi electric dar nu stiu ce varianta sa aleg pentru plita. Ma tenteaza o plita cu inductie dar imi este teama ca vor “zbura” sigurantele, consumul de curent si… factura la RENEL. Nu cunosc diferenta de timp intre a firbe 1 litru de apa pe gaz si cu inductie. Reducerea timpului ar compensa valoarea curentului electric ca sa il aduca la cel al gazelor consumate pt acelasi lucru?
      Vasele am sa le incerc cu un magnet. Dar mai am ceva vase de fonta si cateva emailate.

      R: Da, cred ca consuma destul de mult. In principiu sunt unele care consuma mai mult si unele mai putin, e trecut la magazinele online consumul tuturor aparatelor

  • 8 septembrie 2016 la 22:19
    Permalink

    Care este nivelul de radiatii? La ce tensiune si la ce frcventa lucreaza electromagnetul?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *