Laptop sau Desktop PC? Avantaje si dezavantaje

Raporturi recente confirma faptul ca piata desktop pc-urilor (calculatoarelor) este intr-un declin continuu, parte atat datorita faptului ca laptopurile sunt din ce in ce mai ieftine cat si datorita popularitatii tablet pc-urilor, desi acestea din urma chiar nu pot inca sa inlocuiasca activitatile de rutina de la calculator, dupa parerea noastra.

Cu toate acestea, fiecare sistem – laptop sau desktop pc prezinta o serie de avantaje si dezavantaje iar alegerea in general trebuie sa fie data de activitatea pe care o doresti sa o faci la aceste unelte. Desigur, varianta cea mai buna este sa le ai pe amandoua astfel incat activitatile sa fie intreprinse la fiecare pentru modul in care au fost create initial: desktop pc pentru birou si divertisment iar laptopurile pentru mobilitate.

Pret laptop vs calculator

Multa lume tinde sa spuna ca un calculator este mai ieftin decat un laptop si eu as dori sa spun ca este doar partial adevarat. Acest lucru datorita faptului ca la un calculator mai trebuie sa adaugi si un monitor si perificerice(tastatura, mouse, boxe), ceea ce ridica costul achizitiei proportional cu calitatea si functiile acestora.

De altfel, achizitia unui desktop performant presupune o serie de costuri destul de ridicate ceea ce face ca pana la urma pe aceleasi componente sa nu fie o diferenta atat de mare, cand cumperi si un monitor de o performanta proportionala sistemului; astfel ca batalia laptop vs desktop pe partea de pret este indecisa, ceea ce totusi reprezinta un salt urias pentru laptopuri datorita faptului ca in trecut era fixata ideea ca un laptop este mai scump.

Performante

Indiscutabil, cand vine vorba de performante castigator la aceleasi specificatii iese calculatorul, care ofera performante sesizabil mai bune in conditii similare (configuratie vs aplicatii rulate). De altfel, configuratia unui calculator se poate imbunatati extrem de usor in mod permanent, putand schimba aproape orice componenta in functie de necesitatile de rulare curente.

In cazul rularii jocurilor, acestea vor merge si ele mult mai bine pe calculatoare. Acestea au si avantajul unu echilibru termic mai bun, se stie ca unele laptopuri nu suporta caldura, dovada fiind coolerele de laptop care se vand fantastic pe timp de canicula, performantele multor laptopuri fiind afectate de o incalzire foarte rapida.

Cu toate acestea mobilitatea este asigurata doar de laptop, si alegand un model usor iti usureaza mult viata si poti sa lucrez stand pe canapea. Unde castiga calculatoarele cu siguranta este totusi mediul office, acolo unde se merge pe variante fixe, cu toate ca nu inteleg de ce se neglijeaza aici laptopurile. Probabil din securitate.

Voi ce parere aveti? Laptop sau PC? Asteptam comentariile tale!

[sam_ad id=”32″ codes=”true”]

One thought on “Laptop sau Desktop PC? Avantaje si dezavantaje

 • 10 decembrie 2012 la 22:02
  Permalink

  “la un calculator mai trebuie sa adaugi si un monitor si perificerice(tastatura, mouse, boxe), ceea ce ridica costul achizitiei proportional cu calitatea si functiile acestora.”

  Nu stiu altii cum sunt, dar eu mi-am schimbat monitorul dupa multi ani, si sper ca si cel nou sa ma tina cel putin 5 ani. Deci daca iti innoiesti un desktop nu inseamna ca ii schimbi si monitorul, ceea ce la laptop nu e valabil. Plus ca un monitor de marimea unui monitor de laptop gasesti cu 200-300 lei. Aproape insignifiant pe langa pretul unui laptop nou.

  Cu tastatura, mouse-ul si boxele e cam aceeasi situatie, speri sa te tina 3-5 ani in general. Iar cu niste boxe de calitatea unor difuzoare de laptop, cu un mouse si o tastatura PS/2 iesi sub 100 lei.

  Deci in conditii similare, in afara de mobilitate, poti sa iesi mult mai ieftin cu un desktop decat cu un laptop, mai ales cand vine timpul upgrade-urilor.

  Deocamdata folosesc acasa desktop performant pentru jocuri, filme fullHD, folosit des, instalat toate prostiile. Laptop mai slabut pentru portabilitate, office, cateva programe, filme (just in case), internet si ce imi mai trebuie in deplasari.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *