Mașina de spălat rufe cu uscător – Soluția ideală în lipsă de spațiu și pentru economii

O dată ce începi să folosești un uscător de rufe și îți dai seama de cât de comod e să scoți hainele din uscătorul de rufe direct la călcat sau la împachetat în dulapul cu haine, cel mai probabil greu vei dori să treci înapoi la centrifugat și dupa aceea întins pe sârmă hainele.

Cumva prin aceeași situație trecem și noi, după ce o perioadă am locuit într-o locuință dotată cu uscător de rufe, privim cu ochi foarte diferiți acest dispozitiv. Și ne este cam greu să ne întoarcem la întins hainele și ocupat tot spațiul pe balcon, dar parcă nici nu putem investi într-un uscător de rufe separat de mașina de spălat rufe, mai ales datorită lipsei spațiului.
Așadar, clasicul uscător pe sârmă deja ne încurcă prin casă și căutăm variante de mașini de spălat dotate direct cu uscător la care să ajungem. Plus că, dacă stau pe uscătorul tradițional sârma lasă urme sau hainele preiau tot felul de mirosuri sau se decolorează dacă sunt în bătaia directă a soarelui.

Și, din fericire, deja avem un mic shortlist, pe care îl vom împărtăși și cu voi mai jos. 

Vom dori la achiziție să profităm și de campania de buy-back electrocasnice vechi de la eMAG, prin care returnăm un produs mai vechi și primim un voucher de cumpărături ulterior. Valoarea voucherului tot jonglează în ultimele luni, l-am văzut de la 150 la 250 lei, așadar valoarea actualizată depinde de momentul achiziției și găsiți detaliile aici.

Avantaje și dezavantaje când vine vorba de mașina de spălat rufe 2 in 1 cu uscător

Există mașini de spălat rufe cu uscător încorporat în același electrocasnic, ocupând mai puțin spațiu.

Noroc totuși că există și mașinile de spălat rufe doi în unul, dotate și cu uscător de rufe. Acestea sunt ceva mai scumpe decât mașinile de spălat rufe tradiționale, dar au avantajul faptului că încorporează practic două electrocasnice în unul singur. Și asta face ca spațiul ocupat de aceste electrocasnice să fie cel obișnuit al unei mașini de spălat rufe, nu dublu.

Sigur, veți spune că se poate plasa uscătorul de rufe separat direct peste mașina de spălat rufe, dar asta înseamnă și că ai avea spațiu superior, ori pentru noi mașina de spălat rufe stă în debaraua de lângă baie și acolo nu avem cum să plasăm încă un astfel de aparat deasupra. Și, în plus, trebuie să ne asigurăm de faptul că mașina de spălat rufe ar putea susține uscătorul, mai ales prin prisma dimensiunilor, cum majoritatea mașinilor de spălat moderne de astzăi sunt de tip slim.

Și uscătoarele de rufe folosesc apă, așadar e nevoie și de alimentare apă, nu doar scurgere

Ori, un alt avantaj al unui sistem 2 in 1 este că ai nevoie de o singură evacuare de apă și o singură alimentare de apă. Poate nu știați, dar uscătoarele de rufe cu condensare (cum sunt cele întâlnite în combo-uri 2 in 1) folosesc apă. Și folosesc deseori chiar mai multă apă în procesul de uscare decât în cel de spălare.

În plus, de obicei, achiziția unui aparat doi în unul, de calitate puțin peste medie, este deseori mai ieftină decât a cumpăra separat aceleași dispozitive.

Dar desigur, nu e vorba doar despre avantaje, așadar voi trece în detaliu mai jos la ce să vă uitați când cumpărați o mașină de spălat rufe cu uscător. Ca să știți care sunt avantajele, dar care sunt și compromisurile cu care va trebui să trăiți. Și care sunt în continuare întrebările și neclaritățile noastre după ce ne-am documentat săptămâni bune în privința acestei achiziții.

Un sistem 2 in 1 nu este mereu la fel de performant ca unul dedicat

Uscătoarele dedicate de rufe setează standardele iar aparatele de tip 2 in 1 deși se apropie ca performanțe, în prea rare cazuri vor depăși eficiența unui aparat dedicat. Dar trebuie ținut asta în minte, deși suntem în 2018 și performanțele se apropie deja (fiind vorba de alte compromisuri, detaliez mai jos).
Sigur, în ceea ce privește spălarea – cu siguranță performanțele nu vor fi afectate de faptul că e 2 in 1, nefiind un proces tehnologic atât de complicat.

Una dintre lucrurile destul de acceptate și normale în schimb este că, la fel ca orice device de tip 2 in 1, probabilitatea de a se strica o componentă este mai mare. Sigur, nu este neapărat documentat științitic acest aspect, dar review-urile generale ale uscătoarelor de rufe, de obicei, sunt mai bune decât ale aparatelor 2 in 1 și acesta poate fi și el un factor.

Capacitatea de uscare este mai mică decât cea de spălare la mașinile de spălat rufe cu uscător încorporat

Compromisul major al uscătoarelor de rufe încorporate direct în mașina de spălat rufe este că capacitatea de spălare este diferită de cea de uscare. În principiu, capacitatea de spălare este mai mare cu cel puțin 2-3 kilograme decât capacitatea de uscare

Probabil ai observat și faptul că uscătoarele de haine au un hublou cu o deschidere mai mare și un tambur mai mare. Acest lucru se datorează faptului că pentru uscare este nevoie de un spațiu mai mare, pentru ca aerul cald să poată circula între haine.
Procesul tehnologic de uscare este prin condensare, așadar aerul umed se evacuează direct prin tambur. Este, evident, inversul procesului de spălare.

Iar procesul de spălare are nevoie de mult mai puțin spațiu în tambur decât cel de uscare. 

Așadar, dacă spălați cu mașina de spălat rufe dotată cu uscător la capacitate maximă, pregătiți-vă ca înainte de uscare să fiți nevoiți să scoateți din haine.

Alternativ vă puteți uita după mașini de spălat rufe care ajustează programele în funcție de încărcare și astfel automat încărcați direct..să spunem 6 kilograme de haine și uscați tot 6 kilograme de haine.

Timpul de spălare și uscare este unul îndelungat la mașinile de spălat rufe cu uscător

Ceea ce este firesc, fiind vorba de un singur aparat, nu poți să folosești separat mașinile de spălat. Dacă ai două aparate, unul de spălat și unul de uscat, practic când ai scos hainele de la spălat le introduci imediat în uscător și deja poți să treci la următoarele haine de spălat.
La o mașină de spălat 2 in 1 cu uscător însă procesul este liniar – așadar pregătește-te ca un ciclu complet de spălare-uscare să dureze chiar până la 4-6 ore, funcție de durata programului de spălare și de uscare ales. 

Un sfat însă pentru a depăși acest inconvenient este să folosiți la maximum opțiunea de Programare întârziată, prin care puneți de exemplu hainele de cu seară și programați mașina de spălat rufe să înceapă la o oră convenabilă atât pentru spălare cât și pentru finalizarea procesului de spălare-uscare.
Mai sunt mașini de spălat rufe cu uscător precum LG F4J6TGOW care la finalul programului de spălare/uscare reușesc să țină hainele proaspete prin tehnologia Spa Steam.

Modele recomandate de mașini de spălat rufe cu uscător

După cum spuneam, plănuim și noi să achiziționăm un astfel de aparat electrocasnic. Am cântărit bine opțiunile pe care le avem, dar până la urmă venim spre un aparat combo 2 in 1 datorită lipsei spațiului și datorită necesității încadrării într-un buget de aproximativ 2500-3000 lei.

Masina de spalat rufe cu uscator LG F4J6TGOW – Capacitate spălare 8 kg – Uscare 5 kilograme

LG F4J6TGOW
LG F4J6TGOW

LG F4J6TGOW are marele avantaj al unui preț foarte bun și al disponibilității destul de extinse atât în magazinele online cât și în cele fizice. L-am văzut și în câteva magazine de specialitate, are un design foarte plăcut(arată mai bine decât în poze) și panoul de comandă este extrem de intuitiv. Dar, cum spuneam, principalul său atu este prețul.

Are o capacitate de spălare generoasă – 8 kilograme, ceea ce înseamnă că poate spăla cu ușurință și o plapumă. Totuși nu stă atât de bine la capacitate de uscare, aceasta fiind de 5 kilograme, deci la fiecare spălare va trebui să pui hainele în uscător pe reprize.
Desigur, este și varianta încărcării cam pe jumătate. 

Altfel, unitatea de mașină de spălat le are pe toate, de la program super rapid la absolut tot ce ai avea nevoie de la o mașină de spălat rufe. Practic, prețul ei este cumva de o mașină de spălat de top dar are inclusă și opțiunea de uscare haine, un bonus excelent, dar care totuși are 

Electrolux Dual-Care EWW1696SWD, Spalare 9 kg, Uscare 6 kg

Electrolux Dual-Care EWW1696SWD
Electrolux Dual-Care EWW1696SWD

Electrolux Dual-Care EWW1696SWD a fost primul pe shortlist inițial, datorită unei capacități mari de spălare dar și pentru că are o capacitate de uscare ceva mai mare. În plus, funcția Time Manager, care ajustează programele de spălare astfel încât acestea să se finalizeze în timpul dorit este extrem de bun.

Cu clasa A pe linie la toate – eficiență energetică, spălare și centrifugare – aparatul nu are cum altfel să fie decât bun. Și crede-mă, pentru un aparat care încorporează și uscător de haine, care consumă mult curent, este importantă o clasă de eficiență energetică bună.

Are și o viteză de centrifugare de 1600 rpm, cam cea mai mare viteză de centrifugare intâlnită pe mașinile de spălat rufe clasice.

Un alt avantaj al acestei mașini de spălat rufe cu uscător încorporat de la Electrolux este că are o operare destul de silențioasă atât la spălare cât și la centrifugare, comparat cu alte mașini de spălat rufe.

Hotpoint AQD970D49 – Capacitate spălare 9 kilograme, uscare 7 kilograme

Hotpoint AQD970D49 este una dintre cele mai eficiente mașini de spălat rufe cu uscător dacă stăm să ne raportăm la raportul dintre capacitatea de spălare și cea de uscare. Cu o capacitate de spălare de 9 kilograme și uscare de 7 kilograme, în multe situații e posibil ca dintr-o singură încărcătură să și usuci toate hainele puse la spălat. 

Viteza de centrifugare este și ea mare, iar eficiența energetică a mașinii de spălat rufe foarte bună.

Este un model foarte popular, poate printre cele mai recomandate și întâlnite în magazine, dar are totuși și multe recenzii negative, pe eMAG, la momentul redactării acestui ghid produsul fiind cotat cu puțin sub 4 stele. 
Multe dintre acestea vorbesc că este vorba de un aparat zgomotos iar lipsa un program scurt de spălare este foarte deranjantă pentru situațiile în care hainele trebuie doar reîmprospătate.

Așadar, are un mare avantaj prin capacitatea mare de uscare, dar din ce citesc este un produs cu o loterie dacă veți fi mulțumiți.

Sfaturi la folosirea uscătorului de rufe

Sunt sigur că în ceea ce privește unitatea de spălare nu veți avea probleme să folosiți electrocasnicul, dar niște sfaturi privind folosirea uscătorului de rufe nu mi-ar fi stricat la început nici mie:

  • încercați să preferați o durată mai mare de uscare în detrimentul unei temperaturi înalte de uscare. O temperatură prea mare de uscare poate degrada hainele.
  • unele haine nu pot fi puse la uscător. Căutați eticheta fiecărei haine pentru a fi siguri că procesul de uscare nu l-ar degrada
  • Pentru haine care să nu fie șifonate, scoateți hainele din cuva uscătorului imediat ce programul de uscare s-a terminat
  • folosiți mult mai puțin balsam de rufe decât o faceți în mod obișnuit pentru ca mirosul să nu fie foarte pregnant

Altfel, nu vă speriați dacă la primele folosiri ale unității de uscător se va lăsa un miros.

Una peste alta, o mașină de spălat rufe cu uscător, mai ales după ce îi aflați avantajele și dezavantajele, poate să vă fie un aliat extrem de important în lupta cu treburile zilnice. Cu o mică obișnuință, programarea la minut a ciclurilor de spălare și uscare, mașina de spălat rufe cu uscător vă poate aduce un confort neînchipuit înainte de existența acestui aparat în cămin. Și o dată ce te obișnuiești să scoți hainele uscate- cu greu vei mai dori să întinzi rufele pe sârmă.

[sam id=”3″ codes=”true”]

One thought on “Mașina de spălat rufe cu uscător – Soluția ideală în lipsă de spațiu și pentru economii

  • 11 decembrie 2020 la 19:04
    Permalink

    Sa te ferească d-zeu sa se strice ca vb cu robotii, stau cu mașina de spălat beko 22000 RON în garanție nici un an, vb doar cu call Center ca echipa nu exista, mari țepari, turci ce așteptări sa ai, mâine îmi comand garnitura 3 mi-l și o schimb eu ca nu am ce face

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *