5 Moduri de a Conecta Laptopul la Televizor
Conectarea laptopului la televizor este posibila de ceva vreme prin mai multe porturi si astazi va vom prezenta 6 dintre cele mai uzuale metode de a conecta laptopul la televizorul de acasa sau la un alt dispozitiv. De cele mai multe ori, regasim toate aceste porturi la televizoarele moderne de astazi (chiar daca unele tehnologii s-au invechit si se recomanda cabluri si tehnologii mai moderne) si mai putin la laptopuri, in functie de grupa din care fac parte – multimedia (filme, jocuri), office sau grafica.
Asadar, conectarea laptopului la televizorul de acasa este foarte simpla, utilizand cabluri sau porturi care se gasesc de multe ori in comert la preturi acceptabile si in intr-o varietate foarte larga.
1. Conectarea prin S-Video
Portul S-Video este intalnit cu precadere la televizoarele mai vechi, insa multe modele noi inca au acest port. Totusi, nu la fel se poate spune despre laptopuri, incepand cu anul 2010 s-a inceput renuntarea la acest port, chiar daca face transfer atat digital cat si analogic insa pierderile de detalii sunt destul de mari. Conectarea se face pur si simplu introducand mufele corespunzatoare la laptop si la televizor.
2. Conectarea prin cablu VGA (D-SUB 15 pini)
Majoritatea laptopurilor ofera o iesire VGA si multe dintre televizoare au si ele acest port. Pe unitatile de redare grafica, cel mai intalnit acest este cel care leaga de regula calculatorul catre monitor, asadar in principiu toti avem in casa un asemenea cablu. Cel mai ieftin cablu VGA porneste de la aproximativ 10-15 lei in oferta magazinelor online, aici aveti un model Belkin cu o lungime a cablului mare, pentru comoditate. Conectarea VGA este analogica, asadar la rezolutii mai mari de 1600 x 900 nu este recomandat, daca folositi un televizor cu rezolutie 1920 x 1080 pixeli, adica Full HD nu este cel mai indicat. Dupa ce conectezi cablul atat la laptop cat si la televizor prin click dreapta – Screen Resolution si Detect pornestii sau opresti redarea. De asemenea, unele laptopuri au buton de pornire/oprire automata.
3. Conectarea prin DVI
DVI inseamna in fapt Digital Video Interface si ofera o calitate mai buna decat VGA, insa nu este atat de larg raspandita conexiunea aceasta la laptopurile de dimensiuni mai mici din cauza dimensiunilor. Aceste cabluri ofera o calitate a imaginii foarte buna si pentru noile televizoare Full HD. Pornirea si oprirea conexiunii se face intocmai ca la VGA. Cablurile DVI sunt mai scumpe decat cele VGA, vezi modelul dublu-ecranat de la Hama.
4. Conectarea prin cablu HDMI
Portul HDMI este cel mai raspandit mijloc de conectare al gadgeturilor la ora actuala. Majoritatea laptopurilor noi au acest port si la fel sta treaba si la televizoare. Cablurile HDMI-HDMI se gasesc intr-o varietate de modele (vezi aici unul bun), dimensiuni si preturi iar conectarea este extrem de simpla, intocmai ca si la portul VGA si DVI.
5. Conectarea prin server DLNA
Astazi, toate televizoarele moderne au posibilitatea de a conecta la televizor dispozitivele de acasa, fie ca vorbim de calculator, laptop sau chiar si telefonul care este legat la wireless sau retea prin router. Astfel, se instaleaza pe calculatoare programul de la LG, Sony sau Samsung pentru share. De exemplu la Samsung avem programul AllShare, disponibil si in varianta pentru telefoane mobile aici.
BONUS. Conectarea prin convertor wireless
Desi mult mai scumpa, te scapa de dureri de cap asupra multitudinii de cabluri si de asemenea are o mai larga utilizare. Un astfel de model ar fi Kit Full HD Wireless Zinwell ZWD-2422.