Optiune de Roaming pentru Cosmote – Abonament
De aproximativ 5 ani de zile sunt un client relativ mulțumit al operatorului Cosmote. Au fost scurte momente în care am fost foarte supărat pe ei, fie datorită procedurilor interne, fie datorită calității ceva mai slabe a convorbirilor – am impresia că se pierde cam mult din calitatea convorbirilor din timpul apelurilor în momentele de vârf ale rețelei. Desigur, nu am de unde să știu dacă și în alte rețele ar fi la fel, însă îmi aduc aminte de Orange HD Voice (chiar dacă aparent cerințele pentru această funcție sunt cel puțin ciudate – soft custom).
O altă nemulțumire în ceea ce privește Cosmote, de data asta ceva mai recentă este semnalul extrem de slab în liniile de metrou. Spre exemplu, în stația de metrou Jiului din București, Cosmote nu are deloc semnal, în condițiile în care până și RDS prin Digi Mobil oferă semnal + internet wireless gratuit pentru abonați.
Activare Roaming Cosmote pentru țări UE și opțiuni de voce actuale disponibile
Dacă ești abonat Cosmote, îți recomand activarea serviciilor de roaming cu mai multe zile înainte de plecarea din țară. Astfel, te asiguri că nu vei fi luat pe nepregătite și elimini graba și stresul asociat erorilor temporare sau procedurilor de activare care chiar dacă de cele mai multe ori funcționează cum trebuie, excluzi anumite momente nefericite, când de exemplu Self-Care (*100#) nu ar funcționa.
Site-ul Cosmote este foarte stufos, neadaptat anului 2013 și te poți pierde foarte repede prin informațiile prezentate acolo, alegând poate ceva de care nu ai nevoie sau o opțiune care nu este neapărat varianta ideală. Am hotărât să încerc să fac un rezumat al opțiunilor disponibile, valabile în momentul în care le-am scris. Aceste informații în timp se pot actualiza și în nici un caz nu sunt considerate oficiale.
Roaming Avantaj
Roaming Avantaj este pachetul standard de roaming oferit de către operatorul Cosmote. Cu pachetul roaming activat pe telefon, ai acces la el fără să fi nevoit în a alege eventuale alte opțiuni sau extraopțiuni. Pachetul acesta este disponibil atât pentru cei care au abonament cât și pentru cei care sunt pe cartele pre-plătite.
Cred că acest pachet, pentru cei care nu vorbesc la telefon extrem de mult este cel mai avantajos.
Informații detaliate cu privire la această opțiune regăsești în acest meniu al site-ului Cosmote, după selectarea destinației – cu toate că pentru UE tarifele sunt aceleași, fiind reglemenentate.
Roaming Traveler
O altă opțiune disponibila pentru abonații Cosmote este cea numită Roaming Traveler. Această extraopțiune se cere activată și este recomandată pentru cei care vorbesc mult la telefon și au incluse minute naționale în abonament.
Opțiunea consumă din minutele naționale incluse în abonament în momentul în care efectuezi apeluri spre casă sau locale, tariful fiind de 1,12 euro pentru fiecare minut, cu TVA inclus. Taxarea se efectuează la minut iar după depășirea minutelor din abonament prețul pentru fiecare minut este de 0.32 euro pentru fiecare minut și 1.12 euro pentru fiecare 30 minute.
Pentru apelurile primite sunt tarifate cu 1.12 euro pentru fiecare 15 minute.
Detalii suplimentare despre această informație poți să regăsești în această zonă.
[sam_ad id=”41″ codes=”true”]
Internet Roaming la Cosmote
Nu am găsit din păcate multe detalii despre opțiunile de date disponibile în Roaming pentru Cosmote, iar ce referințe sunt pe site-ul operatorului se referă la produse destul de scumpe. Practic, avem două extraopțiuni: Roaming Internet și Travel&Surf.
Personal consum undeva la 60 MB de date pe zi, în regim normal, inclusiv wireless. În concediu cred că aș consuma cu un smartphone și 100 MB, așadar de aceea spun că totuși internetul în Roaming la acest operator este încă scump. Aștept reglementări de la UE și pe această zonă.
Extraopțiunea Roaming Internet
Vine doar în variante: cu 25, 50 și 100 MB de date, toate cu o valabilitate de o săptămână.
Practic, prețul pentru un MB de trafic de date este undeva de la 0.31 MB pentru fiecare MB.
Detalii suplimentare găsești aici.
Extraopțiunea de internet Travel & Surf
O opțiune ceva mai digerabilă, mai ales cea de 300 MB. Deși costul e mare, practic pentru 7 zile ai trafic nelimitat, chiar dacă viteza scade la 32 kbps (adică foarte, foarte puțin).
Accesul la aceste extraopțiune se face extrem de simplu, printr-o aplicație dedicată din Google Play. Această aplicație promite multe, inclusiv achiziționarea de extraopțiuni de roaming.
Din păcate, atunci când am realizat niște teste, am întâmpinat o problemă. S-ar putea ca eroarea să vină datorită faptului că mă aflam în țară, așadar voi testa pe viitor dacă totuși aplicația funcționează pentru telefonul meu, un HTC One X.
Aventuri anterioare cu roaming-ul Cosmote
Acum aproximativ 4 ani, când am trecut pe abonament la acest operator am avut o vizită de serviciu în Serbia. Pe drumul spre graniță mi-am amintit că nu am activat acest serviciu pe noua cartelă de abonament și am cerut activarea de la Serviciul de Relații Clienți. Deși am plătit o garanție la semnarea abonamentului, operatorul a spus că pentru activarea roaming-ului în țări Non-UE este necesară plata unei garanții suplimentare – de 500 lei, pentru că relația mea contractuală cu operatorul telecom nu este foarte veche. Nu știu dacă în acest moment situația s-a rezolvat, cert este că supărarea mea pentru respectivele zile încă nu a trecut.
Ulterior, am reușit să activez roaming-ul, însă nu am mai călătorit în afara Uniunii Europene și cum nu am fost plecat pentru mai multe zile și din fire nefiind foarte vorbitor la telefon, am suportat costurile de rigoare.
Aștept să îmi povestiți în comentarii și voi experiențe de roaming cu Cosmote, sfaturi și sugestii pentru a avea cele mai mici prețuri la roaming. Desigur, dacă în roaming ați avut probleme, așteptăm și acel feedback, pentru a putea să avem în ecuația activării acestui serviciu toate detaliile!
[sam_ad id=”41″ codes=”true”]