Plita electrică versus plita pe gaz – sau cum nu vrei să te mai întorci la aragaz

Cred că cel mai important loc din bucătărie, pe lângă care ne învârtim zi de zi și fără de care nu putem să trăim este aparatul de gătit. Fie că îl folosim doar de câteva ori pe săptămână sau lună, sau poate chiar în extram cealaltă – în fiecare zi, este foarte important ca acest produs electrocasnic să funcționeze fără cusur și să avem parte de ce poate fi mai bun în această materie. 
Că doar știm că o prăjitură iese bună nu doar datorită calităților bucătarului, dar și a calității echipamentelor și ustensilelor care au contribuit la coacerea ei.

Probabil mare parte dintre noi am crescut în bucătărie pe lângă aragaz și aproape maniacal verificam ca nu cumva să uităm aragazul pornit, vreun ochi rămas deschis din greșeală. Iar pentru aceia care erau cu butelia, învățam că întâi se închide butelia, apoi ochiul la gaz.

Sau, poate ținem minte, când eram în clasele primare, eram învățați ca primul lucru pe care îl facem când intrăm în casă, înainte de a porni lumina – este să mirosim – nu care cumva să fie o scurgere de gaze. Sigur, acest lucru îl mai facem și trebuie să îl facem în continuare.

Ei bine, personal cred că aragazul așa cum îl știm noi își trăiește ultimul deceniu de glorie. Nu doar că este depășit tehnologic, este depășit și economic, dar și din punct de vedere al confortului. Singura întrebuințare unde mai văd pentru o plită pe gaz este acolo unde nu există alimentare cu energie electrică. Sau, desigur, acolo unde obișnuința e prea mare – că îmi e foarte greu să îi explic, de exemplu, bunicii mele de ce aragazul pe care-l folosește de 80 ani nu este cea mai bună metodă de a prepara alimente.

Deși în România în mod tradițional plitele pe gaz (și implicit aragazurile) sunt cele mai populare, nu la fel stau lucrurile în străinătate, de exemplu în țările nordice sau în America este foarte rar să vezi vreun aragaz, oamenii fiind îngrijorați în ceea ce privește siguranța.

Plitele electrice aduc confort și gătire uniformă

O plită electrică în primul rând aduce confort. Ai pornit-o, ai ales treapta de temperatură și mereu va avea aceeași putere de încălzire. Vei știi că omleta se face cel mai bine la treapta 6 de căldură și plitele moderne, cum ar fi Hansa BHC63508 au și timer. Și nici nu trebuie să scoți o avere din buzunar pentru ele.

În schimb, plita pe gaz, sau aragazul tradițional, poate avea variații de presiune la gaz, ceea ce va afecta randamentul de încălzire. Depinde și cât de bine răsucești robinetul ochiului aragazului, că știm amândoi că nu e mereu o știință exactă.

Preț, preț, preț – depinde de modelul ales și de firmă

În general, dacă stăm să adunăm faptul că un aragaz îți oferă și plita, dar și cuptorul – indiscutabil o plită bună electrică, de la un brand recunoscut, alături de un cuptor separat – va fi aproape întotdeauna decât o variantă din aceeași grupă de buget la un aragaz.

Dar, desigur, spuneam de confort și mai spun că îți oferă flexibilitate – atât în a alege ceva mai personalizat, cât și flexibilitate de a le poziționa separat, nu standardul plita trebuie să fie deasupra cuptorului. Pentru că nu, nu trebuie.

Plitele electrice cu inducție sunt definiția siguranței

Iar plitele cu inducție sunt superbe – zona de gătire practic nu se încălzește decât la contactul dintre vasul de gătit și plită. Poți practic liniștit să ții mâna pe suprafața plitei în timp ce lângă fierbe oala cu ciorbă. Desigur, evită asta, nu plita te va răni, ci poate dă în clocot ciorba.

Plită cu inducție Gorenje
Plită cu inducție Gorenje

Sigur, de ținut cont că o plită cu inducție are nevoie de vase speciale. Dar și aici majoritatea vaselor noi de astăzi sunt bune și pentru acest tip de plite electrice din ce în ce mai populare.

Economii de curent electric versul prețul gazului

Stând la bloc, unde dacă de exemplu ești în București, plătești consumul de gaz ca parte din întreținere, împărțit la număr de persoane, s-ar putea ca nici să nu știi cât plătești pe gaz. Sau, dacă știi, e posibil să nu fie doar pentru aragaz.

Un lucru e clar: e discutabil dacă cu o plită electrică vei economisi bani.

Totuși, de menționat este că plitele electrice de astăzi devin din ce în ce mai economice și oferă o eficiență mult mai mare la încălzirea preparetelor. Așadar, acei câțiva lei diferență între economiile la factură pe care un aragaz le-ar aduce, mai ales în sistemul centralizat, cred că totuși merită confortul încălzirii electrice.

Și, în plus, o plită electrică nu ocupă spațiu. Mă uit la anumite plite electrice că efectiv cântăresc câteva kilograme și cam aia. Se pot încorpora super elegant în mobila de bucătărie și ulterior cuptorului îi poți găsi și un alt loc, eventual printre sertare. 

Iar dacă cumva încă te bazezi la butelie pentru vechiul aragaz, e posibil ca totuși să vrei să renunți atât la pericolul buteliilor cu gaz, dar mai ales la disconfortul achiziției permanente a buteliilor. 

Plitele electrice au însă un dezavantaj – se încălzesc mai greu

Aragazul îl vezi și are efect imediat când răsucești robinetul și îl deschizi mai tare. Pe cealaltă parte, o plită electrică de obicei ia timp până se încălzește, mai ales dacă vorbim de un model fără inducție.
Acesta este totuși motivul pentru care în multe bucătării ale restaurantelor este preferat totuși gazul – la gătire ceva mai industrială este mai rapid.

Marele avantaj al plitelor electrice – sunt super ușor de întreținut

Ca să dăm una rece și una caldă, trebuie spus că plitele electrice prin definiție sunt mai ușor de întreținut, și aici mă refer la partea de curățenie. Suprafața este în aproape toate cazurile perfect plană și din același material, așadar se șterge super ușor. Este ca și cum ai curăța un geam de sticlă.
Pe când, la o plită pe gaz cu ochiuri – ei bine, îți doresc succes pentru că va trebui să dai jos întâi grătarul, apoi va trebui să scoți ochiul de încălzire și apoi să te chinui cu curățatul fiecărui colțișor. Deloc distractiv.

Modele hibrid – aragazuri cu plita electrică și cuptorul alimentat pe gaz

Bine, trebuie menționat și că există produse hibrid, practic în formă de aragaz – cu plita electrică și cuptorul pe gaz, sau chiar invers, dar eu nu sunt fanul acestor sisteme. Singurul avantaj este că nu mai trebuie să încorporezi, dar parcă nu mai e atât de elegant.

Și chiar sunt multe modele disponibile aici, de la producători diverși precum Hansa, Bosch sau Electrolux.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *