S-a confirmat oficial: Nokia PureView a fost ultimul telefon Symbian!
Oficial, in acest moment, Symbian a murit, dupa cum cei de la Nokia au confirmat chiar astazi. In anuntul privind castigurile companiei care au fost facute publice acum ceva vreme, Nokia a confirmat ca 808 PureView, relansat anul trecut, in 2012, a fost chiar ultimul device pe care compania il mai face pe platforma Symbian: „De-a lungul tranzitiei noastre catre Windows Phone, in timpul anului 2012 am continuat sa exportam device-uri bazate pe Symbian”, a notat compania. „Nokia 808 PureView, un device care prezinta capacitatile noastre imagistice si care a ajuns pe piata la mijlocului anului 2012, a fost ultimul device Symbian de la Nokia.”
Aceasta declaratie confirma rapoartele indelung vehiculate, incepand cu acum mai mult de un an in urma, cum ca, prin PureView, va fi ultima data cand vom vedea un Symbian. Intre timp, stirile au inceput sa se scurga si in afara cum ca tehnologia PureView, bazata pe imagine si mult celebrata, va aparea si pe dispozitive Lumia anul acesta, dar mai tarziu.
In relatarea despre castigurile companiei, lansata astazi, s-a notat ca numarul mobilelor Symbian vandute in trimestrul al 4-lea al anului 2012, au fost de 2,2 milioane de unitati, cu jumatate mai putine decat telefonul Lumia Windows, estimat la 4,4 milioane de unitati vandute, si mai putin de 14 % din volumul total de smartphone-uri, care a insumat 15,9 milioane de unitati.
Inainte de a da lovitura cei de la Android sau Apple, Symbian a fost cea mai mare platforma pentru smartphone-uri din lume, pozitie pe care s-a mentinut pana in 2011, cand a fost depasit de Android.
Symbian a luat nastere in jurul anului 1998, la inceput conceput ca un efort de multi-vanzari intre Nokia, Ericsson, Motorola si Psion pentru a crea o platforma comuna de smartphone, care sa fie folosita pe device-urile tuturor celor 4 companii implicate. Parteneriatul nu a functionat niciodata pe atat de simplu pe cat s-a intentionat – desi astfel de dispozitive chiar au luat nastere datorita lui.
Intre timp, Apple a produs primul iPhone, Google a dat startul cu Android, iar Nokia a inceput sa „transpire”. In 2008, Nokia subjuga tot controlul asupra lui Symbian si l-a adoptat pentru sine. Si, intr-o incercare de a cuceri producatorii si dezvoltatorii de mobile sa concureze impotriva ecosistemului Android, a facut din Symbian un produs nou pe piata. Totusi, nimeni nu s-a implicat si astfel, putin cate putin, distribuirea pe piata a inceput sa se destrame.
Cum Nokia a depus mai mult efort pe strategia de a lupta din spate, bazata in jurul telefoanelor Windows Lumia si a dispozitivelor similare sau a mobilelor de buget redus realizate pe OS-ul propriu, S40 (numite Asha line), Symbian a inceput sa paleasca – cum s-a tot observat si aratat in ultimele zile. Mai ales ca a fost straniu reprezentat de un logo sters pe site-ul sau, care acum este intretinut de Accenture, ca urmare a unui parteneriat de vanzare/distribuire.
In ceea ce priveste in ultimul trimestru Symbian a numarat numai 2.6 % din distributia de smartphone-uri, comparand cu mai mult de 72% pentru Android. O parte din acest procentaj mic este din cauza cererii, iar o parte se explica prin faptul ca Nokia a depus in mod semnificativ mai putin efort in privinta acestor device-uri.
Dar privind declaratiile de azi, au mai fost semnale la inceputul acestei luni cum ca Nokia va recunoaste astazi sfarsitul pentru Symbian. Atunci, executivii notau ca cel de-al patrulea trimestru ar fi „ultimul trimestru semnificativ pentru Symbian” in afacerile si foile de calcul ale companiei Nokia.
In restul dezvaluirilor de astazi, in care Symbian este mentionat de 22 de ori, in timp ce Lumia de 57 de ori, este descris felul in care veniturile din Symbian au fost doborate, iar costurile si eforturile dedicate acestei platforme au fost si ele, astfel, in scadere. Symbian a mai fost invinovatit si de marea cadere in vanzari de care Nokia a avut parte in intreaga China. Acolo, vanzarile pe care le-a avut aceasta companie au fost mai mici cu 69 % (in comparatie cu cresterea raportata de Apple ieri, care a fost de 67 %).
Sursa: techcrunch.com