Sfaturi Practice pentru Alegerea unui Aparat de Aer Conditionat

Cum vara sta sa inceapa curand, aparatele de aer conditionat vor fi din nou la mare cautare de catre cei care doresc sa isi racoreasca locuinta. Daca pana acum cativa ani posesia unui astfel de aparat era considerata un moft, astazi lumea s-a obisnuit si practic nu ne mai imaginam viata fara aceste aparate, mai cu seama ca schimbarile climatice aduc si la noi perioade lungi de seceta si calduri aproape insuportabile.

In acest sens exista numeroase aparate de aer conditionat, modele foarte diferite intre ele si alegerea unui aparat care sa fie potrivit pentru locuinta noastra sa fie mult ingreunata. Avem criterii in functie de brand, capacitatea de racire/incalzire (exprimata in BTU), daca are sau nu are functie inverter, telecomanda inteligenta si multe alte criterii asupra carora nu ne putem decide. In acest articol incercam sa va aducem un pic mai aproape de adevar cu sfaturi practice pentru a alege propriul aparat de aer conditionat potrivit.

Care este cea mai buna perioada pentru cumpararea unui aparat de aer conditionat?

Aproape de fiecare data cand cumperi un aparat de aer conditionat, montajul acestuia cade in sarcina ta. Daca la aparatele de aer conditionat Beko se mai asigura inclus in pret si montajul daca sunt promotii sau standard la modele mai scumpe, chiar si atunci tu ca client trebuie sa suni la o firma autorizata pentru montaj. Acest lucru nu ar fi o problema, insa montajul se face pe programare, ori programarea poate veni pe maine sau chiar si la 10 zile, in functie de nivelul de incarcare pentru respectivele firme. Si atunci te intrebi, cand ai putea sa cumperi un aparat de aer conditionat astfel incat sa ai si preturi bune, si montaj rapid si daca se poate sa te  bucuri de modelele cele mai noi lansate de catre producatori.

Cea mai buna perioada pentru cumpararea unui aparat de aer conditionat este intre aprilie si inceputul lui iunie. Astfel de asigurari ca prinzi cele mai noi modele pentru anul incurs, montajul se face ceva mai repede si te bucuri vara intreaga de racoare acasa.

Recomand sa cumparati aparatele de aer conditionat online de la eMAG (livrarea rapida in 24h de la comanda), Flanco sau Electrofun. Practic atunci cand ai cumparat, livrarea se face repede si poti sa programezi in avans montajul. Si online e mai ieftin plus nu iti bati capul cu alergarea prin mai multe magazine si transportul personal acasa.

aparat-de-aer-conditionat

Ce capacitate de racire/incalzire sa aleg?

Capacitatea de racire si incalzire este una dintre cele mai importante caracteristici ale unui aparat de aer conditionat. Practic, esta criteriul care in mare parte va determina cat de multumit vei fi de aparat, odata montat si pus in ciclul de functionare.

 Numarul de BTU (British Termal Units) este standardul pentru aceasta functionalitate si recomandam ca acest numar sa fie foarte urmarit atunci cand cumperi un AC. Daca numarul de BTU este prea mare sau prea mic, racirea si/sau incalzirea va fi una defectuoasa si achizitia poate fi ratata din acest motiv. De asemenea, un numar prea mare de BTU pentru o suprafata prea mica face dezumidificarea sa functioneze defectuos si ar fi pacat ca aceasta functie sa nu fie folosita in parametri optimi din aceasta cauza.

Iata un mic tabel cu numarul de BTU recomandati, in functie de suprafata pe care doresti sa fie climatizata:

Suprafata deservita in m2 BTU Recomandat Model AC Recomandat
Pana in 14 5000
15 5200
20 6000
33 8000

39 9000

 

46 10000
  • Ariston AE-MW12-DX, este de 11.000 BTU, desi in specificatii il mai gasiti trecut si cu o valoare mai mare
52 12000
  • Whirlpool AMD 012 – recomandat si pentru un apartament cu doua camere semidecomandat, cu montare in camera intermediara
  • VORTEX VAC-A12A, ieftin si cu o firma distribuitoare doar pentru Romania
  • Samsung Boracay AQ12TSBNCEE

60 14000
84 15100
103 18000
133 22000
154 25000

Acest grafic tine cont de conditii ideale. Pentru orice persoana mai trebuie adaugat aprox. 1000 BTU cat si pentru electrocasnicele care functioneaza in incapere, iar daca incaperea este puternic luminata de razele soarelui, mai poti adauga la calcul inca 2000 BTU.

Din pacate, in Romania si nu doar la noi, majoritatea modelelor de AC au 9000, 12.000 sau 18.000 BTU, de capacitate mai mica nu am prea vazut. Acestea se potrivesc in general pentru apartamente de 1, 2 sau 3 camere, desi la un apartament cu 3 camere deja personal recomand doua unitati mai mici – unul de 9000 BTU in sufragerie si unul de 12.000 montat pe hol.

Tehnologia Inverter

Aparatele de aer conditionat cu tehnologia inverter sunt semnificativ mai scumpe decat modelele fara, insa categoric merita investita pentru randamentul mai bun pe care il ofera. Acesta tehnologie ajusteaza viteza cu care se face racirea si spre deosebire de modelele fara inverter, racirea este mai constanta si mai uniforma, viteza de racire fiind constanta si nu porneste ventilatorul in hopuri. De asemenea, aceste AC-uri iau in considerare mai multi factori cu care lucreaza si ajusteaza temperatura de racire la fanta de aerisire in functie de senzorii aparatului si cerintele utilizatorului.
In general aceste modele ofera si un zgomot mai redus, atat la unitatea de racire interioara cat si la unitatea exterioara.

Iata cateva modele de AC-uri cu inverter interesante: Whirlpool AMD 024 Inverter (vine cu filtru HEPA incorporat pentru un aer purificat), Midea de 9000 BTU (montaj inclus!), Samsung AR12FSFTKWQN.

Alte functii

Personal mai recomand cateva criterii pentru a cumpara aparatul de conditionat cel mai bun pentru casa ta:

  • sa fie cu filtru HEPA sau carbon activ – recomandare
  • sa opereze unitatea exterioara la temperaturi cat mai joase pentru a asigura si functia de incalzire, eventual sa posede functie de dezghetare
  • zgomot cat mai mic la unitatea exterioara, mai ales daca locuiti la bloc

Voi ce alte criterii si sfaturi aveti pentru alegerea aparatului de aer conditionat? 

[sam_ad id=”12″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *