Stratobus – Supraveghere video cu o drona lansata la 20km inaltime

In ultima vreme proiectele cu dronele se inmultesc din ce in ce mai repede. Dupa ce Google a anuntat ca doreste sa lanseze tot felul de drone pentru a aduce internet in zonele mai putin favorizate, ideile au fost preluate pentru a lansa un fel de drone si pentru supraveghere spatiala. Toata lumea stie ca deja exista avioane de supraveghere fara pilot, insa acum am dat peste Stratobus – un proiect care doresc sa faca o supraveghere de la o inaltime de 20 kilometri, deasupra altitudinii la care zboara de regula avioanele comerciale de linie sau militare. Adica direct in stratosfera.

Strabous este un proiect care seamana cu un balon plutitor insa are pe langa asta si un sistem de panouri fotovoltaice si niste motorase care il tin mereu pe aceeasi pozitie pentru a putea face supraveghere fixa.

Printre aplicatiile la care s-au gandit cei care au in plan dezvoltarea Stratobus se numara supravegherea frontierelor, supraveghere aeriana pentru vase si avioane si de asemenea management pentru tot felul de situatii de urgenta cum ar fi incendii, inundatii, monitorizare video, samd. As putea spune ca ar putea sa ajute inclusiv la gasirea avionului Boeing 777 al celor de la Malaysia Airlines, pierdut acum mai bine de doua saptamani fara urma.

[sam id=”3″ codes=”true”]

De asemenea, ar putea fi un canal de comunicare intre satelitii plasati pe orbita si receiverele de pe pamant, pentru amplificarea semnalului.

StratoBus este un proiect realizat in Franta si se foloseste inclusiv de inovatii realizate de catre cei de la Alenia Aerospatiale, compania care a dezvoltat in parteneriat cu British Aircraft Corporation celebrele avioane Boeing, retrase in acest moment din serviciul comercial. In continuare Alenia produce avioanele de tip ATR, acele avioane pe jet pe care le foloseste inclusiv Tarom-ul.

Revenind la aceasta pseudo drona care va fi plasata in stratosfera undeva la un plafon de 20.000 metri , mi-a placut foarte mult videoclipul de prezentare si sunt sigur ca se pot gasi diferite aplicatii pentru proiect, mai ales aplicatii militare de supraveghere.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *