Tehnologia OLED – Viitorul se Apropie!

Ecrane plate, foarte subtiri va puteti imagina, imagine High Definition, am experimentat deja dar un display ultra subtire, de o claritate maxima si care sa se indoaie va  puteti imagina? Desi pentru sceptici, pare poate, prea pfuturistica propunerea,  noua tehnologie OLED aduce cu succes o noua perspectiva in acest sens.

OLED este acronimul folosit pentru Organic Light Emitting Diode si promite sa aduca o imagine mai clara, un consum semnificativ mai redus fata de aparatele electronice conventionale cum sunt cele LED (Light Emitting Diode) si LCD (Liquid Cristal Displays) si flexibilitate a ecranului.

In cele ce urmeaza am sa explic structura si componenta acestor displayuri, care este principiul de functionare si ce tipuri exista deja sau sunt programate sa apara in viitorul apropiat si care sunt posibilele lor aplicatii practice.

Tehnologia are la baza un material organic din polimeri sau molecule care este sustinut de doi conductori, daca mai tineti minte, de la fizica, un anod si un catod apoi totul este invelit in substratul protector din sticla sau plastic. Stratul organic semiconductor este cu 200 ori mai subtire decat un fir de par, iar displayrile OLED pot avea 2 sau 3 straturi de astfel de material.

Straturi OLED

La fel de misterios ca si lumina, principiul de functionare inteligenta este foarte simplu: energia electrica patrunde dinspre catod spre anod prin intermediul stratului organic, astfel catodul cedeaza electroni stratului organic, iar anodul atrage electronii de pe stratul organic  si creaza astfel energie sub forma de protoni de lumina. Culoarea luminii depinde de tipul de molecule utilizate in cadrul stratului de emisie iar luminozitatea este direct proportionala cu electricitatea indusa.

Cea mai grea parte este plasarea straturilor organice pe dispozitiv. Acest lucru se poate realiza prin trei procedee: VTE, OVPD sai injectie. VTE vine de la Vacum Thermal Evaporation, este cel mai ineficient si costisitor proces care incalzeste moleculele, care mai apoi se evapora si fac condens la o suprafata cu substante reci unde sunt colectate. OVDP Organic Vapor Phase Deposition are la baza acelasi principiu al evaporarii si condensarii insa moleculele sunt transportate prin intermediul unul gaz. Cea mai simpla metoda este aceea a injectiei, in care moleculele sunt foarte fin pulverizate pe suprafata dorita. Aceasta metoda este cea mai simpa si putin costisitoare.

De asemenea, se poate opta pentru ca stratul organic sa fie alcatuit din molecule sau polimeri, molculele au fost utilizate prima data de cei de la Kodak in 1987 insa procesul e costisitor si greu de aplicat pentru ecrane mari, astfel, actual se merge mai degraba pe utilizarea polimerilor.

Diferenta majora, ca principiu de functionar, intre OLED si displayurile conventionale consta in faptul ca OLED-urile nu necesita o sursa de lumina in spatele ecranului intrucat fiecare pixel, are proprietatea de a se autoilumina. Acest lucru reduce pe de-o consumul de energie, iar pe de alta confera imagini semnificativ mai bune ca si claritate, unghi de privire nelimitat, culoare si viteza de reactie.

Ca tipuri de OLED existente, sunt PMOLED si AMOLED, diferenta intre cele doua consta ca PMOLED (Passive Matrix OLED) este realizat din fasii de anod, catod si strat organic si este folosit pentru ecrane mici de MP3 Playere si telefoane mai modeste, iar AMOLED (Active Matrix OLED) este realizat straturi intregi, are o claritate mai buna si o calitate mai ridicata si este folosit pentru aparaturi cu tehnologie mai avansata.

PM OLED
AM OLED

De asemenea, o alta clasificare este in functie de structura si coloritul lor, exista astfel displayuri transparente total, care probabil vor fi folosite pentru incorporare in diverse alte obiecte, cum ar f parbrize de masini, geamuri, etc., ecrane puternice, cu suprafata opaca pentru o redare pronuntata a imaginilor, displayuri flexible, realizate pe suport metalic sau palstic, concepute pentru situatii neprevazute, pentru costume speciale si pentru reducerea daunelor fizice are aparatelor.  OLED-urile albe, sunt ele mai puternice din punctul de vedere al luminozitatii, datorita luminilor fluorescente utilizate.

Displayurile OLED par a fi solutia perfecta in ceea ce priveste tehnologia domeniului, au un comportament excelent, o durata de viata de pana la 230 000 de ore si o utilitate practica aplicabila pentru foarte multe domenii. Singurele dezavantaje momentane sunt sensibilitatea la apa si costurile destul de mari de productie, care desigur, aduc si in magazine niste aparate accesibile pentru o clasa restransa de persoane. Totusi, tehnologia avanseaza si probabil in scurt timp problemele se vor remedia, asa cum este firesc.

OLED Display

[sam id=”3″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *