Câte tipuri de aspiratoare există pe piață?

Trebuie să recunoaștem că deja alegerea unui aspirator nu mai constituie o misiune prea ușoară. Acum, sunt prezente pe piață, într-o foarte mare diversitate,  multe modele de aspiratoare. Astfel, e greu să alegi. Nu însă și dacă știi dinainte ce vrei să alegi. De aceea, ar trebui să ne facem o listă a principalelor tipuri de aspiratoare pe care le găsim prin magazinele de specialitate și astfel, să achiziționăm doar ceea ce ni se potrivește.

Anumite aspiratoare sunt special concepute pentru familiile cu copii și bătrâni, altele – pentru cei care au animale acasă, iar altele și spală și igienizează podele și covoare, nu doar le curăță și le periază.

Aspiratoare cu sac

Aspiratoarele cu sac sunt deja „clasice”, obișnuite, și întâlnite peste tot. Sunt, totodată, și cele mai ieftine tipuri de aspiratoare, deși pot fi la fel de eficiente ca și celelalte aspiratoare. Cu toate că apar, mai nou, aspiratoare cu sac, de dimensiuni cât mai mici, majoritatea au însă putere mare, până la chiar 1600 W  sau 1800 W.

Din păcate, prezența sacului (care poate fi din pânză sau din hârtie) la un asemenea aspirator poate constitui adesea un… dezavantaj, pentru că, atunci când se umple, sacul trebuie să fie golit, curățat și scuturat, activitate deloc ușoară și plăcută, praful fiind împrăștiat în jur și provocând alergii. Totuși, ca să scapi însă de o asemenea corvoadă, poți alege să folosești saci de unică folosință din hârtie; aceștia, când se umplu, se aruncă direct la gunoi și costă până în 5 lei per bucată.

Un aspirator cu sac e disponibil la diverse prețuri, începând cu 149 lei și până la chiar peste 1300 lei, în funcție de dotările de care dispun. Aspiratoare cu sac, de la diverse branduri producătoare de electrocasnice, găsești aici.

Aspiratoare fără sac

Dacă pur și simplu nu suporți nici măcar ideea de a schimba cu un sac de unică folosință praful din aspiratorul tău, poți opta pentru cealaltă alternativă: de aspirare cu un aspirator fără sac.

Aspiratoarele fără sac au, în schimb, un recipient tip cuvă special, pentru colectarea prafului. Acesta se închide etanș, iar după ce se umple cu mizerie și praf, se golește și se poate clăti respectivul recipient sub jetul de apă. Totuși, trebuie să știi că, praful fiind direct absorbit în cuva specială, și filtrul principal al aspiratorului va trebui curățat periodic, mai ales când aspiri mult, altfel se va înfunda, iar aspiratorul nu va mai fi atât de eficient. Aspiratoarele fără sac sunt tot cam la fel de puternice ca și cele cu sac, ajungând până la 2000 W și le găsești și aici, variind între aproximativ 220 lei și peste 2300 lei – care sunt ultraperformante, cu multiple funcții, accesorii și dotări.

Aspirator cu sistem de filtrare prin apă

Cu sistem principal de filtrare prin apă, completat de filtre secundare de pânză sau plastic, aspiratorul filtrează praful prin apă, ceea ce face ca aerul rezultat să fie mult mai calitativ, mai curat și mai ușor de respirat.

De asemenea, un astfel de aspirator este foarte bun pentru a curăța inclusiv perdele, draperii, mobilă cu tapițerie sau diverse țesături. Totodată, poate fi utilizat și pentru pardoseli, fiind foarte util pentru gresie sau parchet.

Pentru că trebuie alimentate cu apă, într-un compartiment special, astfel de aspiratoare au dimensiuni mult mai mari decât un aspirator obișnuit și sunt mult mai grele. În funcție de performanțe, găsești aspiratoare cu filtrare prin apă aici, variind între circa 540 lei și 700 lei.

Aspirator mic compact fără sac

Aspirator cu spălare

Cu un aspirator cu spălare, aspiri și speli în același timp covoarele și podelele. Prezintă inclusiv un recipient pentru adăugarea detergentului sau a altor soluții speciale de curățare. Împreună cu apa, aceste soluții creează o spumă cu ajutorul căreia este spălat covorul după ce aspiratorul l-a curățat în prealabil de praf și alte mizerii. Tot aspiratorul împrăștie și spuma uniform, pe care e recomandat să o lași să acționeze câteva minute, după care aspiri din nou, în mod obișnuit, covorul.

Un aspirator cu spălare oferă curățenie maximă, dar, mai ales, igienizare, fiind potrivit dacă ai un bebeluș sau și copii mai măricei sau dacă ai animale de companie. Astfel, scapi de două activități deodată, nemaifiind nevoie să te chinui cu spălatul covoarelor separat, în casă sau să le scoți afară să le bați sau să le duci la o spălătorie. Este ideal și pentru covoarele mai pretențioase. Unele modele oferă și curățare pe bază de aburi.

Și acesta este destul de mare ca dimensiuni și voluminos, fiind cam greu de transportat dintr-o încăpere în alta. Costă și ceva mai mult decât niște aspiratoare obișnuite. Găsești aici aspiratoare cu spălare.

Aspiratoare verticale, tip stick

Aspiratoarele tip stick sunt fie cu spălare, pe bază de aburi (ca mopul electric), fie simple, ca aspiratoarele clasice (cu aspirare uscată), numai că sunt verticale. Este mai comod de folosit un astfel de aspirator, pentru că îți asigură un foarte mare confort, o poziție dreaptă a spatelui, fiind mult mai ușor de manevrat. Singurul dezavantaj este că un aspirator vertical are o capacitate de colectare mult mai mică decât un aspirator convențional, fiind cuprinsă între 0.3 litri și 1,5 litri. Aspiratoare verticale, tip stick găsești aici, într-o gamă destul de variată.

Aspiratoare tip mop cu aburi

Sunt o variantă ultravansată a mopului tradițional și sunt de fapt, o subcategorie a aspiratoarelor verticale, tip stick, însă acestea nu sunt toate cu spălare și funcționare pe bază de aburi. Sunt ușor de manevrat, nu cântăresc mult și igienizează foarte bine, pentru că, în timp ce absorb praful și mizeria, eliberează aburi la temperaturi înalte.

Vin cu tot felul de accesorii utile, față de găleata cu mop obișnuit: accesorii pentru spații înguste și alte suprafețe greu de curățat, lavete lavabile etc. Și acestea au un compartiment unde trebuie să pui apă, pe care aparatul o fierbe pentru formarea aburilor. Modele de aspiratoare tip mop sunt: Heinner Bright 2700 și Philips FC7020/01.

Aspiratoare de mână

Aspiratoarele de mână sunt foarte comode, ușoare și ușor de manevrat și mânuit. Sunt ideale pentru tapițerii și curățarea chiar a interoarelor mașinilor, mai ales pentru că pătrunde ușor și în spații înguste. Acestea funcționează pe bază de acumulatori ce trebuie încărcați la orice sursă de curent, și, deși mici, sunt destul de puternice și pot avea destule funcții și opțiuni. Unele modele oferă chiar și aspirare umedă sau combinată (umedă cu uscată). Aici ai disponibile mai multe modele de aspiratoare de mână.

Aspiratoare-robot

Deși sunt mult mai scumpi decât aspiratoarele standard, roboții de aspirare sunt foarte avansați în sistemul de aspirare, oferind mari performanțe. Cel mai util lucru îl constituie faptul că prezintă funcție cu posibilitate de programare, astfel încât să își facă treaba singur, chiar și când nu ești acasă. Totuși, ideea sună foarte bine: tu ești plecată și în acest timp, iar un robot-aspirator îți curăță toată casa – e prea frumos când te întorci să găsești curat lună, fără ca tu să miști un deget.

Și un robot aspirator chiar curăță foarte bine, pentru că, în general, astfel de aparate sunt puternice și cu multiple dotări.  De asemenea, se adaptează foarte bine la orice tip de suprafață și face trecerea automat de la o anumită suprafață la alta (de exemplu, se adaptează automat de la pardoseli cu parchet la podele cu gresie).

Ce e mai interesant e că un astfel de robot de aspirare e dotat cu senzori speciali, fiind capabil să detecteze pereți și scări, astfel încât să nu cadă sau să se lovească.

Se găsesc pe piață în ambele variante: cu sac sau fără – cu un compartiment special din plastic pentru colectarea prafului. Sunt însă destul de scumpe, cu prețuri cuprinse între 1800 lei și 2100 lei. Modele sunt: Philips FC8802/01 și Samsung Navibot VCR 8845.

Poți citi despre astfel de aspiratoare tip robot și în articolul despre aspiratoare de ultimă generație.

Dacă tot nu te-ai hotărât și încă nu știi ce aspirator să alegi, poți citi și articolul dedicat, despre criteriile de alegere a unui aspirator.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *