Cate tipuri de cuptoare incorporabile exista?

Ei bine, daca ai luat hotararea sa iti mobilezi modern si cat mai practic bucataria si ai decis ca incorporabilele sunt cea mai buna solutie in acest sens, ar fi cazul totusi sa te pui jos si sa te documentezi cu privire la astfel de aparate, intrucat pentru a ti le alege pe cele mai potrivite, tintind si raportul calitate-pret ideal, trebuie sa stii cateva lucruri de baza.

Pentru gatit, cel mai util este, cum altfel, aragazul. Dar in cazul incorporabilelor, trebuie sa uiti de cel clasic. Plus ca i-a apus deja epoca. Si inca cum! Acum, ai de ales intre o diversitate de plite incorporabile si cuptoare incorporabile, care inlocuiesc impreuna aragazurile traditionale. Si ai de unde alege, pentru ca mai toate brandurile producatoare de aparate electrocasnice de calitate se intrec in tehnologii si modele si in aceasta privinta. Despre criteriile de alegere a unui cuptor incorporabil potrivit, gasesti sfaturi utile in articolul special.

Trebuie insa sa stii ca exista mai multe feluri de cuptoare incorporabile, iar pretul este dictat nu atat de renume, cat de tipul de functionare, precum si tehnologia sub care a fost conceput si dotarile sale. O lista intreaga de cuptoare incorporabile, la diverse preturi, gasesti aici.

Haide insa sa le si cunoastem! Sa vedem: oare cate tipuri de cuptoare incorporabile exista? Si cum functioneaza?

Cuptoare incorporabile pe gaz

Simple, clasice, cuptoarele incorporabile cu alimentare pe baza de gaz sunt concepute pentru persoanele care nu gatesc foarte des si nu foarte multe. Pentru persoanele comode, care prepara retete putin sofisticate, simple. Si cand va spuneam ca a apus era aragazurilor si cuptoarelor traditionale, si la acest lucru ma refeream. Deoarece cuptoarele incorporabile cel mai putin avansate si performante sunt cele cu alimentare de tip standard, pe gaz, cat mai simple si apropiate de cuptorul mamei.

Acestea sunt slab performante tocmai pentru ca fiind pe gaz, cu incalzire inferioara, obisnuita, la flacara tipica, nu distribuie temperatura / caldura uniform in fiecare colt al interiorului sau. Ceea ce inseamna ca cresc sansele ca preparatele tale, cu retete mai elaborate, precum diversele tipuri de prajituri si aluaturi, sa se arda sau sa se coaca insuficient de bine sau ambele variante deodata. De asemenea, mancarurile tale depind foarte mult de nivelul de presiune al gazului in acel moment. In astfel de conditii, chiar si cu un termostat, poti sa dai gres cu preparatele tale. Si n-ar fi tocmai vina ta! Poate doar pentru ca ai ales un cuptor incorporabil cu alimentare clasica, pe baza de gaz…

Cuptoare incorporabile cu alimentare pe baza de gaz sunt modelele precum Zanussi ZLB331N, Beko OIG12100X, Whirlpool AKG 644 NB etc.

Cuptoare incorporabile electrice simple / conventionale

Acest tip de cuptoare incorporabile se apropie de cele clasice, cu alimentare pe gaz, in ceea ce priveste garantia rezultatelor pe care doresti sa le obtii, pentru ca, la fel, poti intampina probleme la nivelul distribuirii temperaturii in interior. Nefiind distribuita uniform, risti ca preparatele sa se coaca doar pe jumatate. Totusi, functioneaza mai bine in acest sens, in comparatie cu un cuptor pe baza de gaz, intrucat au o putere calorica mai mare. Pentru rezultate bune, iti recomand sa il setezi la o temperatura de 120 °C-140 °C.

Cuptoare incorporabile electrice conventionale sunt Arctic AROIC21100, Arctic AROIM24500B, Electrolux EOB53203X, Hotpoint FH 53 IX, Electrolux EOB 53004X, Beko OIC 22100X etc.

Cuptoare incorporabile pe gaz cu sistem de convectie

Cu mult mai avansat si mai performant decat cuptorul traditional cu alimentare pe gaz, aceste tipuri de cuptoare incorporabile, pe langa alimentarea obisnuita cu gaz, sunt prevazute cu un ventilator cu convectie. Convectia presupune un mecanism de miscare ascendenta a aerului pentru distribuirea uniforma a temperaturii in intreaga cavitate, chiar si in colturi. Cu o caldura constanta, nu iti mai faci probleme ca preparatele tale se coc insuficient sau, mai rau, se ard.

Recomand astfel de cuptoare incorporabile persoanelor care gatesc des, regulat, si familiilor care experimenteaza diverse retete, chiar si cu un grad inalt de dificultate. De asemenea, pentru ca se alimenteaza pe baza de gaz, sunt mai ieftine in ceea ce priveste intretinerea si consumul pe termen lung decat cele electrice. Din pacate insa, spre deosebire de acestea, ating temperaturi peste 180 °C intr-un timp mai mare decat in cazul cuptoarelor electrice.

Un cuptor incorporabil pe gaz, cu sistem de convectie de aer cald este Electrolux EOG21300X.

Cuptoare incorporabile electrice cu sistem de convectie

cuptor incorporabil pe convectie
cuptor incorporabil pe convectie

Cuptoarele incorporabile electrice cu un sistem de convectie cu aer cald / fierbinte sunt ideale persoanelor care adora sa gateasca, au familii si le place sa experimenteze diverse preparate, de la mancaruri simple la cuptor la aluaturi sofisticate. Un astfel de cuptor iti este un aliat o viata intreaga. Sistemul de convectie distribuie uniform caldura , pentru o coacere profesionista si fara posibilitate de eroare.

Astfel de cuptoare electrice sunt folosite si in bucatariile profesioniste, intrucat nici termostatul nu are prea mari sanse sa dea gres vreodata. Setarea temperaturii si a cronometrului pentru un bucatar adevarat e intr-adevar o proba de foc, dar, de fapt, aceasta ar trebui sa fie treaba cuptorului. Si cu un astfel de cuptor chiar este!

Pe termen mai lung insa, cuptoarele electrice cu sistem de convectie aer fierbinte, sunt mai costisitoare, spre deosebire de cuptoarele cu alimentare pe baza de gaz, fie ele conventionale sau cu sistem de convectie.

Cuptor incorporabil electric cu sistem de convectie aer fierbinte ai de unde alege, dintr-o multitudine de modele: Whirlpool AKZ 237 IX, Whirlpool AKP258IX, Hansa BOEI64010030, Hansa BOEB64190055, Bosch HBA21B150E, Bosch HBN301E1, Zanussi ZOB441X etc.

Cuptoare incorporabile cu gatire pe aburi

Hmmm, cand spuneam ca tehnologia avanseaza, ma refeream si la acest fapt. Da, exista chiar si cuptoare incorporabile care gatesc pe baza de aburi. Acestea sunt concepute persoanelor care tin un anumit regim, bolnavilor nevoiti sa manance cat mai sanatos, sa consume alimente cat mai naturale si in stare pura, nemodificate prin ardere sau alt mod de preparare, dar si celor care doresc sa duca un mod de viata sanatos.

Ca sa gatesti astfel, intr-un astfel de cuptor, trebuie sa torni peste un litru de apa intr-un recipient special, apa care in timpul functionarii, se transforma in vapori / aburi, cu temperatura de la 35°C la 100°C. Este adesea dotat si cu functia pentru dospire a aluaturilor, pentru ca functioneaza la temperaturi destul de joase.

Cuptor pe aburi

De asemenea, poti sa prepari la el alimente sensibile (precum spume de desert sau sufleuri pretentioase), care nu este indicat sa fie preparate decat la temperaturi joase, il poti folosi pentru prepararea diverselor sosuri in stil bain-marie (de exemplu, poti topi ciocolata), pentru fermentarea iaurtului sau pentru decongelare rapida si sanatoasa a anumitor alimente.

Din pacate, sanatatea pura are un pret foarte mare; astfel de cuptoare incorporabile sunt disponibile pe piata la un pret foarte mare.

Un model ai in Bosch HBC26D553 daca cauti acest tip de cuptor.

[sam_ad id=”16″ codes=”true”]

credit imagine, 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *