Tipuri de aparate de aer conditionat

Vara e deja aici, căldurile – nu mai spun, imediat ne vor topi. Prin urmare, singura scăpare este achiziționarea unui aparat de aer condiționat, care să ne mai scape de aerul fierbinte al verii, insuportabil. Înainte să pornești însă în aventura alegerii unui astfel de aparat, trebuie să știi că sunt mai multe tipuri de aparate de aer condiționat pe piața de electrocasnice.

Astfel, pentru apartamente se disting, de obicei, 4 feluri de aparate de aer condiționat:

1. Aparatul de aer condiționat tip split

Acestea tipuri de aparate de aer conditionat sunt cele mai des intalnite modele si cele mai variate. Reprezinta cea mai buna alegere pentru orice locuinta.

Se numeste astfel pentru ca reprezinta, de fapt, 2 elemente despartite: unul montat in afara locuintei, pe un perete exterior (cel care contine condensatorul / motorul) si unul de interior, responsabil de evaporarea aerului rece.

Acestea, la randul lor, se mai impart in inca doua categorii: aparate de aer conditionat tip split Clasic On / Off si aparate de aer conditionat tip split inverter. Acestea din urma sunt mai costisitoare, insa implica, in schimb, un consum mai redus de energie electrica si, in plus, implica si incalzirea incaperilor, pe timp de iarna. Cel mai adesea, prezinta si filtre pentru purificarea aerului. Modele de aparate de aer tip Split cu inverter sunt: Heinner HAC-12INVE Inverter, Beko BXEU120 Inverter, Samsung Jungfrau-F AR18KABE Inverter, Whirlpool AMD 025 Inverter, Whirlpool AMD 027 Inverter.

De asemenea, exista aparate de aer conditionat Dublu Split și Multisplit, care sunt foarte utile datorita avantajului principal care permite montarea în aceeași locuinta a mai multor aparate de aer conditionat (in 2,3,4 sau chiar 5 camere), legate la acelasi compresor exterior. Astfel, la o singura unitate exterioara, poti conecta de la 2 pana la 5 splituri de perete si asiguri in acest mod climatizarea tuturor incaperilor locuintei. Legatura dintre cele doua componente (sau mai multe) se face printr-o teava de cupru izolata termic.

Un alt avantaj al acestor tipuri de aparate de aer conditionat este faptul ca nu produce zgomot in interiorul locuintei; fiind montat in exterior, zgomotul motorului nu se aude in casa, iar evaporatorul este silentios, mai silentios, de exemplu, decat un ventilator obisnuit.

Daca va alegeti un aparat de aer conditionat tip split, trebuie sa stiti ca fatada cladirii unde va veni montata partea cu motorul trebuie sa fie curata, pentru a mentine o durata de viata cat mai lunga a aparatului.
Aparate de aer conditionat tip Split gasiti aici.

2. Aparate de aer condiționat de perete

Majoritatea aparatelor de aer conditionat de la noi sunt de perete, pentru ca toate sunt de tip split, iar acestea se monteaza pe perete (atat partea exterioara, pe pfatada exterioara, cat si evaporatorul interior).

Aparat de aer cconditionat de perete (Evaporator)

3. Aparate de aer condiționat de tavan sau de tip ducted / ductibile

Acestea fac parte dintre „clasicele” aparatelor de aer conditionat; se monteaza pe tavan si prezinta palete pe cele 4 laturi, cu rol in a orienta aerul mai sus sau mai jos, niciodata doar in jos.

Cele moderne, de tip ducted, sunt foarte scumpe si se monteaza numai daca dispui de tavan fals – tavanul a fost construit cu un astfel de spatiu special, pentru incorporarea lui. Montarea lor trebuie sa ti-o permita mai ales inaltimea incaperii: tavanul trebuie sa fie la o inaltime de minimum 3 metri. Aparatele de aer conditionat ductibile prezinta un sistem compus din multiple canale flexibile, izolate termic, montate sub acest tavan fals. Aceste canale au rolul de a conduce aerul inspre gurile de emisie, care trebuie pozitionate cu atentie si bine gandite. Acestea reprezinta cea mai buna alegere intrucat montarea lor implica evitarea formarii curentilor de aer, care dauneaza multor persoane, mai ales celor sensibili la aerul conditionat.

4. Aparate de aer conditionat mobile / portabile

Sunt destul de rar intalnite, tocmai pentru ca prezinta dezavantajul faptului ca au nevoie, indiferent de tip, de un tub pentru eliminarea aerului cald. Ba mai mult, ca sa faca aer rece, produce aer cald, componentele nefiind disimilate, ca la aparatele de tip split. Pana la urma, este, in fapt, tot un aparat fix (pentru ca depinde de acest tub), daca nu vrei sa gauresti peretii tuturor incaperilor, pentru a putea elimina cumva aerul cald din tub. Si nici nu prea poate produce foarte mult aer rece, pentru ca acesta este dublat de aerul cald scos din partea motorului. Asadar, este un tip de aparat de aer conditionat util doar in tarile in care caldura nu da batai de cap ca la noi, ci este, sa zicem, mai temperata.

Avantajul unui astfel de aparat este ca nu ocupa foarte mult loc, desi cantareste peste 30 de kg, in mod normal.

Aparat de aer conditionat mobil / portabil

Majoritatea aparatelor de aer conditionat vin cu o serie de functii si optiuni utile, care pot varia de  la un producator la altul si care iti pot fi sau nu utile, in functie de locuinta: timer / cronometru, functie de restart automat, optiune de reglarea a umiditatii aerului, dispersia automata a aerului in incapere etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *