Tu cum iti organizezi alimentele in frigider?
Spatiul de care dispune frigiderul tau, si ma refer aici mai ales la compartimentarea interioara si numarul de rafturi, joaca un rol foarte important chiar si in alegerea unui aparat frigorific, pentru ca el ne mentine alimentele proaspete si sanatoase, iar daca avem o familie, avem implicit nevoie de cat mai mult spatiu in interior, impartit si in functie de alimentele cel mai des consumate de catre tine si ai tai.
Daca esti genul care strange provizii pentru iarna, familia ta are multi membri si consumati adesea si produse congelate, important este sa dispui de o combina frigorifica cu un congelator care sa aiba cel putin 3 sertare.
Poate ai auzit deja, dar in ceea ce priveste organizarea frigiderului, cea mai actuala sintagma si cea mai potrivita si des utilizata, este „piramida alimentelor proaspete” si se refera tocmai la modul in care iti plasezi in frigider alimentele, in functie de cat de des le consumi, de cat de rapid se pot altera, de cat de sensibile pot fi la anumiti factori si de cat de mult spatiu pot ocupa, dar, totodata, astfel incat sa iti poata fi la indemana oricand ai nevoie de ele.
Ca sa ai grija de alimentele tale spre a nu capata mirosuri neplacute, dar si pentru a avea mereu frigiderul bine organizat, dar si curat si igienic, e bine sa tii cont de cativa pasi utili:
1. Ca sa depozitezi alimente usor alterabile precum sosuri si salate, foloseste caserole cu capac, cutii alimentare sau castroane acoperite. Astfel, castigi si spatiu si le conservi cel mai bine si pentru un timp indelungat. Este cel mai bine ca aceste recipiente sa fie din sticla sau din inox; cele din plastic sunt cel mai putin indicate, pentru ca favorizeaza aparitia de bacterii.
2. Lactatele trebuie sa stea acoperite sau invelite in folie alimentara, mai ales ca sunt si alimentele care retin cel mai repede si usor mirosurile neplacute. De asemenea, se si altereaza foarte rapid.
3. Consumi multe fructe si legume sau esti vegetarian? Atunci frigiderul tau trebuie sa aiba un compartiment special cu fructe si legume proaspete mereu, destul de mare si de incapator. Poti opta sa separi legumele de fructe, ca sa nu se amestece mirosurile si aromele intre ele, plasandu-le in cutii alimentare si abia apoi in compartimentul special. Ai insa grija ca aceste cutii sa contina cateva puncte de aerisire, pentru ca legumele si fructele sa „respire” cat de cat si sa nu se formeze condens in cutie, sa transpire si sa se altereze.
Pentru a mentine fructele si legumele proaspete si curate pana la consum, regleaza si controleaza mereu temperatura si gradul de umiditate optim pentru acest compartiment. Nu uita ca daca acestea nu dispun de spatiu suficient, precum si de o temperatura corespunzatoare, pot ingheta sau pot sa se altereze si sa mucegaiasca. Totodata, scoatele din pungile de plastic, pentru ca, daca nu, au toate sansele sa mucegaiasca. Iti sugerez, daca timpul iti permite, sa le si speli si stergi inainte, pentru a nu contamina alte alimente cu microbi. Asta pentru ca fructele si legumele pot fi purtatoare de cat mai multe bacterii.
4. Este recomandat ca pe raftul superior sa pozitionezi carnea cruda si pestele, care urmeaza a fi consumate cat mai curand. Ai grija insa, carnea proaspata nu rezista mai mult de 48 de ore in frigider.
Acum, majoritatea aparatelor frigorifice au rafturi detasabile. Foloseste-te de ele ca sa iti repartizezi cum trebuie alimentele, astfel incat sa incapa toate. Cele mai igienice rafturi si cele mai indicate sunt cele din sticla, pentru ca pot evita scurgerile accidentale de pe rafturile superioare pe cele inferioare. In plus, sunt mai usor de curatat si pot evita oarecum raspandirea rapida a anumitor mirosuri. Aparate frigorifice, cu un numar cat mai mare de rafturi in frigider, de la 4 pana chiar la peste 7, gasesti aici.
5. Rafturile reglabile te ajuta sa creezi un spatiu special pentru mancarea gatita si mezeluri. Mancarea gatita trebuie acoperita. Astfel, o protejezi si de curentii de aer rece, dar eviti sa isi raspandeasca mirosul in tot frigiderul sau sa capete ea insasi miros. Tot in aceasta zona poti plasa si produseele lactate. Daca se incadreaza, nu uita ca astfel de produse le poti aseza si in compartimente speciale pe usa interioara. Cum poti face, de exemplu, cu untul si anumite tipuri de branzeturi, care, la anumite frigidere, dispun de un compartiment special pe usa, ca suportul pentru oua.
6. Tot pe usa ai suficient spatiu sa depozitezi sticle cu diverse lichide si bauturi, cutii de suc sau de lapte.
[sam_ad id=”13″ codes=”true”]