Urmareste avioanele in timp real si vezi ce ruta va avea zborul tau

Poate de multe ori te uitai sus in cer si vedea diferite dare date de avioane, luminitele lor sau efectiv esti curios de domeniul acesta si te gandeai ca datele despre avioane sunt super secrete si se pastreaza intr-un regim spartan.

Ei bine, nu este chiar asa, datele acestea sunt publice si cam oricine poate avea acces la informatii cu privire la traseul unui avion, informatii din timp despre programul acestora de zbor, ba sunt site-uri care agrega varsta avioanelor, fac medii si comparatii intre varsta tuturor avioanelor si cam orice te poti gandi.

In realitate, domeniul aviatiei este la indemana tuturor si astazi doresc sa abordez un pic partea tehnologiilor conexeze dezvoltate in aceasta industrie, cu precadere online:

Vezi ce avioane sunt acum sus pe cer

Unul dintre cele mai populare site-uri pentru a vedea ce avioane sunt in acest moment in tranzit, modelul acestora si ruta parcursa este FlightRadar24. Site-ul este atat de popular si pentru ca ofera o aplicatie mobila free si premium, in varianta pentru telefoane Android, iPhone cat si pentru Windows Phone sau aplicatii native pentru OS X.

Varianta platita a aplicatiei FlightRadar are o optiune foarte misto, efectiv scanezi cerul si iti arata ce avioane sunt in preajma. Aceasta optiune de realitate augmentata este utila si daca vezi de exemplu sus un avion si vrei sa stii ce ruta are, ce model e si de la ce companie aeriana.

[sam_ad id=”41″ codes=”true”]

Spre exemplu, in imaginea de mai jos vedem un avion de la Turkish Airlines, care este in tranzit spre Copenhaga si chiar in acest moment trece pe langa Bucuresti. Avionul este cu numar de inmatriculare TC-JPB si este un model Airbus A320, unul dintre cele mai populare modele de avion din Europa, alaturi de Boeing 737. Pe langa acest informatii, mai primim date despre viteza avionului, altitudinea la care zboara, coordonatele, radarul care il supravegheaza si alte date.

Screen Shot 2014-01-01 at 9.15.16 PM

Un site similar cu FlightRadar24 ar fi PlaneFinder.net, insa imi place primul mai mult, numarul de optiuni si pozele reale ale avioanelor pentru mine conteaza.

Vezi ruta unui avion sau traseul destinatiei

Un alt site din acest domeniu pe care il consider extrem de util este FlightAware. Acesta ofera informatii despre ultimele zboruri pe anumite rute, ora la care a decolat si aterizat zborul versus ora planificata pentru aceste operatiuni si cateva medii pe zile. Acest site este extrem de util fie pentru a vedea traseul obisnuit al unei rute,  fie pentru a vedea efectiv daca de la o destinatie sau companie aeriana cursele pleaca si vin la timp.

Mai jos este un exemplu de grafic, de la o cursa Bucuresti – Doha, operata de Qatar Airways cu un avion Airbus A320. Acesta are ora planificata de decolare la 5:25 PM insa in ultimele 7 zile ca medie a plecat la 5:48 PM, iar ultima cursa a plecat chiar la ora 06:18 PM, cu o intarziere de aproape o ora.

Screen Shot 2014-01-01 at 9.42.18 PM

Totusi, cred ca are o eroare, pentru ca aceasta cursa este aici arata ca si cum ar fi avut 3 ore si jumatate, ori in realitate ar trebui sa fie de vreo 4 ore 🙂

Voi ce alte tool-uri cunoasteti pentru a vedea evoluatia curselor aeriene?

[sam_ad id=”41″ codes=”true”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *