Utilizarea GPS-ului in vacanta
GPS, acronimul de la Global Positioning System – sau Sistem de Pozitionare Globala in limba romana, iti ofera tehnologia in a proiecta in timp real locatia si orientarea ta pe o harta. Mergand cu un sistem GPS intr-o vacanta te poate salva de o gramada de bani pierduti pe harti clasice in sistem printat si iti alege ruta cea mai scurta – fie ca durata de parcurs, fie ca numar de kilometri. De asemenea, daca calatoresti in locatii din strainatate – in locatii a caror limba nu o cunosti – utilizarea unui sistem GPS deja devine necesara pentru a evita drumuri pierdute datorita intelegerii gresite a indicatiilor de orientare, fie de pe indicatoare – fie a celor primite de la oameni cu care te intalnesti.
In zilele noastre, pe langa faptul ca poti sa iti cumperi un sistem GPS dedicat, poti sa alegi si un smartphone care sa posede incorporata aceasta functie din punct de vedere tehnic (vezi aici telefoane cu GPS), si sunt disponibile o multime de aplicatii pentru a iti oferi din punct de vedere software o experienta cat mai prietenoasa si usoara.
Mai jos iti oferim cateva sfaturi pentru utilizarea cat mai corecta a unui sistem GPS, fie de pe un sistem de navigatie dedicat, fie cea de pe un telefon mobil.
Incarca hartile predefinite
In cazul in care calatoresti intr-o locatie straina si folosesti un telefon mobil pe post de GPS, este recomandat ca descarcarea hartilor din respectiva locatie sa se faca dinainte de a pleca in calatorie, astfle poti salva un cost foarte mare decat in a utiliza conexiunile de date in roaming, mai ales cand vorbim de Google Navigation sau alte aplicatii similare (un exemplu este aplicatia Garmin pentru Android).
Daca ai un sistem de navigatie dedicat, majoritatea sistemelor vin fie cu harta Romaniei sau a Europei, insa acestea pot sa nu fie actualizate conform ultimelor modificari de circulatie. Inainte de orice calatorie, asigurate ca ai cea mai recenta versiune a hartilor si a faptului ca hartile sunt incarcate deja pe siste.
Alege Ruta din timp, fa o planificare cat mai exacta
Inainte de a pleca, stabileste cateva dintre locatiile pe care urmeaza sa le vizitezi. Salveaza ca Puncte de Interes (POI) aceste locatii pentru a te asigura ca ajungi la destinatia exacta iar drumul parcurs sa fie exact cel pe care il doresti, maximizand astfel numarul de atractii vizitate din vacanta. Chiar daca nu alegi drumul cel mai scurt, experientele pot fi mai placute vizitand un numar mai mare de obiective turistice.
Sistem GPS in functie de traseu
Daca vacanta o vei face din masina, atunci cel mai bine este totusi sa folosesti un sistem de navigatie dedicat. Totusi, poti sa extinzi experienta folosind si un telefon mobil pe post de GPS atunci cand calatoresti pe trasee pietonale sau iesi sa vizitezi un anumit loc. Utilizarea si a unui telefon mobil este mai comoda, mai ales atunci cand vizitezi obiective turistice la picior.
Poti sa salvezi pozele in functie de locatie
Multe dintre telefoanele mobile au functia de Geo Tagging a pozelor, pentru a identifica ulterior locatia in care au fost facute. Lasa activa (daca autonomia bateriei permite) functia de tracking GPS pe telefonul mobil in cazul in care faci poze si vrei dupa aceea sa cunosti exact locatia in care ai surprins cadrele.
Daca folosesti un aparat foto mai performant, multe dintre acestea se pot conecta printr-un cablu la un sistem GPS. De asemenea exista module GPS separate pentru aparatele foto DSLR. In general pretul pentru un modul GPS pentru un aparat foto este undeva la 5-600 lei.
[sam_ad id=”35″ codes=”true”]