UTIL: Instalarea unei masini de spalat rufe
Nu am intalnit niciodata ca atunci cand cumparam o masina de spalat rufe sa aflu ca montajul ar fi inclus in pret, indiferent ca ar fi o masina de spalat rufe Beko, Whirlpool, Gorenje sau alt producator.
Nici nu e de mirare, avand in vedere ca producatorii deja trateaza achizitionarea unei masini de spalat rufe noi drept un upgrade la cea existenta. Totusi, ce te faci daca nu ai mai avut in casa masina de spalat cu instalatia gata facuta?
In principiu lucrurile sunt destul de simple, minimul necesar este reprezentat de o teava racordata la sursa de apa si cu un robinet pus la unul dintre capetele tevii. De regula aceasta operatie poate fi facuta doar de catre un instalator, mai ales daca nu ai cunostinte in instalari, desi este relativ ceva banal, cu niste chei, oprirea robinetului principal de apa (de dupa contor – daca exista) si pe urma niste mestesugareala.
Dupa instalarea racordurilor pentru apa, ai putea sa conectezi la teava de evacuare a apei menajere si inca un sifon in care sa introduci furtunul de evacuare al masinii de spalat, insa aceasta operatie este recomandata doar in cazul in care evacuarea este la o inaltime de peste 40-50 centimetri si de asemenea daca locuiesti la apartament la un etaj superior tevile trebuie sa fie mai largi pentru ca apa evacuata din masina de spalat vine cu presiune si exista pericolul ca intr-un fel sau altul sa inunzi vecinii de jos prin refularea apei in scurgerea lor – si ar fi ceva neplacut. De aceea am optat ca la masina mea de spalat evacuarea sa se faca in vana sau in vasul de la toaleta; depinde cum am loc sau “treburi”.
Calibrarea roților este un pas important și ușor de făcut
Dupa desfacerea masinii de spalat din ambalaj si aruncarea sau depozitarea acestora(recomand sa le scoti din casa, doar te incurca in instalare) este indicat ca primul lucru sa se faca calibrarea rotilor de jos pentru a sta perfect plan in deasupra.
Rotile permit ca si atunci cand suprafata nu este perfect neteda sa stea fix; astfel ca la centrifugare nu iti placa masina de spalat “la plimbare”. Dupa aceea, se desfac suruburile de fixare ale tamburului din spate, acestea sunt 3 sau 4 in functie de model si trebuie sa desfaci la inceput cu o surubelnita sau cheie si pe urma sa tragi tare de ele (ies ceva mai greu). Este bine sa depozitezi acest suruburi pentru a fixa din nou tamburul daca cumva te muti si vei transporta masina de spalat.
Instalarea în baie
Pentru instalarea in baie trebuie sa ai grija ca apa sa nu ajunga in componentele electrice ale electrocasnicului si de asemenea ca umiditatea sa nu fie la o valoare mare, pentru ca asa poti sa-l deteriorizezi si nu mai beneficiezi de garantie.
In privinta alimentarii cu energie electrica daca baia este suficient de mare poti sa pui o priza speciala (recomand ceva care are si capac) iar montarea sa se faca la inaltime de peste 1.5 metri. Aici trebuie sa fii atent ca si cablul de alimentare cu curent al masinii de spalat sa fie la o dimensiune potrivita. Daca nu doresti sa pui o priza in baie poti linistit sa tragi un prelungitor, insa tot timpul sa o scoti din baie dupa folosire si de asemenea ai grija la apa pentru a nu se scurtcircuita.
Prima pornire
La prima pornire a masinii de spalat este bine sa pui ceva haine uzate/carpe si a lasa masina de spalat la un program cu extraclatire si temperatura inalta pentru a se curata pe interior de eventualele depuneri lasate dupa testarea de calitate. In general iese apa murdara si la prima spalare nu e bine sa iti pui direct hainele tale pe care le imbraci constant pentru ca s-ar putea pata. E drept, depinde si de producatorul de la care vine produsul si de pretul pe care l-ai dat, in general cu cat e mai scump cu atat e mai curat pentru ca fiecare unitate vanduta este tratata mai special cu cat creste pretul.